Protease

Wat is Protease
Protease behoort tot de groep stofjes in het lichaam die we enzymen noemen. Enzymen komen voor in voedsel, maar ook ons lichaam maakt enzymen aan en gebruikt deze. Een enzym is een eiwit, dat een bepaalde reactie versnelt als een katalysator. Het maakt een chemische reactie in of buiten een cel mogelijk of versnelt deze. Het enzym wordt daarbij zelf niet verbruikt en veranderd niet van samenstelling. Dit houdt in dat enzymen ervoor zorgen dat bepaalde stoffen verteerd kunnen worden en er verbrandingsprocessen kunnen plaatsvinden. Hierdoor krijgt het lichaam energie in de cellen.

Waaruit wordt Protease gewonnen
De Protease waar we het hier over hebben wordt gewonnen uit ananas, papaya en kiwi.

Wat doet Protease voor ons lichaam
Er bestaan duizenden soorten enzymen die allemaal een specifiek soort werking hebben in het lichaam. Wetenschapper schatten dat nog niet eens alle enzymen die in het lichaam werken ontdekt zijn. Zonder enzymen kan het lichaam niet meer functioneren. Een goede werking van enzymen in ons lichaam is daarom van levensbelang. In het geval van Protease gaat het om een enzym dat eiwitten in kleine stukjes verteert, zodat ze kunnen worden opgenomen. In het lichaam wordt normaal gesproken de Protease gevormd door de maag en de pancreas. Maar ook met bepaald plantaardig voedsel krijgen we deze enzymen binnen.

Aminozuren
Het proces van het verteren van eiwitten is een van de meest belangrijke biologische functies van het lichaam. De eiwitten die we met ons voedsel binnen krijgen bestaan uit te grote moleculen. Deze kunnen niet door de darm worden opgenomen. In de dunne darm worden eiwitten uit het voedsel gesplitst in kleinere stukken die we aminozuren noemen. De Protease verkleint de moleculen van deze eiwitten. Het hebben van voldoende Protease in het lichaam is van groot belang omdat veel essentiële processen afhankelijk zijn van dit enzym. Tevens hangt het hebben van bepaalde voedingsovergevoeligheden ook af van de hoeveelheid Protease die het lichaam ter beschikking heeft.

Er zijn ook andere lichaamsfuncties die door Protease worden aangestuurd, zoals bloedklontering, immuunreacties, het aanmaken van de zogenaamde voorlopers van hormonen en botvorming. Ook speelt Protease een belangrijke rol in het herstelproces van het lichaam, met name bij wonden en verstuikingen. Ook kan men met de juiste hoeveel Protease in het bloed angst gevoelens en slapeloosheid voorkomen. Mensen die problemen hebben met het bloedsuikerniveau en daardoor prikkelbaar kunnen zijn hebben vaak een gebrek aan glucose in het lichaam. Bij gebrek aan glucose maakt het lichaam glucose uit aminozuren. Het lichaam maakt aminozuren uit eiwitten en als er een gebrek aan protease is, kan dit proces niet voldoenden plaatsvinden. Dit kan op zich dan weer leiden tot hypoglykemie, een veel voorkomende situatie bij veel mensen met een modern voedingspatroon.

Verstoring van de zuurtegraad van het lichaam
Naarmate onze lichamen ouder worden, neemt het vermogen om enzymen aan te maken af. Dit kan leiden tot tekorten. In geval van een tekort aan protease is het interessant om te weten dat dit kan leiden tot verstoring van de zuurgraad van het lichaam. Meestal wordt een verstoring in de zuurgraad van het lichaam in verband gebracht met een tekort aan mineralen. Dit speelt natuurlijk ook mee, maar het gebrek aan Protease is een belangrijke factor.

Het immuunsysteem is voor een belangrijk deel afhankelijk van het hebben van voldoende Protease in het lichaam. Protease is een enzym dat bepaalde virussen en bacteriën kan inactiveren door hun celwand te verteren. Tevens voorkomt Protease verschillende soorten ontstekingsreacties in het lichaam, zowel in het darmstelsel als in de rest van het lichaam. Dit alles maakt dat Protease een zeer veelzijdig enzym is waar het lichaam op vele vlakken afhankelijk van is. Hierom is supplementatie altijd een goed idee.

Andere artikelen lezen?