Wil je een optimale spijsvertering?

Onze spijsvertering werkt door middel van enzymen. Enzymen zijn stofjes die we veel gebruiken om bijvoorbeeld de was schoon te krijgen, maar onze spijsvertering werkt ook op enzymen. Er zijn verschillende soorten van deze enzymen aan het werk in het darmstelsel. Er zijn enzymen die vetten verteren en anderen werken weer bijvoorbeeld in op de koolhydraten en eiwitten.

Juiste temperatuur is belangrijk
Het is erg belangrijk dat het lichaam van binnen de juiste temperatuur heeft om deze enzymen goed te laten werken. Enzymen zijn heel specifieke stofjes. Ze werken maar op één bepaalde stof in. Namelijk de stof waar ze voor ontworpen zijn om deze te verteren. Ze zijn erg afhankelijk van de juiste temperatuur in ons lichaam. Het menselijk lichaam werkt het beste bij een temperatuur van 37 graden Celsius. Als de temperatuur van het lichaam ook maar 1 graad afwijkt, hebben de enzymen het al erg zwaar om hun werk te doen. Dit geldt voor zowel een te hoge als een te lage temperatuur.

Gevolgen afwijkende temperatuur
Helaas is het zo dat veel mensen het heerlijk vinden om een lekker koud drankje voor of bij het eten te nemen. Dit geeft echter een groot probleem voor de spijsvertering. Zodra men een groot glas bier, water of frisdrank neemt, koelt onze buik met een paar graden af van binnen. Hier begint het probleem voor de enzymen, deze kunnen dan niet meer optimaal werken. Dit houdt in dat de enzymen het voedsel niet goed kunnen verteren, want ze kunnen hun werk niet doen bij een te lage temperatuur.

Het voedsel blijft dan wat langer in de darm liggen en hierdoor ontstaan rottingen en gistingsprocessen. Dit werkt vervolgens de groei van slechte bacteriën en schimmels in de hand en dit heeft een verwoestend effect op het milieu in de darm. Daar is met probiotica bijna niet tegenop te werken. Vandaar dat het optimaal is om eerst een Darm Detox kuur te doen. Vervolgens kun je een goed probioticum nemen en proberen om weinig of geen koude dranken te nemen. Ook koud voedsel zoals ijs is funest voor onze spijsvertering.

Lichaamstemperatuur
In de Chinese voedingsleer is het nemen van warme soepen voor het eten normaal. Deze soepen laten ze afkoelen tot een eetbare temperatuur en daar genieten ze heerlijk van voor het eten. Ook als men overdag water wil drinken is lichaamstemperatuur daarvoor aan te raden. Het is natuurlijk helemaal ideaal om kruidenthee op lichaamstemperatuur te drinken.

Positieve effecten
Voor sommige mensen kan dit wat aanpassing vergen in het dagelijkse leefpatroon. Als men echter eenmaal merkt dat de spijsvertering veel beter gaat werken, er minder gasvorming en kramp optreedt en de stoelgang enorm verbetert, is het wel degelijk de moeite waard dit te proberen!