Wat doet resistent zetmeel voor ons lichaam?

Hoe zit het met zetmeel? Bij bepaalde gezonde voedingswijzen wordt het nuttigen van zetmeel gezien als een onjuiste voedingsbron voor het lichaam. Normaal gesproken zien zij de makkelijk te verteren eiwitten, groenten en gezonde vetten als de beste voeding die je binnen kunt krijgen.

Koolhydraten
Zetmeel is een koolhydraat en als je echt gezond wilt eten dan kun je beter niet een te hoog gehalte per dag aan koolhydraten binnenkrijgen. Koolhydraten bestaan onder andere uit granen, brood, pasta, koekjes etc. Al deze voedingssoorten hebben met elkaar gemeen dat ze zetmeel bevatten, iets dat normaal gesproken de bloedsuikerspiegel doet stijgen met alle negatieve effecten van dien.

Resistent zetmeel
Er is echter één soort zetmeel dat alle negatieve effecten van koolhydraten niet heeft. Het gaat dan om resistent zetmeel en dit heeft sterke gezondheid bevorderende effecten voor het lichaam. Resistent zetmeel komt voor in kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld peulvruchten, onrijpe bananen, ongekookte aardappels en rijst. Helaas is het zo dat als we resistent zetmeel uit onze voeding willen halen, deze voeding op een speciale wijze bereid dient te zijn en dan weer koud gegeten moet worden om er de voordelen uit te krijgen. Ook kun je per dag nooit voldoende van dit voedsel eten om er de voordelen uit te halen. Daarom is het goed om hiervoor een supplement te nemen.

Een tekort aan resistent zetmeel
Waarom een supplement nemen? Vroeger at de mens op een totaal andere wijze dan wij tegenwoordig doen. Onze verre voorouders kregen met hun voedingswijze wel voldoende resistent zetmeel binnen. Wij krijgen ten opzichte van hen nog geen 5% binnen en dit heeft gevolgen voor het functioneren van het lichaam. Resistent zetmeel heeft gezondheid bevorderende eigenschappen voor het lichaam en daarom is het jammer dat wij hier een tekort aan hebben.

Wat doet resistent zetmeel voor het lichaam?

 • Het vermindert de bloedsuiker levels na de maaltijd
 • Het verbetert de insuline gevoeligheid
 • Het verbetert de cholesterol levels
 • Het helpt bij gewichtsverlies en het stabiliseren hiervan
 • Het vermindert de eetlust
 • Het voedt de in de darm aanwezige goedaardige bacteriën
 • Het verbetert de darmwerking
 • Het vermindert het leaky gut syndrome
 • Het vermindert ontstekingsreacties in het lichaam
 • Het gaat oxidatieprocessen in het lichaam tegen
 • Het helpt bij de opname van alle mineralen in het lichaam
 • Het helpt neurotransmitter en vitaminen aan te maken

Belangrijk voor goede darmbacteriën 
Anders dan gewoon zetmeel geeft resistent zetmeel bijna geen calorieën af aan het lichaam. Dit komt omdat ons darmstelsel dit zetmeel niet kan afbreken en het dus bijna onverteerd door de dunne darm heen gaat en zo het werk kan doen in de dikke darm. Eigenlijk is het een soort vezel die een belangrijke functie heeft voor de in de darm aanwezige goede bacteriën door ze te helpen om beter hun werk te doen. Het is dus belangrijk dat we hier voldoende van binnenkrijgen.