Vitamine C

Wat is vitamine C
De chemische naam van vitamine C is Ascorbinezuur. Vitamine C is wateroplosbaar en komt in het hele lichaam verspreid voor. De hoogste concentratie bevindt zich in de bijnieren en hypofyse. De grootste hoeveelheid vitamine C bevindt zich echter in lever en de skeletspieren, vanwege de grote omvang van deze spieren in relatie tot het hele lichaam. 

Waar wordt vitamine C gewonnen
Vitamine C komt vooral voor in groenten, fruit, aardappelen, orgaanvlees (lever, nier) en vele andere voedingsmiddelen bevatten kleinere concentraties. Helaas kan de mens als een van de weinige zoogdieren zelf geen vitamine C meer aanmaken en is voor de vitamine C voorziening volledig afhankelijk van voeding.

Wat doet vitamine C voor ons lichaam
Vitamine C is van belang voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselmoleculen. Het zorgt er voor dat de bloedvaten gezond en elastisch blijven. Alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven zoals de gewrichten, pezen, huid, spieren (waaronder de hartspier), botten en bindweefsel zijn afhankelijk van de opbouwende activiteit van vitamine C, met name in herstelperiodes. Daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol bij de opbouw van neurotransmitters, ontstekingsremmende hormonen, het aminozuur carnitine, de omzetting van cholesterol in galzuren en de mineralenstofwisseling. 

Vitamine C werkt samen met vele enzymen die bij uiteenlopende biologische processen betrokken zijn. Daarom is het goed te weten dat het hebben van voldoende vitamine C in het lichaam van belang is bij zeer veel belangrijke processen. De antioxidantfunctie van vitamine C is onder meer van belang voor het behoud van gezonde cellen en weefsels. Vitamine C heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten. Ook heeft vitamine C het vermogen kapotte vaatwanden te herstellen.

Daarnaast heeft het ook een sterke ontgiftende werking. Vitamine C helpt onder andere bij de eliminatie van zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel. In het maagdarmkanaal voorkomt vitamine C de omzetting van nitraat en nitriet in een giftige stof genaamd nitrosaminen. Ook ondersteunt het ons  immuunsysteem.

Het aanvullen van vitamine C is gewenst bij de volgende gevallen:
Infectieziekten (ook preventie)
Verzwakt immuunsysteem
Roken
Stress
Oogaandoeningen
Hart- en vaatziekten
Jicht (ook preventie)
Luchtwegaandoeningen (longontsteking, bronchitis, astma, COPD)
Allergie
Wondheling (wonden, brandwonden, botfracturen, zweren)
Ondersteuning ijzeropname (bij ijzersuppletie)
Sport
Diabetes mellitus, metabool syndroom
Osteoartritis
Bescherming tegen schade door Uv-straling, radioactieve straling
Niet-alcoholische steatohepatitis
Ondersteuning lever en eliminatie zware metalen
Galstenen (preventie)
Preventie/vertraging leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang
Neerslachtigheid, depressie
Preventie osteoporose
Verminderde vruchtbaarheid (mannen, vrouwen)
Reisziekte
Postoperatieve pijn, complex regionaal pijn syndroom
Parodontitis
Gastritis
Migraine profylaxe
Chronische ontstekingsziekten en ziekten met verhoogde oxidatieve stress

Hoge doses vitamine C worden afgeraden bij:
Chemotherapie, bestraling
IJzerstapeling (thalassemie, hemochromatose)
Sterk verminderde nierfunctie
Zwangerschap, lactatie