Drink je voedsel en eet je drinken

Drink je voedsel en eet je drinken. Dit is een eeuwenoud gezegde, maar deze oude wijsheden verwoorden iets wat heel belangrijk is voor onze spijsvertering. Natuurlijk hebben we bijna allemaal te horen gekregen tijdens onze opvoeding dat we ons eten goed moeten kauwen. Soms werd daar zelfs bij gezegd dat onze maag nu eenmaal geen tandjes heeft en dat is ook zeker waar.

Waarom is goed kauwen zo belangrijk?
Ons voedsel dient zo klein mogelijk in onze maag aan te komen. Met klein bedoelen we dat de voedseldeeltjes zo klein mogelijk vermalen zijn door onze tanden. Tijdens het kauwproces werkt ons speeksel namelijk in op de voedselbrij, zodat dit voorbereid in de maag komt. Doe je dit niet, dan heeft de maag het erg zwaar met de vertering van veel te grote voedselstukken. Het loopt dan niet goed met de rest van de verteringsstappen die hierna in de darm moeten plaatsvinden. De spijsvertering begint dus eigenlijk al in de mond.

Drink je voedsel en eet je drinken
Vandaar het gezegde dat je eigenlijk je eten moet kunnen drinken. Hier bedoelen we mee dat het voedsel in de mond al zo goed gekauwd en vermengd met speeksel moet zijn, dat het praktisch vloeibaar is. Het omgekeerde geldt eigenlijk voor de meeste dranken. Deze dien je net zo lang in de mond te houden zodat het speeksel er goed op in kan werken.

Speeksel is belangrijk
Sommige mensen doen een hoop moeite om goede smoothies te maken en klokken deze dan in één keer naar binnen. In zo’n geval kun je jezelf eigenlijk beter de moeite besparen. Als je dit doet dan maak je het de spijsvertering zo lastig dat er alleen maar slechte gevolgen zijn. Alle dranken die een gezonde werking dienen te hebben voor het lichaam, zoals groente- en vruchtensappen, dienen erg goed ‘ingespeekseld’ te worden. Dit wil zeggen dat je er op gaat ‘kauwen’ en het laat rondgaan in de mond.

Neem de tijd voor eten en drinken
Het is een kwestie van er even bij nadenken. Als je het eenmaal als gewoonte hebt aangewend, dan gaat het eigenlijk vanzelf. Ook past het in de trend van ‘onthaasten’. Je neemt even meer tijd voor je eten of je drankje tussendoor. Een soort van mindfulness waar je lichaam erg dankbaar voor zal zijn en het kost helemaal niets!