Blaasontstekingen

Artikelen

Blaasontsteking 
Het hebben van een blaasontsteking is een veel voorkomend verschijnsel bij voornamelijk vrouwen. Als een vrouw eenmaal vatbaar blijkt voor het hebben van blaasontstekingen kan dit dikwijls chronisch worden en blijft de vrouw in kwestie dus veel geplaagd worden door deze pijnlijke aandoening.
Dit komt omdat een blaasontsteking veroorzaakt wordt door bepaalde schadelijke bacteriën die zich in de blaas en urine leiders kunnen nestelen, en zich daar kunnen verschuilen in een laagje slijm dat ze zelf aanmaken zodat het immuun systeem ze niet kan aanvallen. Dit slijmlaagje dat de schadelijke bacteriën maken noemen we ook wel “Biofilm” en de bacteriën die deze biofilm maken zijn wat lastig te bestrijden. Sommige mensen zijn gevoeliger voor een blaasontsteking en personen met verhoogd risico hierop zijn:

 • Vrouwen
 • Mensen met diabetes
 • Zwangere
 • Personen met een verminderde immuun werking.
 • Personen met een blokkade in de urine leiders
 • Seksueel actieve vrouwen
 • Mannen met een vergrote prostaat
 • Personen die een katheter gebruiken of hebben gebruikt
 • Mensen met uitdrogingsverschijnselen
 • Vrouwen in de menopauze met vaginale droogheidsverschijnselen

Bacteriën 
Het is dus te zien dat het voornamelijk vrouwen zijn die aan deze kwaal lijden, maar mannen kunnen het zeker ook krijgen. De reden dat het meestal vrouwen zijn is dat anatomisch gezien, de urineleiders van een vrouw korter zijn als die van een man. Een blaasontsteking wordt vrijwel altijd door bacteriën van buitenaf veroorzaakt. De afstand die deze bacteriën bij een vrouw moeten afleggen om bij de blaas te komen en daar de ontsteking te veroorzaken is nu eenmaal veel kleiner bij een vrouw als bij een man.

De bacteriën waar we het dan over hebben zijn in ongeveer 90% van alle gevallen de bacteriën die uit de darm komen, ook wel E-Coli genaamd. Deze bacteriën leven dus in de darm, maar ook rond de uitgang en reizen dan via de ingang van de urineleider naar binnen naar de blaas toe. Natuurlijk zijn er ook andere soorten bacteriën die de blaasontsteking kunnen veroorzaken, zoals de Proteus, Klebsiella, Enterococcus en Staphyllococcus en ook de Candida Albicans schimmel doet soms mee. Maar zoals gezegd is de E-Coli meestal de boosdoener en dat maakt het wat makkelijker aan te pakken.

De blaasontsteking veroorzaakt nare symptomen zoals vaak moeten plassen, veel aandrang hebben en juist weinig kunnen plassen, branderig gevoel bij het plassen, troebele of bloederige urine, pijn in de onderbuik en ga zo maar door. Om die reden gaan vele patiënten met een blaasontsteking vaak naar de huisarts die dan meestal antibiotica voorschrijft. Natuurlijk is het belangrijk dat een blaasontsteking tijdig wordt onderkend en behandeld. Maar meestal is het nemen van antibiotica een maatregel wat slechts een tijdelijke oplossing is, daar de blaasontsteking vaak terug komt.

Dit komt omdat de bacteriën die de blaasontsteking, een biofilm slijmlaagje om de slijmvliezen van de blaas en urine leiders vormen, en antibiotica daar niet kan werken. Omdat die bacteriën die in de biofilm wonen niet door de antibiotica worden vernietigd, kunnen ze resistent worden tegen antibiotica en sterker worden. De blaasontsteking wordt dan chronisch en dan is er meer en meer antibiotica nodig die dan helaas steeds minder zijn werk kan doen. Er is dan ook een groter gevaar dat de infectie omhoog kan reizen naar de nieren toe, iets wat te allen tijde dient vermeden te worden omdat dit de werking van de nieren kan aantasten.

Welke voedingssupplementen kan je nemen? 
Er zijn gelukkig een aantal maatregelen die genomen kunnen worden met natuurlijke middelen die dit kunnen aanpakken. Allereerst is er het middel D-Mannose, een zeer belangrijk middel dat ervoor zorgt dat de bacteriën die de biofilm willen maken, zich niet aan de wand van de blaas en urine leiders kunnen hechten. Ze spoelen dan gewoon weg met de urine elke keer als de blaas zich leegt

Ook Cranberry sap of capsules gaan de vorming van de biofilm tegen, sommige mensen hebben hierbij meer baat dan met de D-Mannose en anderen hebben weer meer baat bij de Cranberry. Dat is een kwestie van uitproberen. Maar in elk geval is het nodig deze biofilm goed aan te pakken. In heel ernstige gevallen zou men beide middelen moeten combineren en kan er zelfs nog een enzymen product bij genomen worden dat Serrapeptase heet. Op die manier hebben de bacteriën zelfs in ernstige gevallen geen enkele kans meer een biofilm te maken.

Dat geeft het immuunsysteem meteen ook de kans deze bacteriën aan te pakken, dus het verhogen van de effectiviteit met speciale middelen hiervoor is tegelijkertijd ook belangrijk. Denk dan aan de vitamine C en vitamine D3 in combinatie met K2,  dit is een sterke combinatie die het immuun systeem flink ondersteunt. Neem deze vitamines bij voorkeur liposomaal in, dan weet je zeker dat het voor meer dan 95% in de cellen wordt opgenomen.

Ook zijn er de middelen zoals Curcumine en Boswellia die een sterk ontstekingsremmende werking hebben. Dit helpt als het ware de “Brand te blussen” van de ontsteking die door de bacteriën wordt veroorzaakt. Gelukkig zijn tegenwoordig zelfs deze middelen liposomaal verkrijgbaar.

Tevens bestaan er goede natuurlijke middelen die de bacteriën kunnen doden als ze eenmaal geen biofilm meer hebben. Dit zijn middelen zoals Monolaurinezuur, Oregano olie en Manuka honing om er maar een paar te noemen. Het Monolaurinezuur wordt meestal erg goed verdragen en werkt breed tegen veel soorten bacteriën, virussen en zelfs schimmels. Zo is dus te zien dat de aanpak van de blaasontsteking als het ware een soort van stappenplan is:

 • Tegen het aanhechten van de bacteriën neem je eerst of de D-Mannose, cranberry en of Serrapeptase.
 • Voor ondersteuning van het immuun systeem neem je de vitamine C en D3.
 • Om de bacteriën te doden neem je Monolaurinezuur. 
 • En eventueel kun je de ontsteking nog bestrijden met Curcuma of Boswellia.


Natuurgeneeskundig therapeut 

Natuurlijk is het tegelijkertijd heel belangrijk een aantal maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat het hele proces soepel verloopt. Voldoende vocht binnen krijgen en ook weer uitplassen is daarbij een eerste vereiste. Sommige mensen gaan in geval van een blaasontsteking juist minder drinken omdat men dan minder naar het toilet hoeft. Dit is echter een heel slechte gedachtegang, omdat je de blaas daarmee juist geen plezier doet. De blaas dient juist flink te worden doorgespoeld met urine die de juiste kwaliteit heeft. Als je urine niet de juiste zuurgraad heeft, dan is het meteen een voedingsbodem voor bacteriën.

Om die reden is het ook belangrijk gezonde voeding te gebruiken en sommige mensen zouden bij een natuurgeneeskundig therapeut moeten laten nakijken welke soort voedingsmiddelen bij hen een verborgen voedingsallergie opwekken. Een dergelijke verborgen voedingsallergie is helaas bij de huisarts of specialist niet te ontdekken, maar met speciale bloedonderzoeken bij therapeuten dus wel.

Ook kan een natuurgeneeskundig therapeut met spiertesten, pendelen of speciale apparatuur die de energie van het lichaam meet kijken welke voedingsmiddelen problemen geven. Zou je deze voedingsmiddelen blijven dooreten, dan kan het zijn dat er hierdoor ontstekingsreacties of verstoringen in het immuun systeem blijven opspelen. Voor sommige mensen zou het dus een goed idee zijn na te laten kijken of ze beter geen gluten, zuivel, suiker, granen, varkensvlees, e-nummers en ga zo maar door kunnen eten. Ook kun je natuurlijk zelf een zogenaamd “Rotatie Dieet” volgen waarbij je zelf gaat uitvinden wanneer je je beter voelt als je bepaalde voeding weg laat.

Daarnaast kun je allerlei gezonde soorten thee drinken, gemaakt van kruiden. Er bestaan speciaal ontworpen soorten thee voor de nieren en blaas, die ervoor zorgen dat er voldoende vocht kan worden afgevoerd en de nieren worden ondersteund. Ook bestaat er zogenaamde ontzurende thee, die zorgt ervoor dat de urine de juiste PH waarde krijgt. Drink hier voldoende van, naast minimaal een liter ( gezuiverd) water per dag. 

Maatregelen voor thuis 
De andere maatregelen die genomen dienen te worden zijn echter zeker zo belangrijk. We hebben het dan over het feit dat je na elke keer dat je ontlasting hebt gehad ervoor moet zorgen dat je altijd van voren naar achteren afveegt met het toiletpapier. Als je van achteren naar voren afveegt, dan veeg je de bacteriën richting de vagina en daar zit de uitgang van de urine leider. Je wilt niet dat je zelf de bacteriën naar de uitgang van de blaas veegt, dus altijd van voor naar achter vegen! Ook kun je makkelijk een fles water naast het toilet zetten en na elke stoelgang even en goede scheut water in het kruis gieten, naar de anus toe en dan van voren naar achter af drogen met toilet papier. Dit geeft de bacteriën nog minder kans!

Ook is dit een erg belangrijke handeling voor EN na elke keer dat je seks hebt. Door het hebben van seks is er altijd wrijving in het gebied van de uitgang van de blaas en kunnen er bacteriën die zich bij de uitgang van de anus bevinden, naar de urine leiders getransporteerd worden. Het is dus beter om ervoor te zorgen dat je voor de vrijpartij en erna zo veel mogelijk bacteriën weg spoelt. Helaas is dit niet zo romantisch, maar als je vatbaar bent voor blaasontsteking is dit echt van zeer groot belang.

Daarnaast is het ook belangrijk geen agressieve en of geparfumeerde zeep te gebruiken voor de intieme delen. Er bestaan speciale producten voor dit doeleinde en die zijn echt heel goed, maar een neutrale natuurlijke zeep waar je niet te veel van gebruikt is ook al goed. Als er maar geen geparfumeerde zeep soorten met chemische bestanddelen worden gebruikt, want dit verstoord de afweer van dar gebied te zeer.

Ook het dragen van niet al te strak ondergoed van bij voorkeur katoen is heel goed. Dit maakt dat er voldoende lucht bij de zone van de uitgang van de blaas kan komen en het ter plekke niet te veel gaat broeien. Het dragen van strakke jeans met daaronder een synthetisch stringetje mag er dan wel heel erg leuk uitzien, maar als je chronische blaasontsteking hebt is dit niet de allerbeste kleding keuze.

Trucje voor het voorkomen van een blaasontsteking
Ook is er een soort van trucje dat vele vrouwen met een blaasontsteking kan helpen en dat is het plaatsen van een voetenkrukje voor het toilet. Elke keer als je gaat plassen, zet je je voeten op dit krukje. Dat klink wellicht raar, maar wat er gebeurt is dat je daarmee de positie van de blaas ietsje kantelt als je plast. De reden dat dit belangrijk is, is dat bij een groot percentage van de vrouwen die last hebben van een blaasontsteking, de blaas een niet optimale ligging heeft in de onderbuik. Dit maakt dat er bij het in een gewone positie plassen altijd een restje urine in de blaas achter blijft.

Dit restje urine blijkt een heel goede voedingsbodem te zijn voor de schadelijke bacteriën en als je er niet voor zorgt dat dit restje goed wordt weg geplast, dan kunnen de middelen die hierboven zijn genoemd ook niet heel  goed werken. Zodra je gaat plassen met je voeten op een voetenkrukje, dan kantelt de blaas een beetje tijdens het plassen en kan de blaas zich volledig legen. Zo blijft er geen restje over waar de bacteriën zich in kunnen nestelen en kan je blaas zich veel sneller herstellen en de in te nemen natuurlijke middelen beter hun werk doen.

Hierbij kun je dus lezen dat het bestrijden van een chronische blaasontsteking meestal niet iets is wat je zo maar even met een pilletje kunt oplossen. Er zijn vaak meerdere factoren bij betrokken die allemaal dienen te worden aangepakt. Gezond eten, voldoende drinken van de juiste kwaliteit, intieme hygiëne, aanpassen van de plas houding en het nemen van de juiste natuurlijke middelen gaan hand in hand met elkaar.

Als je last van chronische blaasontsteking hebt is dit een teken van het feit dat je lichaam niet meer optimaal kan functioneren en dit is een situatie die er jaren over gedaan heeft om zich te ontwikkelen. Als je dan alle genoemde oplossingen toepast, zal je lichaam langzaam aan uit die negatieve spiraal komen en niet alleen je blaas zal daardoor beter gaan functioneren, maar ook de rest van je lichaam. Een heel goede investering in je algemene gezondheid dus. Maar, zelfs als je niet al deze genoemde maatregelen kunt of wilt nemen, zou slechts het volgen van 1 of 2 van deze maatregelen al een verschil kunnen uitmaken.