Welke invloed heeft het gebruik van tandpasta op je lichaam?

Iedereen gebruikt tandpasta, maar wat zijn de effecten hiervan op je lichaam? Op de meeste tubes tandpasta staat de waarschuwing dat je het niet moet inslikken. Er zitten namelijk stoffen zoals Fluoride in die niet goed zijn voor je gezondheid. Tandpasta niet inslikken is helaas niet afdoende. Via het mondslijmvlies neem je heel snel stoffen op die in het bloed terecht kunnen komen. Normaal gesproken merk je hier niets van, maar toch kan dit op lange termijn klachten veroorzaken.

Fluoride
De meeste tandpasta’s bevatten Fluoride. Het is bekend dat Fluoride in tandpasta gaatjes voorkomt, maar statistisch gezien hebben mensen die tandpasta zonder Fluoride gebruiken net zo veel gaatjes als mensen die tandpasta met Fluoride gebruiken. Dit geeft aan dat je zonder gevaar voor schade aan het gebit tandpasta kunt gebruiken zonder Fluoride.

Daarnaast kan Fluoride schadelijk zijn voor het hormoonstelsel. Fluoride kan er voor zorgen dat Jodium niet goed wordt opgenomen door de schildklier, die vervolgens niet voldoende T4 (een schildklierhormoon) kan aanmaken. Dit kan de schildklierwerking ontregelen. Mensen die hier last van hebben, krijgen vaak synthetische schildklierhormonen voorgeschreven. De werking van deze medicatie is ook niet optimaal, omdat Fluorode dit indirect tegenwerkt.

Zoetstoffen en smaakstoffen
In de meeste tandpasta’s zit een kunstmatige zoetstof. In het gunstigste geval is dat Xylitol, want dit is veilig en helpt zelfs gaatjes te voorkomen. Vaker gebruikt men Aspartaam of Sacharine. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het lichaam, zelfs in kleine hoeveelheden. Naast zoetstoffen, wordt er meestal ook een kunstmatige smaakstof toegevoegd en Triclosan, een middel om de pasta goed te laten schuimen. Dit kan een ontregeling van de hormoonhuishouding, allergieën en huidirritatie veroorzaken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de kleurstoffen en Polyethyleen (plastics).

Glycerine
Een middel dat op het eerste gezicht helemaal niet zo schadelijk lijkt voor de gezondheid is Glycerine. Op zich is dit ook helemaal niet schadelijk voor het lichaam, maar het heeft een groot nadeel voor het gebit. Het legt een soort van filmlaagje over de tanden en kiezen, waardoor deze geen mineralen meer direct uit voeding kunnen opnemen om hun mineralentekorten op te lossen. Zo kun je zien dat deze stof remineralisatie (natuurlijk herstel van cariës) tegengaat.

Natuurlijke tandpasta
Al deze stoffen zijn eenvoudig te vermijden door een goede natuurlijke tandpasta te gebruiken. Er zijn een aantal natuurlijke cosmeticamerken die ook tandpasta’s op de markt brengen. Enkele van deze merken zijn Weleda, Logodent, Urtekram en Parodontax. Echter zijn dit nog altijd tandpasta’s die Glycerine gebruiken. Mocht je dit ook willen vermijden, dan adviseren we je een tandpoeder te gebruiken, zoals het merk Perblan.

Zelf aan de slag
Ook kun je zelf tandpasta’s en poeders te maken, bijvoorbeeld op basis van kokosolie. Als je hier etherische oliesoorten en kruiden aan toevoegt, kun je hier heerlijk mee poetsen. Wil je er een lekker smaakje aan toevoegen, dan kun je Xylitol gebruiken. Dit is geheel natuurlijk en smaakt lekker zoet. Ook voorkomt dit gaatjes. Een tandpoeder kun je heel makkelijk maken op basis van Natrium Bicarbonaat. Hier zou je Bentoniet klei aan toe kunnen voegen en eventueel ook etherische oliesoorten. De variaties zijn oneindig en er zijn ook veel recepten voor tandpasta te vinden op internet.