Het belang van het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten

Er is berekend dat er in Europa door een gemiddelde consument voor 350 euro per jaar aan persoonlijke verzorgingsproducten wordt gekocht. Dit is het totaal aan shampoo, zeep, deodorant, tandpasta, cosmetica, haarproducten en ga zo maar door. We gebruiken duidelijk grote hoeveelheden van deze producten. Weinig mensen weten echter wat het effect van deze producten op de gezondheid van het lichaam is.

Natuurlijk denken we er niet echt bij na dat elke keer dat wij onze handen wassen, douchen of onze tanden poetsen, er ook een zekere hoeveelheid chemische stoffen in ons lichaam terecht komt. Het maakt deel uit van onze dagelijkse routine dat we deze producten gebruiken. Hierdoor beseffen we niet dat er flink wat chemicaliën bij komen kijken om deze producten te maken.

Waarom al die chemische toevoegingen in verzorgingsproducten
Allereerst zijn de fabrikanten van persoonlijke verzorgingsproducten verplicht deze producten een bepaalde houdbaarheidsdatum te geven. Dat gaat het gemakkelijkst met goedkopere conserveringsmiddelen. Daarnaast wil de consument dat deze producten lekker ruiken en er goed uitzien, dus worden er parfums en kleurstoffen toegevoegd. De basis van alle soorten crème is makkelijker te maken als er siliconen in zitten, dat maakt de crèmes veel beter smeerbaar. Ook zitten er vaak siliconen in haarproducten zoals shampoo en crèmespoeling.

De verzorgingsproducten dienen voor de consument aan allerlei voorwaarden te voldoen, anders kopen ze het niet. De fabrikant wil graag aan deze voorwaarden voldoen maar zoekt de meest goedkope oplossing, die bijna altijd chemisch is. Even Googlen op het internet levert je lijsten met allerhande gezondheidsproblemen op die de chemische inhoudsstoffen van verzorgingsproducten veroorzaken. Dit varieert van allergieën, tot onstekingsprocessen in het lichaam zoals reuma, ontregelde hormoonwerking en verstopte lever- en lymfesystemen.

Vet in crèmes moet ook verteerd worden. Elke soort crème, zalf of lotion die je op je lichaam smeert is ook een vet dat gewoon verteerd dient te worden. De meeste mensen letten erg op de vetten in hun voeding, maar vergeten dat alle normale minerale olie soorten die in cosmetica zitten, ook vetten zijn die je vetstofwisseling goed kunnen verstoren. Ook de huid zelf, die al deze chemische toevoegingen moet verwerken, reageert vaak niet goed op al deze producten. Dat hoeft zich niet als een allergie te uiten, maar kan ook vroegtijdige veroudering veroorzaken. Terwijl fabrikanten je juist willen laten geloven dat deze producten dat juist voorkomen!

Tandpasta met fluor
Tanpasta zit meestal helemaal vol met Fluor. De fluor wordt toegevoegd vanwege de vermeende anti-cariës werking, iets wat overigens wetenschappelijk nog nooit is bewezen. Fluor heeft een heel groot gezondheidsbezwaar en dat is dat deze stof het hormoon dat de schildklier aanmaakt onbruikbaar maakt voor het lichaam. De lichaamscellen kunnen dit hormoon hierdoor niet meer gebruiken. Zo ontstaa er een relatief tekort aan dit hormoon, terwijl de huisarts wel in testen kan zien dat je genoeg van deze stof aanmaakt. Maar ondertussen heb je alle symptomen van een tekort aan schildklierhormoon zonder dag je weet dat het door de tandpasta kan komen.

Deodorant
De meeste deodorants werken op basis van een soort aluminium verbinding die ervoor zorgt dat bacteriën zich niet kunnen vermeerderen in ons zweet en dus niet gaan ruiken. De gezondheidsbezwaren van aluminium in het lichaam zijn enorm. Ondanks het feit dat de medische wetenschap blijft volhouden dat dit ingrediënt niet met borstkanker te maken heeft, kunnen bio-resonantie therapeuten wel degelijk meten dat dergelijke stoffen een grote trigger zijn om tumoren te maken voor het lichaam. Zelfs de deodorant sticks die gemaakt zijn van een natuurlijk soort mineraal bevatten ook aluminium, weliswaar een natuurlijke variant, maar het blijft gewoon aluminium.

Chemicaliën vrije producten
Gelukkig bestaan er een flink aantal merken op de markt die een heel goed werkend alternatief bieden. Vroeger was het een hele uitzoekerij om goed werkende chemicaliën vrije producten te vinden. Tegenwoordig is de markt ermee overspoeld. Een kleine zoektocht op internet levert al gauw tientallen sites op die van alles verkopen, van shampoos, zeep, tandpasta, haarverzorgingsproducten tot deodorants. Dit varieert van goedkoop tot zeer luxe, dus er is ook nog eens flinke keus. Een aantal goede merken die verkrijgbaar zijn, zijn bijvoorbeeld Urtekram, Harmonie, Annemarie Borlind, Weleda, Loïs Lee, Lavera, Neobio en Benecos.

Stap voor stap je verzorgingsproducten vervangen
Het is vrij eenvoudig om eerst alle zeep in het huishouden te vervangen door natuurlijke zeep. Maak daarna alle shampoo op en vervang deze door de variant zonder chemische toevoegingen, gevolgd door de crèmespoeling. Het is ook een erg leuk klusje om uit te zoeken welke natuurlijke gezicht crème goed bij je past en waar je tevreden mee bent. Er bestaan zo veel merken met hoogwaardige natuurlijke anti-aging producten, dat is echt te veel om hier op te sommen.

Het is een leuk avontuur om ervoor te zorgen dat je je chemische verzorgingsproducten vervangt door natuurlijke. Jouw lichaam zal je enorm dankbaar zijn dat het deze dagelijkse hoeveelheid chemicaliën niet meer hoef af te voeren!