Inuline

Wat is inuline
Inuline is een oplosbare vezel, een ‘fructaan’, en bestaat uit lange ketens van fructose. Dit zorgt er voor dat het menselijk lichaam deze niet in de dunne darm kan veteren. Wij missen namelijk het enzym dat die lange ketens kan afbreken. Hierdoor komt inuline niet in het bloed terecht, maar functioneert in de darm als een superieur voedsel voor onze nuttige darmbacteriën. De ziekmakende bacteriën in de darm kunnen deze stof niet gebruiken en hebben er niets aan.

Waar wordt inuline uit gewonnen?
Inuline is een stofje dat voorkomt in de wortels van planten die in de gematigde tot koudere gebieden van de wereld groeien. We hebben het dan over groenten als aardperen, zoete aardappel, chichorei, schorseneren en artisjokken. Deze groenten komen niet veel in ons voedingspatroon voor en daarom hebben de meeste mensen een tekort aan inuline.

Wat doet inuline voor het lichaam
De inuline werkt als prebiotica door als voedsel voor de aanwezige darmbacteriën te dienen. De darmbacteriën zetten het op hun beurt om in bepaalde vetzuren die de cellen van de darmwand voeden. Op deze manier kan inuline de darmwand repareren en verbeteren. Omdat het dient als voedsel voor de goede darmbacteriën, dient men voor het beste resultaat aanvullend een probiotica te nemen. Probiotica is een supplement dat bestaat uit capsules met veel gezonde darmbacteriën om toe te voegen aan de darm.

Inuline heeft daarnaast een groot aantal andere gezondheidsvoordelen. Naast dat het de spijsvertering aanzienlijk verbetert, vermindert het ook constipatie en verbetert het de consistentie van de ontlasting bij mensen met een te losse stoelgang. Ook is gebleken dat het kan helpen diabetes onder controle te houden.

Ook zorgt inuline er voor dat de opname van mineralen verbetert (vooral de opname van magnesium, waar een groot gedeelte van de bevolking een te kort aan heeft), helpt het cholesterolgehalte in balans te houden en helpt ontstekingsreacties in het lichaam tegen te gaan.

Een minder bekend voordeel van de inuline is dat het ook kan helpen overgewicht tegen te gaan. Het mechanisme achter dit voordeel is echter nog niet helemaal bekend. Onderzoek bij kleine kinderen met overgewicht wees uit dat kinderen die dit prebioticum kregen, geen gewicht erbij kregen of zelfs gewicht verloren. De controlegroep met kinderen die geen inuline kregen, maakten juist meer vetweefsel aan.

Zoals gezegd komt de stof inuline bijna niet meer voor in een modern voedingspatroon. Het is wel een ingrediënt wat we nodig hebben voor het goed functioneren van een gezonde darmflora.