Waarom is zout goed voor je spijsvertering?

Is weinig zout eten goed voor je? De medische wereld heeft jarenlang zout als de veroorzaker van een hoge bloeddruk en andere welvaartsziekten gezien. Dit klopt slechts gedeeltelijk. Het gaat er namelijk om welk type zout je neemt.

Voedsel bewaren in zout
Als we naar onze overgrootouders kijken, dan zien we dat ze veel producten aten die in zout waren aangemaakt. Men had toen nog niet de beschikking over koelkasten en voedsel uit blik. Dit aanmaken in zout ging op voor zowel groenten als vlees. Gedurende de winters at men dit voedsel. Dit is iets waarvan men nu zou denken dat het niet echt gezond zou zijn, omdat er weinig vers voedsel gegeten werd. Toch was het gehalte aan spijsverteringsziekten en ziekten aan hart- en bloedvaten in die tijd bijna te verwaarlozen als we het vergelijken met tegenwoordig.

Ons moderne zout
Het zout dat men vroeger aan het voedsel toevoegde, droeg bij aan de gezondheid van de mensen. Het gaat hier echter niet om het geraffineerde witte poeder dat men tegenwoordig zout noemt. Het hedendaagse moderne zout is volledig ontdaan van alle voor de mens zo noodzakelijke mineralen. Daarom is dit zout een veroorzaker van bepaalde tekorten en deze kunnen vervolgens weer voor verschillende soorten kwalen zorgen.

Zeezout en steenzout
Vroeger gebruikte men zout dat direct uit zee werd gewonnen of het zogenaamde steenzout dat uit lagen van de aarde kwam. Dit zout werd niet geraffineerd en dus direct gebruikt. Op deze wijze kreeg men naast het zout ook veel gezonde mineralen binnen en had dit ook voordelen voor de spijsvertering.

Relatie tussen zout en je spijsvertering
Om een goede spijsvertering te hebben dient men voldoende maagzuur aan te maken. Maagzuur wordt in de wetenschap Hydrochloride zuur genoemd. Gezond zout heet Natriumchloride. Dit betekent dat het chloride gedeelte van het zout een basis bouwsteen voor het zoutzuur is. Het is heel goed mogelijk dat de door de medische wetenschap geadviseerde verlaagde zoutinname verantwoordelijk is voor de slechte conditie van de spijsvertering van de moderne mens.

Hoe ziet gezond zout eruit?
Het is goed om het zout dat in de supermarkt verkocht wordt te mijden. Als zout van een goede kwaliteit is, dan is de kleur grijs. De grijze kleur wordt veroorzaakt door de mineralen die nog bij het zout zitten en die het zout mede gezond maken. Zout van een grijze kleur bevat voldoende Magnesium en Kalium. Dit zorgt ervoor dat het zout geen slechte invloed op de bloeddruk kan hebben. Ook heeft zout van een goede kwaliteit een soort ‘vochtig’ voorkomen, juist vanwege het Magnesium.

Het optimaliseren van je spijsvertering
De soorten zout die hier aan voldoen zijn bijvoorbeeld Himalaya zout, (Keltisch) zeezout en steenzout. Met dit zout kan men heerlijke maaltijden bereiden die erg goed zijn voor de spijsvertering. Wil je hiernaast nog meer doen om de spijsvertering te optimaliseren, dan is het natuurlijk altijd goed om gefermenteerde voedingsmiddelen te eten, producten met enzymen te nemen en een gebalanceerde voedingswijze te volgen.