Helpt MSM tegen gewrichtspijn en Artritis?

Helpt MSM echt tegen gewrichtspijn en artritis?

Wetenschappelijk onderbouwde voordelen van MSM-supplementen.
Methylsulfonylmethaan, beter bekend als MSM, is een populair voedingssupplement dat wordt gebruikt om een breed scala aan symptomen en aandoeningen te behandelen.
Het is een zwavelhoudende verbinding die van nature voorkomt in planten, dieren en mensen. Het kan ook in een laboratorium worden geproduceerd om voedingssupplementen in poeder- of capsulevorm te maken. MSM wordt veel gebruikt in de alternatieve geneeskunde en door mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om gewrichtspijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en de immuniteit te stimuleren. Bovendien ondersteunt wetenschappelijk onderzoek het gebruik van MSM bij de behandeling van een aantal aandoeningen, waaronder gewrichtspijn en symptomen van artritis.

Vermindering van gewrichtspijn
Een van de meest populaire toepassingen van MSM is het verminderen van gewrichts- of spierpijn. Het is aangetoond dat mensen met gewrichtsdegeneratie, een veel voorkomende oorzaak van pijn in de knieën, rug, handen en heupen, er baat bij hebben.  Studies hebben aangetoond dat MSM ontsteking in het lichaam aanzienlijk vermindert. Het remt daarnaast de afbraak van kraakbeen, een flexibel weefsel dat de uiteinden van uw botten in de gewrichten beschermt (1).
Een studie onder 100 mensen boven de 50 jaar toonde aan dat een behandeling met een supplement met 1.200 mg MSM gedurende 12 weken de pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten verminderde, vergeleken met een placebo (2). De groep die het supplement kreeg, meldde ook een betere algemene levenskwaliteit en minder problemen met lopen en uit bed komen (2).
Een ander onderzoek bij 32 mensen met lage rugpijn toonde aan dat het innemen van een glucosamine supplement met MSM de lumbale stijfheid en pijn bij beweging aanzienlijk verminderde, plus de kwaliteit van leven sterk verbeterde (3).

SAMENVATTING 
Studies hebben aangetoond dat MSM effectief is bij het verminderen van gewrichtspijn, stijfheid en zwelling. Hierdoor kan het de kwaliteit van leven verbeteren.

Symptomen van artritis verlicht door pijn en stijfheid te verminderen 
Artritis is een veel voorkomende ontstekingsaandoening die pijn, stijfheid en een verminderd bewegingsbereik in de gewrichten veroorzaakt. Omdat MSM krachtige ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wordt het vaak gebruikt als een natuurlijk alternatief voor medicijnen om artritis-gerelateerde symptomen te verbeteren.

Uit een onderzoek bij 49 mensen met knie-artrose bleek dat inname van 3,4 gram MSM per dag gedurende 12 weken de pijn en stijfheid verminderde en de fysieke functie verbeterde, in vergelijking met een placebo (4).
Bovendien kan het de doeltreffendheid van andere veelgebruikte supplementen voor de behandeling van artritis, zoals glucosaminesulfaat, chondroïtinesulfaat en boswellinezuur* versterken. Uit een ander onderzoek bleek dat de combinatie van MSM met glucosamine en chondroïtine effectiever was voor het verminderen van pijn en stijfheid bij mensen met knie-artrose dan glucosamine en chondroïtine alleen (5).

Een andere studie toonde aan dat een dagelijks supplement van 5 gram MSM en 7 gram boswellinezuur effectiever was dan glucosamine bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie bij mensen met knie-artrose (6). Bovendien waren de mensen die het MSM- en boswellinezuursupplement kregen minder afhankelijk van ontstekingsremmende medicijnen dan de glucosaminegroep (6).
Het is aangetoond dat MSM-supplementen pijn en stijfheid helpen verminderen bij mensen met artritis. Ze kunnen ook helpen de fysieke functie te verbeteren.
*Boswelliazuren zijn stoffen die worden geproduceerd door planten van het geslacht Boswellia

Veiligheid 
Het gebruik van MSM is zeer veilig. MSM behoort tot een van de minst toxische stoffen die we kennen. Proefpersonen die gedurende een maand dagelijks 1 gram MSM per kilogram lichaamsgewicht innamen, ondervonden hiervan geen negatieve bijwerkingen. Er kunnen (tijdelijk) lichte ontgiftingsverschijnselen optreden bij het gebruik van MSM zoals dunne ontlasting, huiduitslag, lichte hoofdpijn en vermoeidheid. De dosis kan dan desgewenst iets worden verlaagd.

Bouw de dosis geleidelijk op in 2 tot 3 weken (iedere 2 dagen kan de dosis verhoogd worden). De dosis verdeeld over de dag innemen, bij de maaltijd (of op de nuchtere maag). De maximale dosering is mede afhankelijk van de darmtolerantie en (ernst van) de aandoening. Onder supervisie van een professional kan de dosis zonodig hoog opgevoerd worden.
Liposomale MSM kan de opneembaarheid van de MSM verhogen, wat betekent dat er minder MSM nodig is voor het gewenste resultaat.

Referenties
1. Ezaki J, Hashimoto M, Hosokawa Y, Ishimi Y. Assessment of safety and efficacy of methylsulfonylmethane on bone and knee joints in osteoarthritis animal model. J Bone Miner Metab. 2013 Jan;31(1):16-25. doi: 10.1007/s00774-012-0378-9. Epub 2012 Aug 10. PMID: 23011466.
2. Xu G, Zhou T, Gu Y, et al. Evaluation of the Effect of Mega MSM on Improving Joint Function in Populations Experiencing Joint Degeneration. Int J Biomed Sci. 2015;11(2):54-60.
3. Tant L, Gillard B, Appelboom T. Open-label, randomized, controlled pilot study of the effects of a glucosamine complex on Low back pain. Curr Ther Res Clin Exp. 2005;66(6):511-521. doi:10.1016/j.curtheres.2005.12.009
4. Debbi EM, Agar G, Fichman G, Ziv YB, Kardosh R, Halperin N, Elbaz A, Beer Y, Debi R. Efficacy of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis of the knee: a randomized controlled study. BMC Complement Altern Med. 2011 Jun 27;11:50. doi: 10.1186/1472-6882-11-50. PMID: 21708034; PMCID: PMC3141601.
5. Lubis AMT, Siagian C, Wonggokusuma E, Marsetyo AF, Setyohadi B. Comparison of Glucosamine-Chondroitin Sulfate with and without Methylsulfonylmethane in Grade I-II Knee Osteoarthritis: A Double Blind Randomized Controlled Trial. Acta Med Indones. 2017 Apr;49(2):105-111. PMID: 28790224.
6. Notarnicola A, Maccagnano G, Moretti L, Pesce V, Tafuri S, Fiore A, Moretti B. Methylsulfonylmethane and boswellic acids versus glucosamine sulfate in the treatment of knee arthritis: Randomized trial. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016 Mar;29(1):140-6. doi: 10.1177/0394632015622215. Epub 2015 Dec 18. PMID: 26684635; PMCID: PMC5806735