Het microbioom

Zoals onlangs te zien was in het programma ‘Dokters van morgen’ (22 januari 2019, NPO) erkent de medische wetenschap ook dat onze totale darmflora, oftewel het microbioom, erg belangrijk is voor onze gezondheid. De conclusie die getrokken wordt, is dat hoe meer soorten goedaardige bacteriën wij hebben en des te groter de aantallen van die soorten zijn, des te beter dat is voor onze gezondheid.

Het belang van de juiste darmbacteriën
In de uitzending laat men zien dat bepaalde stammen goedaardige bacteriën in onze buik verantwoordelijk zijn voor het verteren van bepaalde voedingsmiddelen. Hierdoor zijn zij ook verantwoordelijk voor ons bloedsuiker gehalte, ons geestelijk welzijn en andere zaken die verband houden met onze gezondheid.

In het programma laat men zien dat door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, de soorten en hoeveelheden van deze goedaardige bacteriën kunnen toenemen. De proefpersonen die aan het programma mee deden zagen hun gezondheid verbeteren na het volgen van het voor hun onderzochte dieet. Dat is natuurlijk een prachtige uitkomst van dit onderzoek. Wel moesten de proefpersonen daarvoor eerst een uitgebreid ontlastingsonderzoek door een Israëlisch laboratorium laten uitvoeren, om vast te laten stellen welke voedingsmiddelen deze mensen daarvoor moesten eten.

Probiotica en prebiotica
In de natuurgeneeskunde is het reeds decennia bekend dat men het totaal aan goedaardige darmbacteriën, oftewel het microbioom, kan laten toenemen zonder een kostbaar laboratorium onderzoek. Hiervoor bestaan een serie supplementen die specifiek ontwikkeld zijn om zowel de  hoeveelheid als het aantal soorten darmbacteriën te vergroten.

Een probiotica supplement bevat veel verschillende bacteriestammen en deze zullen, als ze eenmaal in de darm zijn aangekomen, goed voor de spijsvertering aan het werk gaan. Echter kunnen deze darmbacteriën hun werk pas echt goed doen als ze het juiste voedsel tot zich krijgen. Daarvoor is er  een prebiotica supplement nodig.

Schone darmen zijn de basis
Niet onbelangrijk is het een feit dat deze goedaardige bacteriën het beste hun werk doen als ze in een schone omgeving terecht komen. Ze kunnen namelijk niet tegen een vervuild milieu in de darm. Een vervuild milieu in de darm zorgt ervoor dat de goedaardige darmbacteriën te weinig zuurstof krijgen en niet kunnen overleven. Dit in tegenstelling tot de ziekmakende bacteriën, die floreren juist in een vervuild milieu.

Veel mensen met een slecht functionerende darmflora, dragen dus veel ziekmakende bacteriën bij zich. Hiervoor kan men eerst de darm reinigen met een speciaal daarvoor ontwikkeld product. Als men na het reinigen van de darm de pre- en probiotica neemt, zullen deze darmbacteriën goed overleven en al hun gezond makende eigenschappen voor je laten werken.

Spijsverteringsenzymen
In het tv-programma werd ook getoond dat aan de hand van de darmbacteriën die een persoon had, gezien kon worden welke voedingsmiddelen men niet goed kon verteren. Deze proefpersonen dienden dan deze voedingsmiddelen te vermijden.

Voor het overgrote gedeelte van de mensen is dat echter niet nodig omdat er supplementen bestaan die ervoor zorgen dat iemand alle voedingsmiddelen die hij eet goed kan verteren, ongeacht welke bacteriën hij heeft. Deze supplementen bevatten spijsverteringsenzymen. Deze bestaan er voor het beter laten functioneren voor de maag en speciaal voor het beter laten functioneren van de vertering in de darmen.