De minder bekende voordelen van probiotica

Het gebruik van goede bacteriën om je darmflora te herstellen is iets wat veel mensen al weten en doen. Een goede probiotica is nodig omdat de lichaamseigen goede darmbacteriën niet goed bestand zijn tegen een westerse levensstijl. Het veelvuldig gebruiken van bijvoorbeeld antibiotica, koffie, alcohol, suiker, bepaalde E-nummers en conserveringsmiddelen verminderen namelijk de overlevingskans van onze darmbacteriën.

Hoe goede darmbacteriën aanvullen?
Om deze reden nemen veel mensen probiotica om de populatie van de goedaardige darmbacteriën te vergroten. Dit kan door het nemen van supplementen, maar ook door het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen. Je kunt dan denken aan gefermenteerde groenten, zoals zuurkool en kimchi. Het gebruiken van zowel de supplementen als de voedingsmiddelen geeft de beste resultaten, maar met alleen supplementen komt men ook al een heel eind. Belangrijk is wel dat de supplementen van hoogwaardige kwaliteit zijn en aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden supplementen
Allereerst dient het product zo te zijn samengesteld dat de bacteriestammen in het product het maagzuur kunnen overleven. Eén van de belangrijkste functies van maagzuur is dat het bacteriën die wij binnenkrijgen doden. dit geldt ook voor goede darmbacteriën die je met een probiotica inneemt. Er zijn een aantal bacteriestammen die we als supplement kunnen nemen die resistent zijn tegen maagzuur. Makkelijker is het om probiotica in maagzuur resistente capsules te nemen, die pas open gaan als ze in de darm aankomen. Als een supplement een grote verscheidenheid aan bacteriestammen én de juiste capsule heeft om ze te beschermen, dan heb je een goed product te pakken.

Verscheidenheid aan bacteriestammen
Met een goede probiotica voeg je een flinke hoeveelheid levensvatbare bacteriën toe aan de stammen die nog leven in de darm. Verschillende typen stammen van bacteriën hebben verschillende eigenschappen. Zo zijn er stammen die meehelpen met de vertering van bepaalde stoffen, anderen helpen bij de afweer tegen ziekmakende bacteriën en virussen en weer anderen herstellen de darmwand. Het is daarom belangrijk dat een probioticum uit meerdere stammen bestaat.

Voordelen probiotica
Het gebruik van probiotica zal bijdragen aan een goede vertering, het herstel van de darmwand en het verbeteren van het immuunsysteem. Het verbeteren van het immuunsysteem is een taak van darmbacteriën die verder gaat dan veel mensen beseffen. Momenteel beginnen er binnen de medische wetenschap aanwijzingen te komen dat goede darmbacteriën kunnen bijdragen aan weerstand tegen aandoeningen zoals griep, sinusitis, astma, longinfecties en COPD. Dit laat zien dat het nemen van probiotica met verschillende soorten stammen een veel bredere werking kan hebben dan alleen het verbeteren van de darmwerking.