Curcumine

Wat is Curcumine
Met Curcumine bedoelen we het belangrijkste actieve bestanddeel uit de specerij Kurkuma, ook wel Geelwortel genoemd. Veel mensen zullen deze specerij kennen uit de oosterse keuken, dat als ingrediënt van kerrie poeder voor de gele kleur zorgt en een zacht-kruidige smaak heeft. De plant zelf is lid van de gember familie en de wortel lijkt daardoor ook op een gemberwortel.

Wat doet Curcumine voor het lichaam
Kurkuma wordt in Oosterse landen van oudsher veelvuldig gebruikt in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde. Er is ondertussen heel veel bekend over de werking van deze stof. De werking berust op het feit dat het een sterke antioxidant is, ontstekingsremmend werkt en immuunsysteem versterkend is. Dit maakt het tot een veelbelovend middel bij een breed scala aan kwalen en klachten. Deze kwalen en klachten waar de Curcumine goed bij werkt zijn onder te verdelen in een aantal categorieën.

Anti-aging
Allereerst heeft het een goede anti-aging werking. Dit houdt in dat de antioxidanten werking ervoor zorgt dat de lichaamscellen zich beter en langer kunnen verjongen. Ook heeft het een positieve werking bij leeftijd gerelateerde ziektes zoal Alzheimer en Parkinson.

Depressie
Bij depressie kan het Curcumine zeer goed worden ingezet. Niet alleen Dopamine en serotonine worden verhoogd door de Curcumine, maar ook een ander zeer belangrijk stofje, dat BDNF wordt genoemd. Er zijn zelfs zeer sterke aanwijzingen dat de Curcumine om bovenstaande reden net zo sterk werkt als Prozac.

Artitis
Artritis, deze ziekte die ontstekingen aan de gewrichten veroorzaakt, reageert ook erg goed op Curcumine. Dit is goed te verklaren door de sterke ontstekingsremmende werking van de Curcumine. Deze blijkt soms nog sterker te zijn dan bepaalde ontstekingsremmende medicijnen. Niet alleen Artritis kan goed bestreden worden met Curcumine. Ook alle andere ziektes van het bewegingsapparaat reageren uitstekend op behandeling met Curcumine.

Hormonale werking
Alle hormoon gerelateerde ziektes reageren uitstekend op Curcumine. Hierbij kan men denken aan aandoeningen zoals diabetes, overgewicht, schildklier aandoeningen en alle menstruele klachten. Bij mannen zal het zeer behulpzaam zijn bij de klachten aan de prostaat.

Hart- en vaatziekten
Voor hart en vaatziekten is Curcumine ook een zeer geschikt middel. Dit komt ook weer vanwege de ontstekingsremmende werking. Maar ook omdat Curcumine het Endotheel, het laagje bedekkende cellen aan de binnenkant van de aderen en het hart, kan repareren. Het is van groot belang dat de binnenkant van de aderen en het hart in goede staat zijn. Dat weefsel is namelijk mede verantwoordelijk voor het reguleren van de bloeddruk en de bloedstolling. Als dit weefsel kapot is of ontstoken raakt, ontstaan er allerhande klachten.

Lever en nieren
Voor de lever is Curcumine van onschatbare waarde. Hier kunnen we zien dat een middel dat zo goed ontgift en tegelijkertijd ontstekingsremmend werkt, de lever een grote dienst verleent. Het helpt de lever te beschermen tegen de verschillende gifstoffen die deze te verwerken krijgt. Ook wordt het vormen van galstenen tegen gegaan. Ook leverziektes kunnen zeer goed reageren op Curcumine. De nieren hebben hetzelfde soort voordeel bij het gebruik van Curcumine. Het helpt bij het ontgiften van gifstoffen en zware metalen. Zowel de lever als de nieren kunnen hierdoor worden ontlast.

Pas op bij galstenen
Wel is het zo dat mensen met grote galstenen géén Curcumine mogen gebruiken totdat ze zijn behandeld. Dit kan door de chirurg zijn, of door een serie lever reinigingen te hebben gedaan volgens de methode van Andreas Moritz. Zijn de galstenen verwijderd, dan is er geen enkel probleem meer om Curcumine te gebruiken.

Huid
Voor het goed functioneren van de huid kan Curcumine veel betekenen. Ook weer mede dankzij de ontstekingsremmende werking, maar ook vanwege de geleverde ondersteuning aan lever en nieren. De huid wordt ook wel de “derde nier” genoemd. Het lichaam gebruikt de huid namelijk als uitscheidingsmechanisme zodra de lever en nieren overbelast zijn. Door alle afvalstoffen die er op de huid terecht komen zullen ook bacteriën en schimmels goed gedijen op de huid. Dit kan vervolgens tot huidziektes leiden. Maar ook bij wonden, zweren en andere beschadigingen van de huid zorgt Curcumine ervoor dat het herstel beter en sneller verloopt en met weinig tot geen littekens.

Immuunsysteem
Het immuunsysteem zal bij bijna alle immuun gerelateerde ziektes erg veel steun hebben bij het gebruik van Curcumine. Allerhande infecties met virussen en bacteriën, auto-immuun ziekten, maar ook allergieën en zelfs kwaadaardige ziektes zullen hier sterk door verbeteren.

Spijsvertering
Voor het spijsverteringsstelsel gelden alle voordelen ook. De Curcumine werkt hier ook ontstekingsremmend en regulerend op alle soorten ziektes die hier kunnen optreden.

Curcumine en ijzer gaan niet samen
Sommige mensen dienen wel enige voorzichtigheid te hebben als ze Curcumine willen gaan slikken. Dit geldt met name voor diegenen die ijzer supplementen slikken. Curcumine  heeft de eigenschap om ijzer te binden waardoor deze niet kan worden opgenomen in het lichaam. Het is dan beter de Curcumine in de avond te nemen en het ijzer supplement in de ochtend. Ook remt Curcumine de overmatige bloedstolling, dus diegenen die antistollingsmiddelen slikken dienen er rekening mee te houden dat de werking ervan versterkt zal worden. Bij twijfel of vragen dus altijd contact opnemen met een arts.