Is stress een oorzaak of een symptoom van bijnieruitputting?

Wat is bijnieruitputting?
Het verschijnsel bijnieruitputting wijt men doorgaans aan een te hoog gehalte aan stress, overwerktheid en mentale problemen. De bijnieren zijn twee orgaantjes die bovenop de nieren liggen. Ze zijn niet zozeer betrokken bij de functie van de nieren zelf, het filteren van het bloed. De bijnieren hebben een heel andere functie. Ze zijn de belangrijkste regulator voor onze energie huishouding en het functioneren van het hormoonstelsel. Ze reguleren ook de hormonen die aangemaakt dienen te worden als het lichaam onder grote stress staat. Lees in ons andere artikel meer over het hormoon cortisol en de relatie tussen je bijnieren en probiotica.

Wat is nu precies de oorzaak van bijnieruitputting?
De disbalans in de darm en spijsvertering is altijd de oorzaak van bijnieruitputting. Hierdoor kunnen mensen de stress in hun leven niet meer aan. Het niet meer kunnen omgaan van het lichaam met de stress van het dagelijks leven is dus een symptoom van bijnieruitputting. Dit heeft te maken met de ‘vecht of vlucht’ respons waar de natuur ons mee heeft uitgerust. Dit zorgt ervoor dat als we onder grote druk staan, we ook grote daden kunnen verrichten. In de natuur is dat nodig, omdat als er een leeuw achter ons aan zit we heel hard moeten kunnen vluchten of moeten kunnen vechten. Dit maakt dat we ons actief, sterk en geconcentreerd voelen. Op zulke momenten is het in de natuur niet wenselijk dat we moeten plassen of poepen. Ook onze spijsvertering hoeft dan niet optimaal te werken. Wat er dan belangrijk is, is dat we veel kracht kunnen opbrengen om door de stress heen te komen. Echter hebben we in de moderne maatschappij bijna continu met stress te maken.

Veel stress
Stress zorgt ervoor dat de bijnieren de gehele dag een grote hoeveelheid stresshormonen aanmaken. Dit horen ze eigenlijk maar heel af en toe te doen, zoals in geval van accuut gevaar. We voelen ons in zo’n periode sterk en geconcentreerd en het spijsverteringsstelsel heeft dan geen prioriteit. De bijnieren kunnen dit maar kort volhouden. Wanneer mensen jarenlang deze hoeveelheid stress ervaren, kunnen de bijnieren dit op den duur niet meer opbrengen. Ze gaan dan een minder functioneren en dit is wat we ‘bijnieruitputting’ noemen.

Symptomen bijnieruitputting
Er zijn een aantal symptomen die wijzen op uitputting van de bijnieren:

  • Niet goed om kunnen gaan met stress
  • Moeite hebben met concentratie of een continue gedachtestroom die door het hoofd gaat en niet lijkt te stoppen
  • Slapeloosheid
  • Emotionele schommelingen
  • Problemen met de temperatuur gewaarwording, zoals het altijd te koud en afwisselend te warm hebben
  • Zware vermoeidheid die niet over gaat na een nacht goed slapen
  • Vertraging van veel andere lichamelijke functies, zoals spijsvertering en hormonen

Ons lichaam dient onderhouden te worden
De basis van het niet kunnen volhouden van het produceren van de bijnierhormonen is een slechte spijsvertering. Als het lichaam voldoende nutriënten tot zich kan nemen die genoeg bouwstenen leveren voor het maken van de stresshormonen, raken de bijnieren niet uitgeput. Het lichaam is een soort van grote machine die flink wat onderhoud en reparatie nodig heeft en daarvoor hebben we een zelfherstellend vermogen nodig. Om een machine te onderhouden heb je materialen en onderdelen nodig. Voor het lichaam zijn dat voedingsstoffen met vitaminen en mineralen. Zonder deze onderdelen valt er voor het lichaam niets te repareren, hoe graag het zelfherstellende vermogen dat ook zou willen.

Juiste voedingsmiddelen zijn belangrijk
Wat het lichaam nodig heeft zijn de juiste voedingsmiddelen die we normaal gesproken uit verse groenten, vlees, vis, fruit en dergelijke halen. Niets wat in pakjes of zakjes zit heeft voor het lichaam nog enige voedingswaarde. Als het lichaam volwaardige voedingsmiddelen binnenkrijgt dient het lichaam deze nog wel goed te kunnen verteren en op te nemen in het bloed en de cellen. Om dit te kunnen doen hebben we een perfect werkende darm nodig die niet wordt gehinderd door vervuiling. Ook mag de darm niet te zwaar doorlaatbaar zijn, waardoor er te grote voedseldeeltjes in het bloed worden opgenomen. Op deze manier kunnen er voldoende voedingsmiddelen in het bloed worden opgenomen en kan het lichaam optimaal werken aan voldoende aanmaak van stresshormonen.

Optimale werking van het lichaam
Met welke basis kan het lichaam optimaal werken?

  • Het hebben van een schone darm
  • De vertering moet goed kunnen werken door voldoende aanwezigheid van enzymen in het lichaam
  • Er dienen voldoende goede darmbacteriën aanwezig te zijn om de gehele spijsvertering optimaal te laten verlopen
  • Als dit goed werkt dienen er ook nog voldoende volwaardige voedingsmiddelen te worden genuttigd om dit om te zetten tot deeltjes die worden opgenomen in het bloed en de cellen