Twee ingrediënten die samen effectief het gehele darmstelsel reinigen

18 mei 2018 | Artikelen, Darmgezondheid

De gezonde slijmlaag, de Glycocalix
Veel therapeuten kennen het belang van een goed functionerend darmstelsel als men aan de gezondheid van de rest van het lichaam wil werken. Echter is het krijgen van een goed functionerend darmstelsel niet eenvoudig meer te bewerkstelligen in deze wereld met de vele chemische substanties die we dagelijks in deze maatschappij binnenkrijgen. Het menselijk darmstelsel is aan de binnenkant bekleed met een gezonde slijmlaag. Deze slijmlaag beschermt de epitheelcellen die in de darmwand zitten. Deze epitheelcellen dienen te worden beschermd, omdat het voedsel de cellen anders zou kunnen irriteren. In de wetenschap heet de slijmlaag die de cellen beschermd ook wel de Glycocalix.

 

Dit is de gezonde situatie: de Glycocalix, oftewel de gezonde slijmlaag, ligt op de darmwand.

De balans in de darm wordt verstoord
Het binnenkrijgen van de vele soorten lichaamsvreemde stoffen in grote hoeveelheden zorgt voor een versnelde verzuring van het lichaam. Door deze verzuring wordt er een optimaal klimaat in de darm gecreëerd voor de overgroei van ziekmakende bacteriën. Om deze reden is het bij de moderne mens een feit dat iedereen een te grote hoeveelheid van de ziekmakende bacteriën in de darm heeft en dat deze de balans in de darm verstoren.

Ziekmakende bacteriën maken ook een slijmlaag, de biofilm
Nu proberen veel therapeuten de balans weer terug te brengen met goedaardige bacteriën en andere producten, maar eigenlijk blijft dat het bestrijden van symptomen. De oorzaak van het probleem zit in de aanwezigheid van een te groot aantal ziekmakende bacteriën. Deze bacteriën vormen samen een dikke slijmlaag in de darm waar ze in ‘wonen’ en hierdoor beschermd worden. Zouden ze dat niet doen, dan kunnen ze door allerlei spijsverteringssappen worden aangetast en weggespoeld. Ook zou het immuunsysteem ze dan kunnen aanvallen en vernietigen. Door die dikke slijmlaag kunnen de ziekmakende bacteriën uitstekend overleven in de darm en kan niets ze meer aantasten. Ook medicijnen kunnen dit niet, of deze nu natuurlijk of chemisch zijn. Deze slijmlaag noemen we ook wel de biofilm en deze ligt bovenop de Glycocalix, oftewel de gezonde slijmlaag. De biofilm is in zijn natuurlijke staat volledig doorzichtig, waardoor deze niet zichtbaar is bij een colonoscopie. Sommigen denken dat deze biofilm ook een goede invloed op de darmwand heeft, omdat het de darmwand zou beschermen. Helaas is het tegendeel waar. We kunnen een voorbeeld geven aan de hand van een ander type biofilm in het menselijk lichaam.

Dit is de ongezonde situatie: de biofilm ligt op de Glycocalix, oftewel de gezonde slijmlaag. Door de aanwezigheid van de biofilm droogt de gezonde slijmlaag uit.

Veel soorten biofilm in het menselijk lichaam
Overal waar ziekmakende bacteriën voorkomen is er een biofilm. We vinden deze in de sinussen, mondholtes, urinewegen etc. De meest bekende vorm is tandplak. Niet iedereen beseft zich dat dit niets anders is dan vorming van een biofilm door schadelijke bacteriën. Tandplak heeft geen enkele functie voor de mond of tanden. Daarom poetsen we dit dagelijks meerdere malen weg. Zouden we dat niet doen, dan zou de biofilm zich uitbreiden als witte aanslag door de hele mond, deze laten ontsteken en de tanden en kiezen aantasten. Dit proces is ook elke dag in de darm gaande en helaas kunnen we de darmwand niet dagelijks schoonpoetsen. Daarom is de darmwand bedekt met biofilm waardoor de darmwand gaat ontsteken en meer doorlaatbaar wordt. Dit is het principe van het zogenaamde ‘Leaky Gut Syndrome’.

Manieren om de biofilm te verwijderen
De beste manier om de oorzaak van het Leaky Gut Syndrome aan te pakken is het laten verdwijnen van de biofilm. Echter was het altijd gecompliceerd om dit te bewerkstelligen. Zoals gezegd is de biofilm ondoordringbaar voor de meeste middelen, dus moest men altijd supplementen inzetten op basis van enzymen en/of sterk schurende middelen. Dit brengt veel nadelen met zich mee. Als men met speciale enzymen gaat werken, kan men uiteindelijk delen van de biofilm oplossen. Dit houdt echter in dat de schadelijke bacteriën die in de biofilm wonen in één keer vrijkomen en in het bloed worden opgenomen. Met als resultaat dat de persoon nogal ziek kan worden. Dit noemt men ook wel een ‘heilcrisis’. In de meeste gevallen is dit middel dus erger dan de kwaal. Daarnaast bestaan er bepaalde middelen die de biofilm eruit ‘schuren’. Deze middelen bevatten speciale vezels. Echter zitten hier andere nadelen aan verbonden. De darmwand is onder de biofilm nogal beschadigd, uitgedroogd en ontstoken. Daar wil je niet met schurende middelen op gaan werken, dat is te heftig voor de darmwand die toch al zo aangetast is.

Biofilm bevat geen goedaardige bacteriën
Het is een misverstand om te denken dat de biofilm ook onderdak geeft aan goedaardige bacteriën. Biofilm wordt alleen door schadelijke bacteriën gevormd, omdat ze een ander soort gedrag hebben dan goedaardige bacteriën. Goedaardige bacteriën hebben ook een slijmlaagje, maar ze klonteren niet samen en metselen de gezonde slijmlaag (Glycocalyx) niet dicht. Dit maakt ze helaas nogal kwetsbaar voor de meeste darmreinigingsmiddelen.

Combinatie van ingrediënten om het gehele darmstelsel te reinigen
Gelukkig bestaan er nu ingrediënten die de biofilm op een totaal veilige wijze efficiënt kunnen aanpakken, zonder de darmwand of goedaardige bacteriën te schaden. Dit zijn twee ingrediënten die samenwerken om de biofilm los te laten komen van de darmwand en deze via de natuurlijke uitgang naar buiten laten komen. Dit zijn de gefermenteerde vezel van de bast van de oliepalmboom en okrapoeder.

Gefermenteerde vezel van de bast van de oliepalmboom
De bast van de oliepalmboom die men normaal gesproken voor palmolie gebruikt, is in zijn pure staat ongeschikt voor menselijk gebruik. Maar als men de vezel hiervan gaat fermenteren dan krijgt deze ineens allerlei eigenschappen die geschikt zijn om de biofilm aan te pakken. Belangrijk is dat hiervoor alleen palmbomen worden gebruikt die aan het einde van hun levensduur zijn en toch al gekapt worden. Het is dus restafval en op deze manier worden de bomen hergebruikt. De gefermenteerde vezel van de bast van de oliepalmboom heeft als enige ingrediënt ter wereld de eigenschap dat hij de biofilm kan doordringen zonder de biofilm te beschadigen. Het is heel goed dat deze vezel de biofilm niet beschadigd, want je wil niet dat de in de biofilm aanwezige bacteriën vrijkomen als de biofilm kapot zou gaan. De oliepalmvezel laat de biofilm dus heel, maar fungeert wel als transporteur voor een ander ingrediënt, namelijk het poeder van de okra plant.

 

De gefermenteerde vezels van de bast van de oliepalmboom dringen door in de schadelijke biofilm.

Okrapoeder
Okra is een groente die lijkt op een kleine courgette en wordt veel gegeten in bepaalde culturen. Als je poeder maakt van okra heeft het de eigenschap dat het zijn gewicht meer dan 100 maal in water kan opnemen. Als de oliepalmvezel het okrapoeder de biofilm in transporteert, dan gaat dit poeder binnen in de biofilm erg veel water opnemen. Dit zorgt ervoor dat de biofilm, dat normaal een erg transparant vlies is, enorm gaat zwellen door de grote hoeveelheid water. Dit maakt de biofilm erg glibberig en topzwaar, zodat deze loskomt van de darmwand zonder dat het de darmwand daarvoor hoeft te irriteren. Het enige dat de darmwand hiervan merkt is dat er eindelijk weer voldoende vocht wordt ingebracht en dat is zeer welkom voor de uitgedroogde darmwand. De biofilm zelf komt dus als een soort van worst helemaal los van de darmwand en verzameld zich nabij de natuurlijke uitgang van de darm. Dan zal de biofilm worden uitgescheiden bij de volgende stoelgang. Als de biofilm is verdwenen kan de gezonde slijmlaag weer helemaal opleven, omdat de verstikkende en uitdrogende biofilm er niet meer op ligt.

 

Door het okra poeder dat is meegenomen door de vezels zwelt de biofilm op met water en deze laat vervolgens los van de darmwand.

Nadat de biofilm los heeft gelaten zal deze in zijn geheel met de ontlasting worden uitgescheiden. De Glycocalix blijft aanwezig en zal weer opleven.

Combinatie van de ingrediënten is essentieel
Als je de gefermenteerde vezel van de bast van de oliepalmboom combineert met okrapoeder is dit het meest effectieve middel om zonder schade aan de darmwand of het Micro-Biome, de biofilm snel en simpel te verwijderen. Dit geheel zonder vrijkomen van bacteriën, chemische stoffen of zware metalen. De gebruiker zal zich hierdoor minimaal belast voelen en gemakkelijk deze kuur kunnen doen met meer en efficiëntere resultaten dan andere methoden die tot nu toe worden gebruikt voor het reinigen van de darmen.