Optimale Spijsvertering

Waarom een optimale spijsvertering van levensbelang is
In de wereld van de Natuurgeneeskunde is het al meer dan 100 jaar een bekend gegeven dat als je iemand gezond wilt maken of houden, je dient te beginnen in de darmen. Het is dan ook niet voor niets dat in de middeleeuwen de beroemde arts Paracelsus het volgende zei: “De dood huist in de darmen”.

Werking van de spijsvertering
Onze spijsvertering begint eigenlijk al in de mond. Het goed kauwen van eten maakt het voedsel al beter verteerbaar. Vervolgens komt het voedsel in de maag, waar de eiwitten uit de maaltijd minimaal 2 uur in een badje van zoutzuur zouden moeten “Marineren”. Dit maakt dat de eiwitten in zeer kleine stukjes uiteen vallen die daarna goed door de darm kunnen worden opgenomen. Jammer genoeg maken de meeste mensen na hun 20e levensjaar niet meer voldoende maagzuur aan waardoor het spijsverteringsstelsel reeds begint te haperen.

Helaas weten te weinig mensen dat als ze last krijgen van wat brandend maagzuur wordt genoemd, ze niet te veel maagzuur hebben, maar te weinig. Dit komt omdat de bovenkant van de maag zich pas sluit als er voldoende maagzuur is geproduceerd. Wanneer dit niet het geval is sluit de maag zich niet goed en komt het eten met het zuur weer naar boven, wat dus voor brandend maagzuur zorgt.

Enzymen
Na de maag gaan in de darmen vele zogenaamde spijsverteringsenzymen hun werk doen. Enzymen zijn eigenlijk hele kleine werkmieren die het voedsel in hele kleine stukjes knippen. Van deze enzymen hebben we ook veel te weinig in ons lichaam. Eigenlijk is de mens ontworpen om vooral rauwe voeding te eten. In onze moderne maatschappij komt daar op een bakje sla na, weinig van terecht. Al het rauwe voedsel bevat enzymen maar bij verhitting gaan de enzymen verloren. Gezien het feit dat praktisch al onze voeding op de een of andere manier gekookt, gebakken of bereid is, zitten er niet meer genoeg enzymen in het voedsel, waardoor het niet optimaal verteerd wordt. Hierdoor nemen wij automatisch minder op van de voeding in ons bloed. Dit kan leiden tot allerlei tekorten, terwijl we toch voldoende eten. Dit geeft weer andere problemen in de rest van het lichaam, zoals bepaalde welvaart ziektes.

We eten daarnaast ook veel voedsel dat niet alleen geen enzymen meer bevat, maar voedsel dat door de bereidingsmethoden van het welvaartsvoedsel, dusdanig veranderd is in de natuurlijke structuur. Het spijsverteringsstelsel moet hierdoor nog meer zijn best doen om het voedsel nog enigszins te kunnen verteren. Het spijsverteringsstelsel raakt hierdoor sneller overbelast. Daarom is het geen wonder dat er veel voeding in het spijsverteringsstelsel niet goed, of slechts half verteerd wordt. Dit alles maakt dat er voedingsresten in het spijsverteringsstelsel achterblijven en daar zullen gaan rotten en gisten. Dit schept een milieu in de darmen waar schadelijke bacteriën dol op zijn en zich snel en sterk gaan vermeerderen. Al onze goede bacteriën zijn niet bestand tegen dit milieu en gaan massaal dood.

Ondersteuning
Gelukkig is het tegenwoordig erg eenvoudig iets aan deze situatie te doen, zonder al te drastische wijzigingen in het leef en eetpatroon. Er bestaan zeer effectieve middelen die de spijsvertering ondersteunen en dat geven wat het nodig heeft. Vroeger was het nog ingewikkeld om het gehele darmstelsel te reinigen, maar sinds er een middel bestaat dat werkt op basis van de Gefermenteerde bast van een palmboom, is dat met een kuur van een paar dagen veel eenvoudiger. Ook als men niet gemotiveerd is om de darmen te reinigen kan men eenvoudig de spijsvertering bijstaan met middelen die de maag ondersteunen. Deze kunnen extra maagzuur en speciale enzymen bevatten. Dit ondersteund de werking van de maag. Dit soort middelen noemen we de “Digestieve ondersteuning” voor de maag. Om de darmwerking te helpen kan men de juiste enzymen slikken die de werking van de darmen optimaliseren. Er bestaat een hele serie van dergelijke middelen, maar de producten met de grootste hoeveelheid enzymen voor de darmwerking zijn altijd het beste.

Verbetering voor de darmen
Veel mensen hebben het idee dat als ze iets willen verbeteren aan de werking van hun spijsvertering, men dan totaal andere eetgewoontes moet aannemen. Gelukkig is het niet nodig om al te grote veranderingen aan te brengen, als men bovenstaande adviezen zou opvolgen. Er bestaat zoals gezegd een hele serie van middelen waarbij zelfs ook nog een darmherstel pakket is te bestellen. Deze middelen zorgen ervoor dat uw darmen eindelijk weer optimaal zullen functioneren. Natuurlijk is het ook goed om eens te kijken hoe je wat gezonder zou kunnen gaan eten, we hebben allemaal wel een idee welke voeding goed en minder goed voor ons is. Toch is het zo dat als de darmen beter gaan functioneren, de trek in niet optimale voeding veel minder wordt.

Zodra de darmen weer goed functioneren kan ons lichaam de voedingsmiddelen die we eten weer goed opnemen. Dit maakt dat ook de rest van het lichaam weer beter voorzien kan worden van alle vitamines, mineralen en andere soorten stoffen die in onze voeding zitten. Op deze wijze kan het lichaam zijn organen beter laten functioneren en gifstoffen beter gaan afvoeren. Dit alles kan dus met een paar eenvoudige stappen worden verwezenlijkt en is erg gemakkelijk vol te houden.