Vitamine C en jouw huid

In de zomer kan ook in ons land de zon krachtig zijn, ook op niet zulke warme dagen. En ook dan heeft de straling van de zon een verouderend effect op de huid. Toch is het erg gezond om een bepaalde tijd per dag de zon op je huid te hebben, denk maar aan de noodzakelijke aanmaak van Vitamine D die door de zonnestralen wordt opgewekt.

Er is de laatste jaren veel te doen geweest over de schadelijke kant van zonnebaden. Langdurig zonnebaden zonder de huid goed te beschermen kan namelijk huidkanker veroorzaken. Natuurlijk moet je daar verstandig mee om gaan, maar onderzoek heeft ook uitgewezen dat huidkanker vaak opkomt op plaatsen waar men nooit verbrand is geweest.

100% natuurlijke zonnebrandcrèmes
Verbranden is eenvoudig te voorkomen door gebruik te maken van goede zonnebrandcrèmes en door supplementen te nemen die de schadelijke werking van de zon tegen gaan. Het gebruik van 100% natuurlijke zonnebrandcrèmes heeft de voorkeur boven de chemische zonnebrand filters die de meeste zonnebrandcrèmes bevatten. Zo zie je dat er wel degelijk genoten kan worden van de zon en de goede eigenschappen die de zon voor ons lichaam heeft.

Het mijden van de zon is dus niet nodig, want het gebruiken van de juiste middelen kan schade die de zon aan de huid kan toebrengen opvangen. Echter denken de meeste mensen daarbij niet meteen aan vitamine C. Vitamine C staat het meest bekend om zijn werking voor het immuunsysteem en dat is natuurlijk helemaal waar. Maar de Vitamine C heeft een veel bredere werking voor het lichaam, van het versterken van het immuunsysteem, tot het ontgiften van zware metalen en preventie van galstenen. 

Vitamine C draagt bij aan de aanmaak van collageen
Maar, een van de meest belangrijke functies van de vitamine C is de ondersteuning van het bindweefsel. Collageen is de stof die het lichaam aanmaakt om de huid en steunweefsels zoals het bindweefsel stevig en elastisch te houden. Het lichaam kan dit alleen aanmaken als er voldoende vitamine C aanwezig is. Daarnaast hebben de spieren en de wanden van de bloedvaten vitamine C nodig om te kunnen functioneren. Om de huid gezond te houden is vitamine C allereerst nodig voor de aanmaak van collageen, maar ook de spieren in het gezicht en de bloedvaten die de huid van zuurstof en voedingsstoffen voorzien, zijn van de vitamine C afhankelijk.

Daarnaast heeft vitamine C nog een andere belangrijke functie voor de huid en dat is dat het de huid beschermt tegen de straling van de zon. We kunnen dus concluderen dat, naast het gebruiken van een goede -natuurlijke- zonnebrandcrème, vitamine C onmisbaar is als je de huid gezond wilt houden bij het (verantwoord) zonnebaden.