Hoe behoud ik mijn schone darmen?

Artikelen, Darmgezondheid

Hoe kun je het schone resultaat in de darmen behouden? De biofilm heeft helaas altijd de neiging weer terug te groeien. Dit is de normale gang van zaken in de natuur. Het is daarom goed om te kijken wat je zelf kan doen om de darm in optimale conditie te houden.

Voeding speelt een belangrijke rol
Voeding heeft alles te maken met de gezondheid in de darm. In onze westerse maatschappij krijgen we een grote hoeveelheid voedsel binnen waar ons lichaam helemaal niet voor gemaakt is om dit te verteren, omdat het simpelweg nog niet bestond toen onze lichamen ‘ontworpen’ werden. Dit is dan ook één van de redenen waarom onze darmen tegenwoordig vervuild raken.

Welk voedsel kun je beter vermijden?
Als je het schone resultaat wil behouden dan is het goed om sommige voedingsmiddelen een tijd lang te laten staan. Mensen met overgevoeligheden zouden deze voeding eigenlijk helemaal niet moeten nuttigen net zo lang tot hun symptomen flink zijn afgenomen. Het gaat dan om de volgende voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden:

  • Toegevoegde suikers
  • Granen
  • Gepasteuriseerde zuivel (dit is alle zuivel die niet aangeduid wordt als ‘rauw’)
  • Voorgefabriceerd voedsel, zoals alles uit pakjes en zakjes
  • Voedingsadditieven, zoals E-nummers waarbij vooral gelet dient te worden op kunstmatige zoetstoffen en smaakversterkers (E621, gistextract ed.)

Mocht je meer over deze materie willen lezen is het aan te raden om het boek ‘Het GAPS Dieet’ door Dr. Natasha Campbell-McBride te lezen.

Welk voedsel is juist aan te raden?
Wat wel goed is om te eten tijdens het herstel van de darmen zijn groenten, vlees, eieren en graanvervangers, zoals boekweit, quinoa, amarant etc. Bij voorkeur biologisch. Dit is bij alle soorten supermarkten ruim voorhanden. Het is belangrijk om te weten dat het beter is om tijdens de herstelfase van de darm geen rauwe groenten of fruit te eten. Natuurlijk is het heel gezond om rauw te eten, maar vezels zijn zwaar om te verteren en in de herstelfase is dit geen goed idee. Stoom of wok de groenten totdat ze goed gaar zijn, dit geeft de darm een stukje rust om bij te komen. Neem gezonde vetten, zoals kokosolie, biologische roomboter, koudgeperste olijfolie en gebruik Keltisch zeezout.

Ieder lichaam is anders
Natuurlijk is het zo dat iemand ook op de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen een overreactie kan hebben. Dit kan uitgezocht worden door therapeuten die bijvoorbeeld aan Bioresonantie of Kinesiologie doen. We raden daarom iedereen die hun voeding goed uitgezocht wil hebben aan om contact te zoeken met een geschikte therapeut. Het herstel van een goede darmfunctie is iets dat van onschatbare waarde kan zijn voor het lichaam. Alleen al 80% van onze immuun werking zit in de darm. Dit geeft aan hoe belangrijk dit is voor onze gezondheid. Bovenstaande adviezen zijn echter algemeen. Het is goed om ook naar jouw unieke lichaam te kijken. Het is een pad dat men kan inslaan om zelf verantwoording te nemen voor de eigen gezondheid.