Chlorella

Nutriënten

Wat is Chlorella
Chlorella betekent letterlijk ‘klein groen blaadje’. De alg werd ontdekt in 1890 door de Nederlandse microbioloog M.J. Beijerinck. Er zijn verschillende soorten Chlorella, maar in supplementen wordt vooral gebruik gemaakt van Chlorella pyrenoidosa en Chlorella vulgaris. Chlorella heeft zijn naam te danken aan de hoge gehaltes Chlorofyl, het bestanddeel dat verantwoordelijk is voor alle gezondheid bevorderende eigenschappen van deze alg. Het slikken van Chlorella in poedervorm wordt steeds populairder. Dat is ook geen verassing als je ziet wat het allemaal voor het lichaam kan doen. Deze alg is zelfs zo gezond dat NASA onderzoekt of het als voeding voor astronauten gebruikt kan worden tijdens langdurig verblijf in de ruimte.

Waaruit wordt Chlorella gewonnen
Chlorella is een groene alg die voorkomt in zoet water, in tegenstelling tot zijn neefje Spirulina, dat in zout water groeit. Chlorella is een eencellige alg die met het blote oog moeilijk te zien is, behalve als je er grote hoeveelheden van hebt.

Wat doet Chlorella voor het lichaam
Chlorella heeft sterk ontgiftende eigenschappen, met name bij zware metalen belasting. Zware metalen stapelen zich op in ons lichaam. We komen in aanraking met deze metalen door bijvoorbeeld vaccinaties, via het drinkwater en we ademen het in. Ook het consumeren van vis en bepaalde metalen verpakkingen van voedsel zorgen ervoor dat wij zware metalen binnen krijgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat Chlorella efficiënt 40% van de zware metalen uit het lichaam kan halen in 7 dagen.

Ondersteunt het immuunsysteem
Dit is meerdere malen het onderwerp van medische studies geweest. Er is aangetoond dat patiënten met een sterk verminderd immuunsysteem naar een normaal functionerend immuunsysteem terugkeerden door inname van minimaal 20 gram Chlorella.

Verbetert de kwaliteit van moedermelk
Moedermelk bevat normaal gesproken bepaalde gifstoffen die door het lichaam van de moeder aan de baby kunnen worden doorgegeven. Onderzoek heeft aangetoond dat door het nemen van Chlorella moedermelk minder dioxine gaat bevatten.

Helpt bij afslanken
Het innemen van Chlorella kan helpen het totale gehalte lichaamsvet te verlagen. Ook kan het helpen het totale cholesterol gehalte en de bloedsuiker niveaus te verlagen.

Verminderd oxidatieve stress
Oxidatieve stress geeft aan dat het lichaam veel vrije radicalen binnen krijgt die geneutraliseerd dienen te worden. Chlorella is daarvoor bij uitstek geschikt. Oxidatieve stress in het lichaam treedt onder andere op door vervuiling, roken en alcohol. Onderzoek heeft aangetoond dat oxidatieve stress bij rokers flink verminderde als men Chlorella innam.

Kan bloeddruk verlagend werken
Onderzoek heeft ook aangetoond dat door 1,5 gram Chlorella per dag in te nemen, dit ervoor zorgt dat men na 6 maanden een lagere bloeddruk heeft.

Voor Fibromyalgie patiënten kan het de symptomen verlichten
Personen die lijden aan Fibromyalgie hebben meestal als voornaamste klacht pijn aan spieren en gewrichten, vaak gecombineerd met erge vermoeidheid. Er is aangetoond dat wanneer deze patiënten minimaal 10 gram Chlorella per dag innemen, er een vermindering van pijn en vermoeidheid optreedt en zij beter kunnen slapen.

Repareert en versterkt het DNA
Chlorella bevat vanwege zijn uitzonderlijk snelle groei een stofje dat Chlorella Groei Factor heet. Dit  is samengesteld uit nucleotides en peptides. Deze stofjes gebruikt het lichaam om het DNA en andere delen van de cellen te repareren. Het nemen van Chlorella zorgt er voor dat het lichaam deze stoffen niet zelf hoeft te maken. Hierdoor kan het lichaam met deze stofjes uit Chlorella sneller werken aan het herstel van het DNA.

Naast deze eigenschappen hebben andere onderzoeken nog uitgewezen dat Chlorella anti-aging eigenschappen heeft. Ook beschermd Chlorella tegen Electro Magnetische Straling en werkt het als voeding voor de goede bacteriën in ons darmstelsel.

 

Bronvermelding

  1. Makpol, Suzana et al. “Chlorella Vulgaris Modulates Hydrogen Peroxide-Induced DNA Damage and Telomere Shortening of Human Fibroblasts Derived from Different Aged Individuals.African Journal of Traditional, Complementary, and Alternative Medicines 6.4 (2009): 560–572.
  2. Merchant, Randall et al. “Dietary Chlorella pyrenoidosa for patients with malignant glioma: Effects on immunocompetence, quality of life, and survival.Phytother. Res., 4 (1990): 220–231. doi:10.1002/ptr.2650040605
  3. The diverse effects of chlorella, Management, Menu for Mass Feeding, June 1966, reprinted by Scientific Reports on Chlorella in Japan, Silpaque Pulbishing.
  4. Kwak, Jung Hyun et al. “Beneficial Immunostimulatory Effect of Short-Term Chlorella Supplementation: Enhancement of Natural Killer Cell Activity and Early Inflammatory Response (Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial).Nutrition Journal 11 (2012): 53.
  5. Midorf “Changes induced by Chlorella on the Body Weight and incidence of Colds Among Naval Trainees.”. 1, 1970.
  6. Dr. Paul Tse A.H.C.M., C.E.T., C.T., R.Ac. “The Detoxification, Immunostimulation and Healing Property of Chlorella.” World Convention of Traditional Medicine & Acupuncture, March 2000
  7. E. Sandau, P. Sandau, O. Pulz. “ Heavy metal sorption by microalgae”, Engineering in Life Sciences, 1996.
  8. Shiro Nakano, Hideo Takekoshi, Masuo Nakano. “Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) Supplementation Decreases Dioxin and Increases Immunoglobulin A Concentrations in Breast Milk”. Journal of Medicinal Food, 2007.
  9. Toru Mizoguchi et al. “Nutrigenomic Studies of Effects of Chlorella on Subjects with High-Risk Factors for Lifestyle-Related Disease”. Journal of Medicinal Food, 2008.
  10. Panahi, Y. et al. “Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers.” www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865357.
  11. Randall E. Merchant. “Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosafor Fibromyalgia Syndrome: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study”. Journal of Musculoskeletal Pain. 2001.

Andere artikelen lezen?