Huminezuur

Wat is Huminezuur
Huminezuur is een ander woord voor Humuszuur, er zijn feitelijk 2 benamingen voor de zelfde stof. De officiële naam is Humuszuur, maar er is ook een andere stof die Humine heet, vandaar de samen trekking van de 2 namen tot Huminezuur.

Waar wordt Huminezuur gewonnen
Huminezuur is een stof die door de gezonde bacteriën in de bodem wordt gefabriceerd, eerst maken de bacteriën humus, een soort meststof die elke tuinbezitter met een composthoop wel kent. Uit deze humus komen 2 soorten stofjes voort, het Huminezuur en een broertje ervan, Fulvinezuur.

Het Huminezuur als werkzaam ingrediënt is ontdekt in Oost-Europa in tijden dat er niet voldoende antibiotica voorhanden was voor zowel de mensen als de veestapel. Zodoende werden alle medicijnen die er waren voor de mensen gebruikt. Voor de veestapel ging men op zoek naar een natuurlijk middel dat niet te duur was en voldoende beschikbaar. Men is toen uitgekomen op het huminezuur. Het meest opvallende wat destijds ontdekt werd toen de varkens het huminezuur toegediend kregen, was dat deze geen diarree meer kregen en de andere darmproblemen zich ook oplosten.

Wat doet huminezuur voor het lichaam
Huminezuur als ingrediënt in voedingssupplementen is in poedervorm en blijft grotendeels in de darm aanwezig. Daar oefent het meteen zijn herstellende werking op het darmslijmvlies uit. Dit werkt dus anders dan Glutamine, dat eerst in het bloed opgenomen dient te worden. Meer over glutamine lees je in het artikel over glutamine en glutamaat.

Allereerst pakt het Huminezuur de ziekmakende bacteriën in het lichaam aan en voedt het de gezonde bacteriën juist. Hierdoor verbetert het immuunsysteem. Het heeft daarnaast een gunstige werking tegen virussen, bacteriën en schimmels. Bij de varkens die Huminezuur kregen, bleek dat het de darmwand volledig repareerde. Men heeft hier toen veel onderzoek naar gedaan en ontdekte dat het ook erg goed werkt bij de mens. Het spijsverteringssysteem van de varkens erg lijkt namelijk erg op dat van de mens. Huminezuur is dus een veilig alternatief voor het gebruik van Glutamine bij gevoelige mensen.

Repareert Tight Junctions
De meest belangrijke werking van het Huminezuur is dat het de verbindingen tussen de darmwandcellen, de zogenaamde “Tight Junctions” herstelt. De westerse mens lijdt in deze moderne tijden altijd aan een meerdere of mindere vorm aan het Lekkende Darm Syndroom. De darmwand is te doorlatend en er komen te grote onverteerde stukjes voedsel in het bloed terecht. Dit geeft in het bloed altijd een immuunreactie en zo ontstaan er voedingsovergevoeligheden en ontstekingsreacties. Dat is in de eerste jaren niet zo direct merkbaar, maar daarna een bron van vele klachten, aandoeningen en ziektes. Het Huminezuur heeft een direct herstellende werking op de Tight Junctions waardoor de darmwand snel niet meer te doorlatend is.