Ons immuunsysteem

Een goed immuunsysteem begint in de maag. Maagzuur is noodzakelijk voor de spijsvertering in de maag, maar daarnaast ook bedoeld om bacteriën en andere ziekmakende factoren in ons voedsel te elimineren. Door ons moderne voedsel en doordat we ouder worden maken de meeste volwassene te weinig maagzuur aan. Maagzuur vul je gemakkelijk aan met een supplement dat de stof Betaine HCL bevat. Dit is niets anders dan een vorm van maagzuur wat ons helpt ons voedsel beter te verteren en ons beschermt tegen ziekmakers in ons voedsel.

Het microbioom in de darm
Vervolgens hangt een groot deel van ons immuunsysteem af van het goed functioneren van onze goedaardige bacteriën in onze darmen. De optelsom van alle bacteriën in onze buik noemen we het microbioom. Dat zijn dus zowel de goede als de slechte bacteriën. Als de goede bacteriën in de buik echter de overhand hebben en hun werk kunnen doen, dan houden ze de ziekmakende bacteriën onder controle. De goede bacteriën in de buik werken als een eerste linie om bacteriën, virussen, schimmels en parasieten onder controle houden. Wij horen ongeveer 3 kilo (!) van deze goedaardige bacteriën bij ons te hebben, maar helaas is dat bij het merendeel van de mensen nog niet eens de helft. Het is dus eigenlijk van levensbelang om ervoor te zorgen dat de goede bacteriën in de buik op peil gehouden worden, want zij zorgen ervoor dat we niet zo snel ziek worden.

Verzorg de goede darmbacteriën
Een goede darmreinigingskuur die de dikke en dunne darm reinigt zet de eerste stap naar een betere darmflora. Vervolgens is het belangrijk om de goede bacteriën die we in onze darmen hebben te verzorgen. Goede bacteriën leven onder andere van resistent zetmeel. Dit is een zetmeel dat wij niet kunnen verteren, maar waar die bacteriën dol op zijn. Dit resistente zetmeel zit bijvoorbeeld in groene bananen, zoete aardappel en in een prebiotica supplement. Het is de optimale voeding voor de goede bacteriën terwijl de slechte bacteriën dit niet lusten. Als je meer bacteriën wilt toevoegen, dan kun je eenvoudig een probiotica supplement nemen. Een probiotica bevat bij voorkeur meerdere verschillende bacteriestammen omdat diversiteit belangrijk is voor een gezonde darmflora.

Voeg goede vetzuren zoals Monolaurinezuur toe aan je voeding
Ook het hebben van voldoende goede vetzuren in ons lichaam is belangrijk. Dit is tegenwoordig echter lastig door onze moderne voedingswijze. Er zitten eenvoudigweg niet voldoende goede vetten meer in onze voeding en deze zouden daarom moeten worden toegevoegd. Als het lichaam verzadigd wordt met het vetzuur monolaurine, zal dit ook werken tegen de meeste virussen, bacteriën en schimmels in het spijsverteringskanaal. Monolaurinezuur komt van nature voor in moedermelk en bepaalde plantaardige oliën zoals kokosolie en is een zeer essentieel onderdeel van onze voeding. Helaas kunnen we met kokosolie alleen niet voldoende monolaurinezuur binnen krijgen, dus is nemen als supplement de oplossing.

De mens maakt zelf geen Vitamine C meer aan
Toch komen er soms ziekteverwekkers door de darmen heen het bloed in. De witte bloedcellen komen dan in actie, oftewel de leukocyten. Wij hebben meerdere soorten witte bloedcellen en afhankelijk van welke ziekteverwekker er het lichaam binnen komt, gaat het lichaam er meer van die categorie aanmaken die er op dat moment nodig is. Dit is een gecompliceerd systeem waar ook een flink aantal organen zoals het lymfesysteem, de milt en lever aan te pas komen om alles goed te laten verlopen.

Het is daarom van belang dat al deze organen goed functioneren en de juiste vitamines en mineralen tot hun beschikking hebben om te kunnen werken. Onze verre voorouders hadden voor deze immuun werking voldoende vitamine C voorhanden omdat hun lichaam dat nog zelf aanmaakte. Ongeveer 40.000 jaar geleden is er in de genen van het menselijk ras iets fout gegaan waardoor de mens nu als een van de weinige zoogdieren op aarde zelf geen vitamine C meer kan aanmaken. Dit is een groot probleem voor de mens, die hierdoor tegenwoordig ten prooi valt aan allerhande infectieziektes.

De kracht van liposomale Vitamine C
In zijn boek “ Het ongeneeselijke Genezen” laat de Amerikaanse arts dr. Thomas Levy zien dat hij alle infectieziektes met zeer hoge doseringen vitamine C behandelt. Het enige probleem met hoge doseringen vitamine C is dat dit heel moeilijk wordt opgenomen in het lichaam en diarree veroorzaakt. Dr. Levy heeft ontdekt dat ook infusen met vitamine C niet meer nodig zijn wanneer je voor een liposomale Vitamine C kiest. Een liposomale Vitamine C is 20 maal sterker dan een niet-liposomale Vitamine C. Eén gram liposomale Vitamine staat zodoende gelijk aan 20 gram niet-liposomale vitamine C. Volgens dr. Levy dient een gezond mens dagelijks ongeveer 20 gram vitamine C binnen te krijgen en heeft iemand met een fikse griep of andere infectie 40 gram per dag nodig en mensen met chronische infectieziekten 60 gram per dag. Deze hoeveelheden zijn met gewone vitamine C niet haalbaar, maar in liposomale vorm dus wel.

Vitamine D is een van de belangrijkste vitamines
Daarnaast is het belangrijk om ook alle andere vitamines binnen te krijgen die het immuunsysteem ondersteunen, waarvan vitamine D de belangrijkste is. Elke dag een half uurtje zonneschijn is voldoende om genoeg vitamine D aan te maken, maar helaas lukt dat maar weinig mensen. Een supplement met vitamine D biedt dan uitkomst, zij het niet dat deze vitamine slecht door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor is de toediening van vitamine D ook het meest effectief in liposomale vorm. Daarnaast is het erg belangrijk om naast de vitamine D ook genoeg vitamine K in te nemen. Vitamine K zorgt er namelijk voor dat de vitamine D zorgt voor een verhoogde opname van calcium uit het voedsel en in de botten en tanden. Zonder vitamine K zou de calcium in het bloed blijven en er toe leiden dat de aderen dichtslibben. Om ervoor te zorgen dat de calcium goed in de botten aan kan komen hebben we dus voldoende vitamine C nodig, maar ook Magnesium.

Houd je pH-waarde van je lichaam op peil
Ook speelt de zuurtegraad van het lichaam een rol voor een goed werkend immuunsysteem. Wanneer je veel gifstoffen binnenkrijgt zullen op den duur je de weefsels gaan verzuren. Dat houdt in dat de pH-waarde van je lichaam verandert en je een voedingsboden voor ziekmakers creëert. Ziekmakende bacteriën, virussen, schimmels en parasieten hebben een grote voorkeur voor een verzuurde omgeving. Dan kan je immuunsysteem nog zo optimaal functioneren, als je de ziektemakers blijft voeden, dan blijven ze ook terug komen. Het is echter eenvouding om het lichaam te ontgiften van de 171.000 (!) soorten chemische middelen waar wij dagelijks mee in contact komen. Dit kan met de stof fulvinezuur. Dit is een natuurlijk product dat door bodembacteriën wordt geproduceerd en dat werkt als een magneet voor alle soorten gifstoffen die ons lichaam dagelijks binnen krijgt. Met fulvinezuur houd je het lichaam vrij van verontreinigingen en houd je de zuurtegraad goed zodat ziektemakers geen voedingsbodem hebben en zo dus niet goed in ons lichaam kunnen overleven.

In dit artikel is de nadruk gelegd op middelen die het lichaam altijd nodig heeft en waarvan de natuur het zo bedoeld heeft dat onze lichamen er vol mee zitten. Dit creëert een sterk immuunsysteem. Van de natuur uit hebben we goedaardige darmbacteriën nodig en de genoemde vitamines, mineralen en vetzuren. Dit krijgen we helaas niet meer voldoende binnen met voeding. Dit kan worden opgelost met goede supplementen, zodat het immuunsysteem weer op natuurlijke wijze kan gaan werken. Mocht dat in bepaalde gevallen nog niet voldoende zijn kan men altijd nog extra kruidenextracten toevoegen zoals Cats Claw, Saw Palmetto, paddenstoelen zoals Reishi en producten zoals Colloïdaal Zilverwater en Bèta Glucanen.