De relatie tussen slaapproblemen en je spijsvertering

Tegenwoordig krijgen meer mensen te maken met slaapproblemen. Sommigen hebben moeite om in slaap te komen en anderen worden in de nacht wakker of heel vroeg in de ochtend en kunnen dan niet meer in slaap komen. Deze situatie geeft voor veel mensen een sterk verminderde kwaliteit van leven en daarom gaat een groot deel van deze mensen naar de huisarts om zich slaapmedicatie te laten voorschrijven.

Slaapmedicatie
Het is begrijpelijk dat men uit wanhoop een pil neemt om toch nog aan een redelijk aantal uren slaap te komen, maar er zijn ook andere manieren die men eerst zou kunnen proberen om van slaapproblemen af te komen. De bijwerkingen van het nemen van slaapmedicatie zijn enorm en het geestelijk vermogen van de gebruiker kan sterk achteruit gaan door alle stoffen die in het lichaam achterblijven. Op den duur gaat men zich door deze medicatie steeds suffer voelen en gaat het dagelijks functioneren achteruit. Iets wat men nu juist niet wilde laten gebeuren door slaapgebrek.

Energie en organen
Er zijn een aantal mogelijkheden om slaapgebrek op een andere manier op te lossen. Het menselijk lichaam leeft volgens een 24-uurscyclus en het is belangrijk om te weten dat dit een essentieel gegeven is voor het goed functioneren van het lichaam. Dit komt omdat het lichaam een energetisch wezen is. Dit wil zeggen dat het lichaam een uitgekiend systeem heeft om zijn energie te laten stromen. Wij eten voedsel dat in energie wordt omgezet. Deze energie wordt vervolgens gelijkmatig verdeeld over alle organen en orgaangroepen en het lichaam doet dit met de zogenaamde energiebanen, ook wel meridianen genoemd. De Chinezen hebben dit acupunctuur systeem meer dan 3000 jaar geleden ontdekt en werkt met deze meridianen door er naalden in te steken om zo de energie beter te kunnen reguleren.

Orgaanklok
Men kan deze kennis ook anders gebruiken om het lichaam beter te laten functioneren of beter te laten slapen. Het lichaam geeft elke energiebaan 2 uur lang de meeste aandacht, zodat het orgaan dat deze energie ontvangt op dat moment het meest actief is. Dit gebeurt op heel nauwgezette tijden. Elke dag weer op precies dezelfde tijd. Een tabel die laat zien op welke tijd dit gebeurt noemen we een orgaanklok. Deze klok geeft aan op welke tijd welk orgaan het meest actief is en ziet er als volgt uit:

Tijd
1-3 uur
3-5 uur
5-7 uur
7-9 uur
9-11 uur
11-13 uur
13-15 uur
15-17 uur
17-19 uur
19-21 uur
21-23 uur
23-1 uur
Orgaan
Lever
Longen
Dikke Darm
Maag
Alvleesklier/Milt
Hart
Dunne darm
Blaas
Nieren
Bloedsomloop
Hormonen
Galblaas

Uit deze tabel is af te lezen dat als je tussen 11 en 1 uur in de nacht niet in slaap kan komen, dit veroorzaakt kan worden door het slecht functioneren van de galblaas. Bij mensen die tussen 1 en 3 uur  ’s nachts wakker worden kan dit aan hun lever liggen en bij mensen die tussen 5 en 7 uur ’s nachts wakker liggen kan het aan hun dikke darm liggen.

Organen reinigen 
Het is opvallend dat al deze organen te maken hebben met de spijsvertering. Als je kijkt naar het orgaan dat het meest actief is als je wakker bent, zou je dit orgaan moeten ondersteunen. De darmen kunnen op een optimale wijze gereinigd worden en dit zal een verbetering geven in het functioneren ervan en kan een verbeterde slaap geven. Ook de lever en galblaas hebben alles te maken met de spijsvertering en voor deze organen bestaat ook een goede reinigingsprocedure. Het verbeteren van de werking van de organen kan de slaap op de overeenkomstige tijd van het orgaan enorm verbeteren.