Antioxidanten

Deze term is veel gehoord als men het over het onderwerp supplementen heeft, maar wat houdt dat nu precies in?

Waarom hebben we antioxidanten nodig?
Onze lichamen hebben natuurlijk zuurstof en brandstof in de vorm van voedsel nodig om te leven. Maar, de meeste mensen staan er niet bij stil wat er eigenlijk in onze cellen met de zuurstof en brandstof gebeurt. Allereerst dient het voedsel te worden verteerd zodat kleine deeltjes ervan in het bloed kunnen worden opgenomen en naar de cellen kunnen worden getransporteerd.

Elke lichaamscel maakt van de door het bloed aangeleverde voedsel en zuurstof zijn eigen energie. De cellen krijgen dus geen kant en klare energie aangeleverd van het bloed, dat dient de cel zelf te maken. Voor dat doel heeft elke cel in ons lichaam zijn eigen minuscuul kleine energie fabriekjes, die noemen we de Mitochondriën. De cellen hebben vele van deze energie fabriekjes in zich en het aantal ervan hangt af van het type cel. Een cel van de hartspier heeft er de meeste, ongeveer 5000 en dit komt omdat de hartspier dag en nacht onafgebroken moet werken en dus altijd energie nodig heeft. Een gewone cel heeft tussen de 1000 en 2000 van deze Mitochondria die de energie leveren.

Als deze Mitochondria hun energie gaan maken, dan doen ze dat in de vorm van een stofje dat ATP heet; dat geeft de cel dan de energie die deze cel nodig heeft om zijn werk te doen in het lichaam. Een hartspier moet zijn werk doen door te kloppen, andere spiercellen door te bewegen, een niercel door het bloed te filteren en ga zo maar door. In het proces van het maken van het stofje ATP, de brandstof voor de cel, komt er een soort van bijproduct dat we vrije radicalen noemen, dit is een schadelijke substantie. Dit is eigenlijk de substantie die verantwoordelijk is voor vele moderne welvaartziektes zoals bijvoorbeeld:

 • Hart en vaatziekte
 • Reuma
 • Longziektes
 • Alzheimer
 • Bepaalde kankers

Dit komt omdat de vrije radicalen schade toebrengen aan de lichaamsweefsels en op die wijze ontstekingsprocessen op gang brengen die genoemde ziektes veroorzaken. De woorden vrije radicalen betekenen dat het gaat om moleculen die niet stabiel zijn. Omdat deze moleculen zo onstabiel zijn zoeken ze deeltjes van andere moleculen om zichzelf stabiel te maken, maar brengen op deze wijze schade toe. Doordat het lichaam deze vrije radicalen zelf produceert door zijn eigen energie te maken is dit een doorlopend proces en helaas krijgen we van buitenaf ook nog vrije radicalen binnen.
Dit komt door bijvoorbeeld;

 • Luchtvervuiling
 • Zware metalen
 • E-nummers
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Roken
 • En verder alles wat een ongezonde levens stijl inhoudt. Dit is wat ons ziek maakt en doet verouderen.

Wat zijn antioxidanten?
Gelukkig heeft de natuur een oplossing voor deze situatie en dat noemen we antioxidanten. De antioxidanten zijn de moleculen die die vrije radicalen kunnen stabiliseren voordat ze schade aan de weefsels kunnen veroorzaken. Ze worden antioxidanten genoemd omdat de vrije radicalen schade aan de weefsels toebrengen op een wijze die we “Oxidatie” noemen.

Oxidatie is het proces in het lichaam waar de zuurstof een soort van situatie veroorzaakt die we kennen als het verroesten van ijzer in de lucht. Dat proces treedt ook op in het lichaam en omdat het oxidatie is, zijn de moleculen die dat tegen gaan “antioxidanten” genoemd, “tegen de oxidatie” dus. De antioxidanten zijn de oplossing voor het schadelijke proces omdat ze deeltjes kunnen afgeven aan de vrije radicalen, die dan stabiel worden en geen schade meer aan de weefsels toe kunnen brengen. Daarom is het belangrijk dat we voldoende antioxidanten binnen krijgen, ze zijn de redding tegen vele ziekte processen.

Waar komen antioxidanten in voor?
Het is dan ook niet vreemd dat ze te vinden zijn in alles wat gezond voor onze lichamen is. Verse groenten, fruit, volwaardige voeding zitten allemaal vol met antioxidanten. Tevens produceert het lichaam zelf ook bepaalde antioxidanten zoals Glutathion en Alfaliponzuur. Helaas is het zo dat we tegenwoordig veel meer vrije radicalen binnen krijgen dan dat de natuur eigenlijk had voorzien, dit door allerlei vervuilende factoren die eerder in dit stukje genoemd zijn. Daardoor kan de lichaamseigen productie het niet meer voldoende bijbenen en heeft het lichaam ondersteuning nodig.

Gezond voedsel alleen kan jammer genoeg niet meer voldoende voorzien in antioxidanten, dus zou het goed zijn om de natuur een handje te helpen met supplementen die antioxidanten bevatten. Dit zijn supplementen met vitamine C, E, A en bepaalde mineralen, maar ook middelen zoals Glutathion en Alfaliponzuur die men ook in supplement vorm kan nemen. Natuurlijk dient dit altijd gepaard te gaan met het nemen van gezonde voeding. Voedsel dat rijk is aan antioxidanten is bijvoorbeeld:

 • Groene thee
 • Tomaten
 • Artisjokken
 • Goji bessen
 • Boerenkool
 • Bonen
 • Bietjes
 • Spinazie
 • Honing
 • Fruit
 • Rode wijn

Het is dus belangrijk naast een redelijke gezonde levens stijl ook een voedingswijze te hebben met veel verse groenten en fruit en volwaardige voeding. Daarbij kunnen supplementen nuttig zijn, maar het  is van belang te weten dat niet alle supplementen voldoende door het lichaam worden opgenomen en dan het lichaam alleen maar belasten omdat ze weer afgevoerd dienen te worden.

De zogenaamde liposomale supplementen zijn daarbij ideaal omdat ze praktisch volledig worden opgenomen en ook niet worden vernield door het spijsverteringssysteem. Dit is bijzonder van belang bij bijvoorbeeld supplementen met Glutathion en alfaliponzuur omdat deze met gewone supplementen door het maagzuur kapot worden gemaakt. De liposomale toediening heeft hier geen last van en heeft dan ook de voorkeur vanwege de hoge opneembaarheid.