Calcium Magnesium verhouding

Een slechte calcium-magnesiumverhouding kan een negatief effect hebben!
Calcium en Magnesium zijn samen van vitaal belang voor de gezondheid
Het menselijk lichaam is samengesteld uit bepaalde mineralen, die als essentieel worden beschouwd voor de goede groei en prestaties van zowel onze hersenen als de systemen van ons lichaam. Een tekort aan één van deze mineralen is een groot probleem voor ons welzijn. Mineralen kunnen niet door ons lichaam worden aangemaakt en moeten dus deel uitmaken van onze voeding, willen we gezond blijven. Twee van deze vitale mineralen die samenwerken om onze lichaamsfuncties in stand te houden zijn Calcium en Magnesium.

Calcium en Magnesium werken hand in hand.
Net als Calcium ondersteunt Magnesium de botmineralisatie. Net als bij Calcium bevindt het grootste deel (ongeveer 65%) van alle Magnesium in het lichaam zich in onze botten. Magnesium helpt bij de lichaamssystemen, die Calcium uit het bloed en de weke delen terugvoeren naar de botten en houdt zo de botstructuur in stand. In de tanden houdt magnesium het Calcium in het tandglazuur vast en helpt zo tandbederf te voorkomen. Magnesium en Calcium werken ook samen om de zenuw- en spierspanning in het lichaam te helpen reguleren. Een tekort aan Magnesium kan leiden tot verschillende spierproblemen, zoals spierspanning, spasmen en krampen.

Zonder magnesium kan calcium giftig worden
Uw lichaam is niet afhankelijk van magnesium om calcium te absorberen. Maar zonder magnesium kan calcium giftig worden en zich afzetten in zachte weefsels, nieren, slagaders en kraakbeen in plaats van in de botten, waar het het meeste nut heeft. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Calcium in evenwicht brengen met de juiste hoeveelheid magnesium is goed om mogelijk schadelijke problemen te voorkomen.

De ingewikkelde interacties tussen magnesium en calcium zijn fundamenteel voor alle levende cellen. Zo werd bijvoorbeeld bijna een eeuw geleden bij de amoebe aangetoond dat magnesium verhindert dat calcium de cel binnenkomt, wanneer calcium in overmaat aanwezig is. Bovendien voorkomt magnesium dat calcium de cel verlaat bij een tekort aan calcium en “in aanwezigheid van magnesium is er minder calcium nodig voor een optimale beweging” in deze eencellige dieren.

Deze basale cellulaire calcium-magnesium interacties zijn aan het werk in menselijke cellen, waarin de onbalans van deze 2 essentiële mineralen aanleiding kan geven tot symptomen van moderne chronische ziekten.

Het is dus duidelijk dat het voor een goede gezondheid belangrijk is dat zowel calcium als magnesium in de juiste verhouding aanwezig zijn.

Wat is de juiste verhouding tussen calcium en magnesium?
Helaas heeft het moderne dieet, vooral in veel westerse landen, geleid tot een slechte magnesiuminname. Bovendien is de inname van calcium de laatste 30 jaar sterk gestegen, als gevolg van de toegenomen zuivelconsumptie, de toevoeging van calcium aan voedingsmiddelen en zelfs calciumsupplementen.

Gemiddelde verhouding
Uit onderzoek is gebleken dat de calciuminname 2 tot 2,5 maal zo snel is gestegen als de magnesiuminname, waardoor de verhouding calcium/magnesium is toegenomen. Dit betekent dat de verhouding kan oplopen tot 5 calcium op 1 magnesium.

Ideale verhouding
De ideale verhouding tussen calcium en magnesium is 1:1 tot 2:1, dus als je bijvoorbeeld 800 mg calcium binnenkrijgt, heb je 400 – 800 mg magnesium nodig.

De 2:1 verhouding tussen calcium en magnesium (2:1) werd voor het eerst voorgesteld door de Franse magnesiumonderzoeker Jean Durlach als een niet te overschrijden bovengrens, toen hij waarschuwde voor een te hoge calcium- ten opzichte van magnesiuminname; dat wil zeggen dat iemands calciuminname uit alle bronnen, inclusief voeding, water en supplementen, niet meer mag zijn dan de totale magnesiuminname van 2 delen calcium op 1 deel magnesium.

Voedingsmiddelen die magnesium bevatten
Onder andere pure chocolade, noten, avocado’s en peulvruchten bevatten magnesium. Afhankelijk van je calciuminname en je gezondheid zou je echter magnesiumsuppletie kunnen overwegen.