Boswellia

De Boswellia Serrata, zoals het kleine boompje officieel heet, komt voor in delen van India, Noord Afrika en verschillende Arabische landen. Het deel van de plant dat wordt gebruikt is de hars, die men oogst door de stam in te snijden en de hars op te vangen. Deze hars is tevens een pure vorm van wierook, een product dat vroeger erg kostbaar was. Echter heeft deze hars ook vele werkingen op het lichaam, met name vanwege de ontstekingsremmende activiteit van deze substantie.

In de traditionele Indiase geneeskunde is de werking van deze plant al eeuwen bekend en tegenwoordig wordt het gebruik van dit middel weer steeds populairder. De werking van het extract van de plant is ontstekingsremmend dankzij de verscheidene enzymen die het bevat. Daarnaast remt het ook de vorming van een stofje dat Tumor Necrose factor Alfa heet, ook wel afgekort als TNF-A. In de medische wetenschap is bekend dat dit het stofje is dat een grote veroorzaker is van reumatische ziekten.

Tumor Necrose factor Alfa
Het stofje TNF-A wordt voornamelijk gevormd door een immuun reactie in het bloed als het in aanraking komt met voedingsmiddelen die niet optimaal verteerd door de darmwand komen (dit noemen we ook wel het lekkende darm syndroom). Het gevolg van de vorming van dit stofje veroorzaakt vele ontstekingsprocessen door het gehele lichaam. De Boswellia remt niet alleen de vorming van de TNF-A, maar ook de gevolgen die er reeds zijn door het stofje. Zo kan het ook de ontsteking in de darmwand helpen helen, waardoor het lekkende darmsyndroom bestreden wordt.

De werking van Boswellia
Vanwege zijn brede werking is de Boswellia inzetbaar bij aandoeningen zoals: Reuma, Artritis, geïrriteerde darmen, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, tumoren, zenuwontstekingen, sportblessures, diabetes type 2, allergieën en hooikoorts, aderontstekingen, hart en bloedvat ziekte, netelroos, psoriasis en nog veel meer.

In sommige gevallen wordt de Boswelia ook wel gezien als alternatief voor aspirine en steroïden. Echter is het belangrijk dat men een kwalitatief supplement uitkiest. Veel poeder vormen van Boswellia in capsules worden moeilijk opgenomen en daarom bieden sommige fabrikanten het ook aan als in olie opgeloste vorm. Deze vorm is beter opneembaar, maar er zijn ook liposomale producten op de markt waar Boswelia aan toegevoegd is.

Boswellia als supplement
De toediening van Boswellia als liposomaal supplement is het meest effectief. Het stofje wordt in liposomale vorm namelijk voor meer dan 95% opgenomen in de weefsels. Deze liposomale toediening heeft nog een ander voordeel. Het neemt namelijk de overgevoeligheid die sommige mensen in hun maag kunnen hebben voor het stofje weg. Boswellia kan nogal zwaar op de maag liggen, maar doordat de Boswellia in liposomale vorm omhuld is met vet dat niet verteerd wordt, komt de maag niet in contact met het stofje.

Uitwendige toediening
De Boswellia wordt ook verkocht in een crème voor uitwendige toediening, iets wat ook goed werkzaam is. Ook in geval van een crème is het goed een liposomale crème te zoeken omdat het de opname verhoogt. Ook het mengen van deze crème met MSM gel verhoogt de opname door de huid.

Boswellia en andere geneesmiddelen
Bowsellia kan interacties hebben met bepaalde geneesmiddelen zoals antistollingsmiddelen, immuun-onderdrukkende middelen, en bepaalde geneesmiddelen die ingezet worden bij kanker. Het is daarom belangrijk om contact met uw arts op te nemen als u dergelijke middelen slikt en Boswellia wilt gaan nemen.

Andere artikelen lezen?