Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een bekende stof in de cosmetische wereld. Deze stof wordt veelvuldig gebruikt in crèmes of het wordt ingespoten in de huid om rimpels op te vullen. Wat misschien minder mensen weten, is dat deze stof vele voordelen voor de algehele gezondheid heeft, wanneer het als supplement wordt ingenomen.

Wat is Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een stof die officieel valt onder de categorie van “Mucopolysachariden”. Dit betekent dat het bestaat uit een paar moleculen van de suikerachtige stoffen die veel in ons lichaam voorkomen. Het doet zich voor in ons bindweefsel, kraakbeen, zenuwweefsel en het dekweefsel, dat bestaat uit de cellen die het lichaam bekleden zoals de opperhuid, slijmvliezen, het hoornvlies van de ogen en de darmwand.

Ook bevatten de holtes in onze gewrichten Hyaluronzuur waar het werkt als een soort van schokdemper en smeervloeistof van de gewrichten. Deze weefsels zijn dus voor een groot deel van  Hyaluronzuur afhankelijk, om soepel en bevochtigd te blijven zodat ze niet uitdrogen en verschrompelen. Dit wordt voorkomen omdat Hyaluronzuur een stof is die zich aan water bindt tot een gel achtige samenstelling. Dit kan het lichaam weer goed gebruiken om het weefsel te bevochtigen.

Veroudering
Het menselijk lichaam maakt deze stof voornamelijk zelf aan, maar naarmate we ouder worden verliezen we deze functie. Dit verklaart een deel van het verouderingsproces waarbij de weefsels, zoals hierboven beschreven niet meer optimaal functioneren en gebreken kunnen gaan vertonen.

Er kunnen dan zogenaamde degeneratieve ziektes op treden, wat betekent dat er  weefselbeschadiging kan ontstaan bij gebrek aan voldoende Hyaluronzuur.
Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld artrose, waarbij gewrichten van binnenuit gaan slijten omdat er niet voldoende dempende stoffen zoals Hyaluronzuur aanwezig zijn. Zo kun je zien dat Hyaluronzuur niet alleen in cosmetisch opzicht belangrijk is voor een jonge en elastische huid, maar dat het ook belangrijk is voor vele andere weefsels in het lichaam. Dit lichten we toe in dit artikel.

Waar vind je Hyaluronzuur
Hyaluronzuur komt van nature voor in bijvoorbeeld wortelgroenten, botten-bouillon, citrusvruchten, groene bladgroenten en soja producten, bij voorkeur de gefermenteerde. Hyaluronzuur dat in crèmes en supplementen zit is meestal afkomstig van goedaardige bacteriën, omdat deze ook Hyaluronzuur aanmaken.

Wat kan een supplement met Hyaluronzuur doen voor het lichaam
Tijdens het verouderingsproces maakt de mens steeds minder Hyaluronzuur aan. Dit maakt het innemen van deze substantie erg belangrijk. Het slikken van Hyaluronzuur heeft een groot aantal voordelen voor de algemene gezondheid van het lichaam. Het spreekt voor zich dat het de weefsels van het lichaam soepel en goed bevochtigd kan houden, maar daarnaast zijn er nog meer specifieke werkingen waarvoor het ook kan worden ingezet.

Hyaluronzuur voor de huid
Ongeveer de helft van al Hyaluronzuur in ons lichaam bevindt zich in de huid, waar het helpt voor een soepele en jonge huid. Ook is het een stof die hard nodig is bij de genezing van wondjes. Deze wondjes genezen door het gebruik van Hyaluronzuur sneller dan normaal. In de huid wordt Hyaluronzuur verminderd door de ultraviolette straling van de zon, door roken en luchtvervuiling. Al deze factoren zorgen voor een slechte huid. In de beauty branche wordt Hyaluronzuur al lang tegen rimpels gebruikt. Het lichaam herkent Hyaluronzuur als een lichaamseigen stof en reageert hier erg goed op. Ondersteuning van het slikken van Hyaluronzuur is dan ook een goed idee om de huid van binnenuit ook in een goede conditie te houden.

Hyaluronzuur voor botten en gewrichten
Ook de botten en gewrichten hebben veel baat bij supplementatie van Hyaluronzuur.
Het kan de snelheid van botverlies bij Osteoporose verminderen en gewrichten slijten minder snel. Ook gewrichten die al zijn aangetast door reumatische ziekten hebben veel baat bij het gebruik van Hyaluronzuur. Veel artsen spuiten het soms regelrecht in de aangetaste gewrichten om zo de pijnklachten bij patiënten te verminderen.

Om deze redenen is het een goed idee om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid Hyaluronzuur binnenin het lichaam goed op peil is. Dit zorgt voor verminderde schade.

Hyaluronzuur voor de ogen
Als we naar de ogen kijken zien we een oppervlakte van cellen die samen het hoornvlies vormen.
Deze cellen worden bevochtigd door traanvocht, dat ook voldoende Hyaluronzuur dient te bevatten om zijn functie te kunnen vervullen. Hyaluron wordt ook wel in speciale producten verwerkt, zoals in oogdruppels om het “Droge ogen complex” te bestrijden.

Hiernaast bevatten onze oogbollen een vloeistof die de oogbol vult. Hierin zit Hyaluronzuur. Kortom, Hyaluronzuur is een belangrijke stof voor het optimaal functioneren van de ogen.

Liposomale Hyaluronzuur
De beste manier om een supplement in te nemen zoals Hyaluronzuur, is door middel van wat we de “Liposomale” toediening noemen. In een Liposomaal supplement zit Hyaluronzuur verpakt in een soort van vetbolletje. Dit vetbolletje wordt door het lichaam gezien als lichaamseigen omdat het lichaam zelf ook vetbolletjes wil koppelen aan de voedingsstoffen, die wij vanuit de darmen in het bloed opnemen. De natuur ziet deze vetbolletjes als de ideale wijze om iets uit de darmen in het bloed op te nemen en vervolgens direct naar de cellen te transporteren. Door het gebruik van Liposomale Hyaluronzuur zal het lichaam veel baat hebben bij deze stof om bovengenoemde redenen.

De supplementen die op deze manier aan het lichaam worden toegediend worden dus direct naar de lichaamscellen vervoerd en kunnen snel en efficiënt hun werk doen. Dit is anders dan bij gewone supplementen, die helaas voor een groot deel verloren gaan in het spijsverteringssysteem.