Hebben we Omega 3 echt nodig en wat is het?

Omega-3 supplementen zijn een van de meest populaire supplementen in de wereld. Een recent Amerikaans onderzoek toonde aan dat dit het op twee na populairste gezondheidsproduct is, na magnesium en vitamine D.

Een van de belangrijkste redenen voor deze populariteit is het grote aantal gepubliceerde studies in de afgelopen 50 jaar over de voordelen voor de gezondheid en het belang van Omega 3 in onze voeding.

Maar is het echt nodig om Omega-3 supplementen te nemen?

Ten eerste, wat is Omega 3?
“Omega-3 is eigenlijk een familie van essentiële vetzuren, die een belangrijke rol spelen in het lichaam en een aantal voordelen voor onze gezondheid kunnen bieden.”

Een essentiële voedingsstof is een voedingsstof die nodig is voor het lichaam om normaal te functioneren en die niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Dit betekent dat we Omega-3 uit onze voeding of supplementen moeten halen.

Vetzuren hebben vele belangrijke functies in het lichaam, waaronder het opslaan van energie. Wanneer glucose (een soort suiker) niet beschikbaar is voor energie, gebruikt het lichaam in plaats daarvan vetzuren om de cellen van brandstof te voorzien.

De bestanddelen van omega 3 
Er zijn drie hoofdtypen omega-3 vetzuren – ALA, DHA en EPA.  De belangrijkste zijn EPA en DHA, die vooral worden aangetroffen in dierlijke producten zoals vette vis, vlees, zuivel van met gras gevoerde dieren en eieren.

DHA is een belangrijk structureel bestanddeel van uw hersenen, het netvlies van uw ogen en veel andere delen van uw lichaam.

Vegetariërs en veganisten hebben vaak een tekort aan DHA en zouden microalgensupplementen moeten nemen om ervoor te zorgen dat ze voldoende van dit omega-3-vetzuur binnenkrijgen.

Waarom zou men een omega-3-supplement nemen? 
Hoewel het mogelijk is om voldoende omega 3 uit uw voeding te halen, blijft het een feit dat een westers dieet de neiging heeft laag in omega 3 te zijn.  Over het algemeen eten we veel minder vette vis dan onze voorouders en ook minder grasgevoerd vlees en zuivel.  De meeste mensen hebben een tekort aan omega 3

Belangrijker nog is dat westerse diëten meestal zeer rijk zijn aan omega 6 vetzuren.  Hoewel omega 6 ook essentieel is voor een goede gezondheid, heeft het lichaam de omega 3’s en de omega 6’s in een bepaalde verhouding nodig.  De wetenschappelijke consensus is dat deze verhouding 2 op 1 omega 6 tot omega 3 moet zijn.  Als gevolg van westerse diëten krijgen velen van ons tot 20 keer meer omega 6 dan omega 3 binnen. Deze onevenwichtigheid kan tal van ongewenste symptomen veroorzaken.

Een goede reden om een omega 3 supplement te nemen is om deze onevenwichtigheid te corrigeren.

Bovendien is het voor veganisten en vegetariërs erg moeilijk om voldoende omega 3 in hun voeding te krijgen, met name DHA.  Een veganistische omega 3 uit algen is een goede oplossing voor dit probleem.

Het antwoord is dus, ja, dat het een goed idee is om Omega 3 supplementen te nemen, aangezien het essentieel is voor een goede gezondheid.

Enkele gezondheidsvoordelen van omega 3 
Omega 3 is een van de meest bestudeerde voedingsstoffen en uit deze studies komen vele gezondheidsvoordelen naar voren, waarvan de voordelen voor de hart- en hersenfunctie en voor het gezichtsvermogen de bekendste zijn.

Daarnaast is aangetoond dat het opnemen van visolie en omega-3 als onderdeel van een gezond dieet verschillende gezondheidsaandoeningen kan verbeteren of, in sommige gevallen, voorkomen, waaronder reumatoïde artritis en een hoog cholesterolgehalte.  Studies hebben aangetoond dat het de gezondheid van huid en haar en de bloedsomloop ten goede kan komen.

Er zijn ook veel recente studies die aantonen dat omega-3 nuttig kan zijn bij de behandeling van sommige soorten depressie.

De voordelen van Omega 3 uit algen 
Afgezien van het feit dat het een goede bron van omega 3 en DHA is voor veganisten en vegetariërs, heeft het nog andere voordelen.

Het is een geweldige duurzame bron van omega 3.

Een derde van de oceaanvisserij is momenteel overbevist en twee derde wordt bevist tot hun maximale duurzame opbrengst.  De omega-3 verkregen uit gefermenteerde supervoeding uit algen heeft geen impact op het mariene ecosysteem.

Het is zuiver en zonder onzuiverheden.

 Het is vrij van milieu- en zee verontreiniging (in tegenstelling tot vis) en hoeft dus geen chemische en andere ontsmettingsprocessen te ondergaan.

Zelfs krill olie bevat verontreiniging aangezien het door water overgedragen oceaanverontreinigingen in zich op kan nemen. Krill uit Antarctica, waar de meeste krill oogst vandaan komt, bevat hoge hoeveelheden van een eiwit uit schelpdieren wat allergieën activeert.

De voordelen van een liposomale omega 3 
Een van de problemen met omega-3 supplementen is hun biologische beschikbaarheid, vooral als ze niet worden ingenomen met een vette maaltijd. De liposomale technologie zorgt voor een veel betere bio beschikbaarheid en het feit dat de omega-3 verpakt in kleine vetbolletjes betekent dat het supplement op elk moment van de dag en zonder vette voedingsmiddelen kan worden ingenomen.