Hoe ontstaat het lekkende darm syndroom?

Wat is nu precies het lekkende darm syndroom? Dit syndroom heeft grote gevolgen voor alle systemen in het gehele lichaam. Het gezegde dat de dood in de darm huist is bekend en dit komt door het lekkende darm syndroom. Het is daarom goed om te weten wat nu precies de oorzaak en het principe van het lekkende darm syndroom is.

Epitheelcellen
Onze darmen zijn aan de binnenkant bekleed met cellen die we epitheelcellen noemen. Dit epitheel betekent ‘dekweefsel’. Deze cellen bedekken de wand van de darm en ze hebben heel erg kleine ruimtes tussen elkaar, zodat ze verteerd voedsel kunnen doorlaten. Net zoals dakpannen op het dak lucht doorlaten, maar het dak wel afsluiten. Als het voedsel goed verteerd is, dan zijn de voedseldeeltjes heel erg klein en kunnen ze door de darmwand heen om door het bloed aan de andere kant van de darmwand opgenomen te worden. Het bloed transporteert de voedseldeeltjes naar de cellen die deze deeltjes omzetten in energie.

Ontstaan van de biofilm
Door de aanwezigheid van allerlei chemische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen, zoals slechte voeding, koffie, alcohol, suiker, geneesmiddelen en antibiotica, verzwakt de populatie van de gezonde bacteriën in de darm. Als de populatie van de gezonde bacteriën in de darm verzwakt, krijgen de slechte bacteriën de overhand en deze slechte bacteriën hebben als eigenschap dat ze een dikke slijmlaag vormen. Deze slijmlaag noemen we de biofilm.

Deze biofilm hecht zich aan de epitheelcellen van de darmwand. De epitheelcellen van de darmwand lijken op de bedekking die we in de mond hebben. Ze hebben normaal gesproken een heel klein gezond slijmlaagje. Dit hebben we in de mond ook. De binnenkant van onze wangen zijn van nature mooi vochtig. Dit zou met de darmwand ook het geval moeten zijn. Echter gaat de darmwand door de aanwezigheid van de schadelijke biofilm uitdrogen.

Grote ruimtes tussen de epitheelcellen
De epitheelcellen drogen dus uit en gaan vervolgens ontsteken. Door het ontsteken zwellen ze op en gaan ze verder uit elkaar staan. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes tussen de epitheelcellen te groot zijn geworden en deze laten dan voedseldeeltjes door die nog niet voldoende verteerd zijn. Deze deeltjes zijn normaal te groot om door de darmwand heen te gaan en blijven dan langer in de darm totdat de vertering ze kleiner heeft gemaakt en ze door de darmwand heen kunnen. Als echter de darmwand door het zwellen van de epitheelcellen te grote ruimtes heeft, kunnen ook de te grote voedseldeeltjes door de darmwand heen.

Gevolg: ontstekingsziekten
Helaas komen deze te grote voedseldeeltjes vervolgens in het bloed terecht en dat is een heel slechte zaak. Alles wat in het bloed terecht komt, wordt namelijk door het lichaam gemeten op afmeting. Voedseldeeltjes horen een heel kleine afmeting te hebben. Alles wat groter is, is normaal gesproken een virus of bacterie. Hierdoor gaat het lichaam de te grote voedseldeeltjes aanvallen met het immuunsysteem. Dit geeft een ontstekingsreactie die het hele lichaam belast, maar waar je eigenlijk niets van merkt. Als dit eenmaal in het lichaam is begonnen, gaat dit nooit meer vanzelf over. Deze situatie zal het hele leven een rol blijven spelen en zal steeds erger worden. Dit kan tot allerlei ontstekingsziekten leiden die op hun beurt weer kunnen leiden tot verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, reuma, allergieën en nog veel erger.

Wat kun je hieraan doen?
De manier om deze neergaande spiraal van het lekkende darm syndroom te doorbreken begint met het verwijderen van de schadelijke biofilm uit de darm. Dit kan met de Darm Detox kuur en dit is de eerste stap in het proces.