Hoe kun je pH-waardes in het lichaam op peil houden?

Hoe zit het eigenlijk met de pH-waardes in ons lichaam? In de gezondheidsindustrie is het algemeen bekend dat de pH-waarde van je lichaam op peil moet zijn om gezond te worden of te blijven. Je moet dus ‘ontzuren’ om gezond te blijven. Er bestaan veel producten om dit te bereiken, zoals alkalisch water, ontzuring-poeders en ontzuring-diëten. Maar wat is eigenlijk het beste advies?

Waar staat de pH-waarde voor?
Met de pH-waarde van het lichaam bedoelen we de mate van verzuring in het lichaam die gemeten kan worden. Het woord ‘pH’ betekent ‘Potential Hydrogen’, waarmee bedoeld wordt dat men met een pH-meting kan zien hoe zuur of hoe basisch iets is. Hydrogen is het Engelse woord voor waterstof. De pH-waarde geeft technisch gezien de activiteit en dichtheid van de waterstofdeeltjes in het lichaam weer. Het gaat dus over de concentratie van de waterstof ionen. Die concentratie geeft aan of iets zuur of juist basisch is. Is de concentratie hoog, dan spreken we over een zuur. Is de concentratie laag, dan hebben we het over een basisch geheel.

Verschillende pH-waardes voor delen van het lichaam
Er is een schaal die aangeeft hoe zuur of basisch iets is. Dit kan variëren van 0 tot 14, waarbij tussen de 0 en 6 sprake is van een zure omgeving, 7 is neutraal en tussen de 8 en 14 is basisch. Je kunt niet simpel zeggen dat een lichaam geheel basisch of zuur is. Sommige mensen denken dat het lichaam een bepaalde soort pH-waarde heeft, maar dat ligt anders. Verschillende delen van het lichaam hebben verschillende pH-waardes. In onderstaande tabel zijn deze verschillen weergegeven:

 

Maagsap
Prostaatcellen
Urine
Huid
Speeksel
Spiercellen
Menselijke melk
Neutraal
Ontlasting
Bloed
Hersenvocht
Tranen
Galvloeistof
Alvleesklier
Darmen
Bot aanmakende cellen
(osteoblasten)
1.0-2.0
3.0-5.0
5.0-7.5
5.5
6.7-7.4
6.9
6.9- 7.0
7.0
7.0-7.5
7.35-7.45
7.35-7.45
7.4
7.4-8.5
8.0
8.0
9.0-10.0

 

Functie van de weefsels
Dit verschil in pH-waardes heeft te maken met de functie van de weefsels. De maag is erg zuur door de productie van maagzuur waarmee de eiwitten worden voor verteerd. Als reactie daarop hebben de darmen een meer basische omgeving. Zo wordt de erg zure voedselbrij weer geneutraliseerd en voorbereid op andere vormen van vertering.

De zuurgraad van bloed
De zuurgraad van bloed ligt tussen de 7.35 tot 7.45. Dit komt dus heel precies. Als de zuurgraad van bloed onder de 6.8 of boven de 7.8 komt, houden de bloedcellen op met functioneren. Daarom zal het lichaam de pH-waarde van bloed altijd tussen de 7.35 en 7.45 proberen te houden met alle middelen die tot zijn beschikking staan. Dit betekent dat bloed altijd voorrang krijgt in het hebben van de juiste mineralen. Als de benodigde mineralen niet via voedsel voorhanden zijn, zal het lichaam deze uit de weefsels weghalen.

Het lichaam gebruikt mineralen om pH-waardes te reguleren en daarom is het testen van mineralen in het bloed niet zo zinvol. Het enige dat je dan ziet is dat het lichaam succesvol is om het bloed te voorzien van voldoende mineralen. Afwijkingen zul je daarom zelden aantreffen. Hoeveel mineralen er nog in de weefsels zitten is dan de vraag en dit is alleen door middel van een haartest te zien.

Voldoende juiste mineralen in de juiste verhoudingen
Het lichaam bepaalt dus zelf welke waardes het in welke weefsels moet hebben. Zolang het lichaam voldoende van de juiste mineralen in de juiste verhoudingen heeft, zal het altijd zelf de variërende zuurgraad van de verschillende weefsels op peil houden. Het is daarom belangrijk gezonde voeding te nemen met voldoende mineralen daarin. Het is dus goed om verse voeding met veel groenten en fruit te eten of bijvoorbeeld groentesappen en smoothies. Dit is de meest natuurlijke wijze voor het lichaam om het in staat te stellen zelf de zuurgraad van de verschillende weefsels op peil te houden.