De darm is ons tweede brein

Waarom noemen we onze darmen ook wel ons tweede brein? Wetenschappers hebben de laatste jaren ontdekt dat er in onze darmen erg veel neuronen zitten. Neuronen zijn zenuwcellen die gespecialiseerd zijn in het ontvangen en afgeven van signalen en de meeste mensen denken dat dergelijke cellen alleen in de hersenen voorkomen.

Darmen bevatten zenuwcellen
Echter bevatten onze darmen meer dan 100 miljoen zenuwcellen en dat betekent dat onze darm zenuwcellen bijna een kopie zijn van onze hersenen. Als we ‘alleen maar’ onze hersenen in ons hoofd zouden hebben, zouden deze al hun capaciteit moeten gebruiken voor de spijsvertering. Het in goede banen laten verlopen van de spijsvertering is namelijk de belangrijkste taak in het lichaam, maar tegelijkertijd ook de meest gecompliceerde.

Spijsvertering is van belang
Het spijsverteringssysteem gaat namelijk niet alleen over het verteren van het voedsel, maar maakt ook voor een groot gedeelte deel uit van het immuun- en ontgiftingssysteem van het lichaam. Mocht dit niet optimaal verlopen, dan heeft dat grote gevolgen voor het functioneren van de rest van het lichaam en het krijgt om die reden ook grote prioriteit. Miljoenen (bio)chemische verbindingen moeten tijdens de spijsvertering worden geanalyseerd en miljoenen gifstoffen en risico’s moeten worden geanalyseerd.

Verbinding darmen en hersenen
In onze darmwand bevinden zich twee flinterdunne laagjes van een zeer complex zenuwsysteem dat net zo goed functioneert als onze hersenen. Daarnaast lopen maar liefst 90% van de verbindingen tussen de darm en de hersenen van onder naar boven. Dat wil zeggen dat het de darmen zijn die signalen grotendeels aan de hersenen afgeven en niet andersom. Hieraan is te zien dat de darmen de hersenen zeggen wat er dient te gebeuren en hierdoor is het logisch dat men de darmen ook wel de bijnaam ‘darmbrein of buikhersenen’ geeft.

Zorg goed voor de darmen
In de darm wordt onder andere Serotonine geproduceerd. Dit wordt ook wel het geluk molecuul genoemd. De darmen bepalen dus voor een groot deel je stemming. Samen met alle vele andere functies van de darm, bepaalt de conditie van de darm voor het grootste gedeelte onze gezondheid. Het is daarom belangrijk erg goed voor dit darmbrein te zorgen. Dit doet men ten eerste door gezonde voeding te nemen, het regelmatig effectief reinigen van de darm, zorgen voor voldoende rust, voldoende water drinken en matigen met alcohol, suiker, tabak etc.

Laat het lichaam optimaal functioneren
Voor het grootste gedeelte komt het goed zorgen voor ons darmbrein neer op het gebruiken van gezond verstand, dat zich weer bevindt in de hoofdhersenen. Hiernaast is het belangrijk om twee keer per jaar de darmen te reinigen en hierna de darmwand goed te herstellen. Door vervolgens voldoende darmbacteriën aan te vullen en een goed gezond dieet te volgen kan men ervoor zorgen dat het lichaam optimaal functioneert.