Hyaluronzuur met Vitamine C

Wat is Hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een stof die door onze lichamen zelf wordt aangemaakt en is zeer belangrijk voor het goed functioneren van vele soorten weefsels.

Ons lichaam maakt het van 2 soorten “suikers” die veel in ons lichaam voorkomen, namelijk D-Glucuronzuur en N-acetyl Glucosamine. Voor het lichaam is het een noodzakelijk stap om deze stof aan te maken, daar Hyaluronzuur in voedsel bijna niet voorkomt. En dit terwijl het Hyaluronzuur een zeer noodzakelijke substantie is voor het goed functioneren van onze gewrichten, steunweefsel en huid.

Waar vindt men hyaluronzuur in het lichaam?
Van alle Hyaluronzuur in ons lichaam bevindt 50% ervan zich in de huid en de rest is verspreid over bindweefsel, zenuw weefsel en ogen. In een optimale staat bevat ons lichaam ongeveer 15 gram van deze stof.  Een tekort kan het voor het lichaam moeilijk maken om goed te functioneren, omdat het dan zeer goed mogelijk is dat onze lichamen last gaan krijgen van de weefsels die deze stof het meeste nodig hebben, namelijk de gewrichten, bindweefsel en ogen.

Is belangrijk voor de gewrichten als een soort van “stootkussen”
Hyaluronzuur is een soort van “stootkussen” in de gewrichten op de plek waar anders de botten elkaar zouden raken en dus heel veel pijn zouden veroorzaken. Als er niet voldoende Hyaluronzuur meer kan worden gemaakt dan zal er onvermijdelijk een moment komen dat de gewrichten niet meer over voldoende demping beschikken en men gewrichtsklachten krijgt, stijf gaat aanvoelen en zelfs ontstekingen een de gewrichten kan krijgen.

Is hyaluronzuur echt belangrijk voor de huid?
Daarnaast is Hyaluronzuur erg belangrijk voor het hebben van een stevige huid. Op het moment dat het lichaam niet meer voldoende Hyaluronzuur aan kan maken, gaat de huid zijn steun verliezen. Dit heeft niet alleen cosmetische gevolgen waarbij men rimpels gaat zien, maar ook de onderliggende weefsels van de huid verliezen hun kracht. Het is de bedoeling dat die onderliggende weefsels het lichaam steun en soepelheid verlenen. Op het moment dat het lichaam onvoldoende Hyaluronzuur aanmaakt neemt deze functie af en voelt men zich stijf en wordt het lichaam slapper.

De ogen hebben hyaluronzuur nodig
Ook onze ogen zijn afhankelijk van deze stof. Als we de oogbal voorstellen als een bol, dan is de binnenkant ervan gevuld met vloeistof. Die vloeistof is ook afhankelijk van Hyaluronzuur om goed gevuld te blijven en ook de buitenkant van onze oogbol hoort goed vochtig te blijven. Voor al deze functies voor het oog hebben we het Hyaluronzuur hard nodig. Zonder deze stof kunnen onze ogen droog aanvoelen, jeukerig en geïrriteerd.

Hyaluronzuur helpt water vast te houden
Een van de meest belangrijke manieren waarop het Hyaluronzuur zijn werking doet is dat het zijn gewicht in water met meer dan 100 maal kan vasthouden. Dit houdt in dat 1 molecuul Hyaluronzuur meer dan 100 moleculen water kan vasthouden. We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende water van goede kwaliteit te drinken, maar ergens in ons lichaam dient er dan een substantie te zijn die dat water ook daadwerkelijk kan binden in de weefsels om er profijt van te hebben. Als het Hyaluronzuur in contact komt met water, dan vormt het een goede dikke soort van gel. Vooral binnen in de gewrichten is dit van groot belang omdat het niet alleen maar een stootkussen vormt, maar ook de gewrichten als het ware smeert.

Als we ouder worden maken we minder hyaluronzuur aan?
Als we jong zijn kunnen we erop vertrouwen dat we voldoende van deze stof in ons lichaam aanmaken, maar op een leeftijd van ongeveer 50 jaar beschikken we nog ongeveer 50% van deze stof. Zoals gezegd, deze stof komt praktisch niet voor in onze voeding dus is het lichaam afhankelijk van het kleine beetje wat het nog wel kan aanmaken.

Zijn hyaluronzuur supplementen werkzaam?
Gelukkig is het mogelijk deze stof in te nemen in de vorm van een supplement, maar ook daar zitten weer haken en ogen aan verbonden. Gezien het feit dat het Hyaluronzuur een molecuul is dat is opgebouwd uit 2 soorten suikers, zal het spijsverteringskanaal deze stoffen uit elkaar halen en het lichaam zal het eenmaal opgenomen, weer in elkaar moeten zetten. En dat was nu net wat het lichaam niet zo goed meer kon, dus daar moeten we een oplossing voor zien te vinden.

Gelukkig bestaan er mogelijkheden om het Hyaluronzuur direct in de bloedbaan of gewrichten te brengen. Er zijn artsen in gespecialiseerd om injecties met deze stof in de gewrichten te geven. Voor de huid bestaan er bepaalde gels die direct in de huid worden opgenomen, maar deze dringen niet heel diep door. Tegenwoordig kan men ook een speciaal soort supplement met Hyaluronzuur nemen dat volledig intact in de bloedbaan komt en niet meer door het lichaam zelf dien te worden aangemaakt. Tevens zal dat ook meteen worden opgenomen door de weefsels die deze stof hard nodig hebben.

Liposomaal Hyaluronzuur voor een betere opname in het lichaam
We hebben het hier over de Liposomale vorm van Hyaluronzuur. In dat geval is het molecuul Hyaluronzuur omgeven door een soort vetbolletje, dat door het lichaam als lichaamseigen gezien wordt. Dit vetbolletje blijft intact in het gehele spijsverteringskanaal en kan makkelijk door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen. Op deze wijze kan men optimaal effect krijgen van het Hyaluronzuur en kan het zijn bedoelde werk doen in de hier genoemde weefsels van het lichaam die het gebruiken voor hun functie.

Vitamine C met Hyaluronzuur is een goede combinatie
Maar, er bestaat een substantie die in combinatie met het Hyaluronzuur erg goed werkt. Dat is vitamine C ,want een van de meest belangrijke functies van de vitamine C is de ondersteuning van het bindweefsel. Collageen is de stof die het lichaam aanmaakt om de huid en steunweefsels zoals het bindweefsel stevig en elastisch te houden. Het lichaam kan dit alleen aanmaken als er voldoende vitamine C aanwezig is.

Daarnaast hebben de spieren en de wanden van de bloedvaten vitamine C nodig om te kunnen functioneren. Als we het dan over het gezond houden van de huid hebben, is te zien dat de vitamine C allereerst nodig is voor de aanmaak van collageen, maar ook de spieren in het gezicht en de bloedvaten die de huid van zuurstof en voedingsstoffen voorzien zijn dus van de vitamine C afhankelijk. Daarnaast heeft de vitamine C nog een andere belangrijke functie voor de huid en dat is dat het de huid beschermd tegen de straling van de zon.
We kunnen dus concluderen dat de combinatie van vitamine c en Hyaluronzuur in liposomale vorm ideaal is om een mooie sterke, elastische huid te behouden.

Andere artikelen lezen?