De krachtige antioxidant Glutathion

Glutathion is de meest krachtige antioxidant in ons lichaam. Dit houdt in dat Glutathion beschadiging van onze cellen tegengaat die door vrije radicalen wordt veroorzaakt. Vrije radicalen zijn bijproducten die ons lichaam vormt bij het neutraliseren van giftige stoffen. Een teveel hiervan kan schade aan de weefsels van het lichaam toebrengen, dus dat moet voorkomen worden.

Afvoeren van gifstoffen en zware metalen
De samenstelling van het molecuul Glutathion is vrij eenvoudig. De bouwstenen bestaan uit de aminozuren cysteïne, glycine and glutamine. De kracht van Glutathion zit in de zwavel groepen die het bevat. Zwavel is een plakkerig molecuul en fungeert als vliegenpapier waaraan slechte dingen  zoals vrije radicalen blijven plakken.

Glutathion gaat door al onze cellen heen om gifstoffen en zware metalen te verzamelen en vervolgens te verwijderen. Zodra dit is gebeurd, wordt het Glutathion omgezet van gereduceerd Glutathion naar geoxideerd Glutathion. Aan de hand van de verhouding tussen gereduceerd en geoxideerd Glutathion is zelfs te meten hoeveel gifstoffen zich in de cellen bevinden. Deze verhouding is de beste graadmeter van de algemene gezondheid en welbevinden.

Waarom hebben we Glutathion nodig?
Bij het ouder worden en door levensstijlfactoren neemt de hoeveelheid Glutathion in het lichaam af. Dit komt omdat we in een sterk vervuilde wereld leven waarbij we dagelijks blootstaan aan niet te onderschatten hoeveelheden chemicaliën en zware metalen. Daarbij hebben we te maken met biologische toxinen van bacteriën en virussen, medicijnen en stress. En niet te vergeten de bijkomende factoren zoals elektro magnetische straling van apparaten en zenders.

Het aanvullen van de voorraad Glutathion is essentieel voor ons lichaam om het te beschermen en te laten regenereren van de gevolgen van alle schadelijke factoren. Het hebben van hoge levels van Glutathion staat dus gelijk aan het hebben van een goede gezondheid. Daarom is het een wijd verbreid begrip dat Glutathion werkzaam is voor praktisch alle lichamelijke kwalen en aandoeningen.

Wat doet Glutathion voor het lichaam
Glutathion is essentieel voor onder andere het goed functioneren van de mitochondriën (de energieproductie in onze cellen), het goed functioneren van ons DNA, het immuunsysteem en het is een zeer effectief tegen ontstekingen. Eigenlijk is elk denkbaar systeem in ons lichaam afhankelijk van het hebben van voldoende Glutathion.

Een andere functie van Glutathion is het recyclen van andere antioxidanten, iets wat zeer belangrijk is voor het behouden van optimale hoeveelheden van vitamine C en E. De meest in het oog springende voordelen van het nemen van Glutathion zijn bijvoorbeeld het verbeteren van het geheugen, anti-aging, meer energie, een verbeterde leverfunctie bij vetvertering en ontgifting. Ook is het van belang bij het verbeteren van de insuline gevoeligheid en kan het helpen te voorkomen dat bepaalde cellen zich kwaadaardig gaan gedragen.

Opname van Glutathion in het lichaam
Suppletie met de gereduceerde vorm van Glutathion is altijd een probleem geweest. Als voedingssupplement wordt het niet goed opgenomen. Dit komt doordat de cellen van het spijsverteringsstelsel Glutathion direct gebruiken. De zure omgeving van het spijsverteringsstelsel breekt het Glutathion-molecuul daarbij ook af en bereikt hierdoor nooit de bloedbaan. Door deze beperking wijkt men meestal uit naar N-Acetyl-Cysteïne, een iets beter opneembare voorloper van Glutathion. Maar ook deze kent zijn beperkingen omdat de omzetting van de Cysteïne naar Glutathion bij veel mensen gebrekkig verloopt.

Liposomale Glutathion voor betere opname
Gezien het feit dat Glutathion slecht wordt opgenomen als het via een normaal supplement genomen wordt, is het nemen van een Liposomaal Glutathion een goede oplossing. Als het ingrediënt Glutathion liposomaal gemaakt wordt, houdt dat in dat de Glutathion wordt omhuld met  vetbolletjes van een lichaamseigen stof. Op deze wijze komt de Glutathion ongeschonden door het spijsverteringsstelsel en wordt het volledig intact in het bloed opgenomen. Eenmaal in het bloed zal het vetbolletje met daarin het Glutathion direct naar de lichaamscellen worden vervoerd waar het het hardst nodig is.

Bloed-hersen barrière
Onze hersenen hebben een grote behoefte aan Glutathion om de werking van de hersenen te beschermen. Echter beschikken onze hersenen over de “bloed-hersen barrière”. Deze zorgt ervoor dat er geen ongewenste stoffen in de hersenen terecht kunnen komen maar dit blokkeert ook de opname van vele gezonde stoffen. Liposomaal Glutathion wordt wel door de bloed-hersen barrière heen opgenomen en kan daar veel betekenen voor de optimaal werking van de hersenen. Tevens is dit van groot belang om op deze wijze kwik uit de hersenen te ontgiften.

Liposomale Glutathion in poedervorm
Wel is het belangrijk te weten dat als men een efficiënte vorm van liposomaal Glutathion wil nemen, dat een liposomale product in poedervorm dient te zijn. Dit komt omdat tijdens het fabricageproces van vloeibare liposomen altijd ongewenste methoden worden gebruikt, zoals met behulp van hitte, hoge druk, chemicaliën of alcohol. Gezien het feit dat Glutathion een zeer instabiel molecuul is, wordt het meestal kapot gemaakt tijdens het fabricage proces van de vloeibare liposomen. Om die reden is het nemen van het Glutathion in een droge liposomale vorm optimaal.

 

Voordelen Liposomaal Glutathion in poedervorm

  • Goed opneembaar en zeer effectief
  • Zeer stabiel Glutathion molecuul.
  • Liposomale micro-encapsulatie
  • Krachtig antioxidant
  • Directe aflevering in de bloedbaan en lichaamscellen
  • Krachtig lichaamseigen inwendige antioxidant

 

Andere artikelen lezen?