Optimaliseer je stofwisseling en verlies gewicht

Tegenwoordig zijn producten die helpen het afslankproces te ondersteunen erg in trek. Helaas is het wel zo dat de meeste van deze producten ofwel niet sterk werkzaam zijn, ofwel nare bijwerkingen hebben. Deze producten zwepen het lichaam namelijk op met stoffen die het eigenlijk niet nodig heeft, zoals cafeïne of groene thee extract. Hierdoor kunnen bijwerkingen zoals hartkloppingen, hyperactiviteit, slapeloosheid of diarree ontstaan.

Het is dus de kunst om door de bomen het bos te kunnen onderscheiden, of in dit geval de middelen te kunnen kiezen die goed voor het lichaam zijn en echt de stofwisseling ondersteunen.

Als het lichaam al veel moeite heeft om de stofwisseling op peil te houden, is het niet wenselijk om het lichaam toch te dwingen in een hogere versnelling te gaan.

Wat wel kan helpen is om te begrijpen waarom het lichaam moeite heeft gekregen met het omzetten van voedingsstoffen naar energie en wordt in plaats daarvan wordt omgezet in vetweefsel.

 

Optimaliseer je stofwisseling voor een gezond gewicht

In tegenstelling tot wat de gebruikelijke gedachte is over afslanken, heeft het innemen van veel calorieën niet zo veel te maken met overgewicht. Zelfs de medische wereld is er al achter dat de vroegere Eskimo’s en volkeren in de Zuidzee erg veel calorieën gebruikten maar helemaal niet te zwaar waren. Het gaat er namelijk niet om hoe VEEL calorieën je gebruikt, maar WELKE soort. We kennen allemaal wel iemand die erg veel eet, maar nooit lijkt aan te komen. Deze mensen krijgen ongemerkt de juiste stoffen binnen om deze voeding toch in energie om te zetten.

Als je de verkeerde voedingsstoffen tot je neemt, heeft het lichaam namelijk niet de juiste ingrediënten om de stofwisseling op peil te houden en daarmee de voedingsstoffen die binnenkomen om te zetten in energie. Als we ons lichaam volstoppen met stoffen die ongewenste bijwerkingen geven om de stofwisseling te laten presteren, kan dat op den duur alleen maar averechts werken.

Wat wel goed werkt is ervoor te zorgen dat het lichaam de JUISTE middelen binnenkrijgt die helpen de stofwisseling te verbeteren. Dat zijn de voedingsstoffen die het lichaam van nature nodig heeft, maar die we door de moderne voedingswijzen niet meer zo veel binnenkrijgen.

Het klinkt raar, maar in deze wereld zijn de meeste mensen relatief ondervoed. Dat houdt natuurlijk niet in dat we te weinig eten binnen krijgen, maar dat we te weinig KWALITATIEVE voeding binnenkrijgen. Dit ligt grotendeels aan de moderne leefstijl waar we systematisch bewerkte voeding eten. Alles wat onze betovergrootmoeder nog nooit gezien zou hebben als voedsel, is voedsel dat niet bijdraagt aan het kwalitatief voeden van het lichaam en maakt onze stofwisseling niet bepaald makkelijker.

Dit zorgt ervoor dat onze stofwisseling verstopt kan raken. Net zoals een auto die de verkeerde brandstof krijgt, kan ons lichaam haperen als het niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan er voor zorgen dat onze cellen niet genoeg energie kunnen maken, wat resulteert in het omzetten van calorieën naar vet in plaats van energie. Dit kan leiden tot vermoeidheid en groeiende vetrollen.

Gelukkig weten we wat lichaam wél nodig heeft om een optimale stofwisseling te krijgen. Natuurlijk heeft het lichaam op de eerste plaats voldoende gezonde voeding nodig met de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen. Maar onze voeding is tegenwoordig van een dusdanig mindere kwaliteit vanwege de moderne landbouwmethodes dat bepaalde stoffen te weinig binnenkomen. We kunnen onze lichamen gelukkig helpen deze stoffen binnen te krijgen als we het lichaam willen optimaliseren om een goede stofwisseling te ontwikkelen.

 

Belangrijkste stoffen voor de stofwisseling

De stoffen die voor de stofwisseling van zeer groot belang zijn, zijn bovenal het aminozuur L-Carnitine, een soort van B vitamine genaamd Inositol, Choline, ook wel bekend als vitamine B4,  het aminozuur Methionine en vitamine B12. Deze stoffen staan bekend om het feit dat ze de stofwisseling snel weer op peil kunnen brengen, vooral wanneer je ze gezamenlijk inneemt. Daarom zullen we ze hier allemaal gaan bespreken.

Carnitine

Carnitine is een stof uit de groep van aminozuren, de bouwstenen van proteïnen, beter bekend als eiwitten. Het is een type aminozuur dat het lichaam normaal gesproken zou moeten maken uit twee andere aminozuren. Maar door factoren zoals veroudering van het lichaam, slechte voeding, chemische vervuiling en slechte spijsvertering, kan het lichaam dit niet meer zo goed aanmaken.

Dat is jammer, want de carnitine is een specifiek aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij het verbranden van onze vetten en het omzetten ervan naar energie. Dit aminozuur is noodzakelijk voor het transport van vetzuren naar de mitochondriën, de energiefabriekjes van onze cellen. Hier worden de vetzuren verbrand en omgezet in energie. Als je dit dus weer extra aan het lichaam toevoegt zal het weer beter de vetten gaan verbranden, zoals de natuur het bedoeld heeft. Zie hier een artikel van het effect carnitine op overgewicht: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31743774/

Inositol

Inositol is een stof die bij de B-vitamines lijkt te horen maar net geen echte vitamine is. Het is een stof die essentieel is voor het omzetten van vetten naar energie en deze stof is veelvuldig onderzocht als middel voor het ondersteunen van afslanken. Daarbij is ook aangetoond dat deze stof daar heel goed voor werkt. Zie hier een artikel: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/osp4.569

Ook heeft het een stabiliserende werking op de insuline niveaus in het bloed, iets dat dus het bloedsuikergehalte op peil houdt. Hierdoor zal je minder snel last van hongergevoelens krijgen. Optimale niveaus van inositol kunnen zelfs helpen om leverschade te voorkomen welke aangericht is door een ongezonde leefstijl, alcohol gebruik en chemische substanties in het lichaam.

Methionine

Methionine is ook een aminozuur, een stofje dat het lichaam normaal uit eiwitten haalt. Dit aminozuur helpt het lichaam om niet te veel vocht vast te houden en dat doet het door overtollig vocht in urine om te zetten. Daarnaast zorgt het voor gezonde niveaus van cholesterol in het lichaam en helpt het de hersenen optimaal te functioneren. Tevens is het ook een zogenaamde antioxidant, wat wil zeggen dat het schadelijke stoffen in het lichaam kan neutraliseren. Maar, een van de belangrijkste eigenschappen van deze stof is dat het het lichaam stimuleert een soort van hormoon aan te maken dat somatotropine heet, een stof die werkt als een vet verbrandend hormoon. Daarnaast heeft het ook nog als voordeel dat het ontstekingsremmend, spieropbouwend en pijnstillend werkt en de vorming van kraakbeen bevordert.

Choline

Dit is een stof die een soort van vitamine B is en het werkt samen met inositol om ervoor te zorgen dat de cholesterol niveaus in het lichaam optimaal blijven. Zonder deze stof zouden vetten erg snel in de lever ophopen en zou de lever veel van zijn functies niet meer kunnen uitvoeren. Tevens helpt het de lever te ontgiften en verbetert het de energie niveaus van het lichaam.

Het is een stofje waarvan bekend is dat het gewichtsverlies bevordert op vele vlakken.
Zie hier een studie over het effect van Choline op gewichtsverlies: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4096089/

Vitamine B12

Deze vitamine heeft vele functies voor het lichaam zoals de vorming van gezonde rode bloedcellen en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Ook speelt het een noodzakelijke rol in de energievoorziening in de cellen. Om die reden is het onmisbaar in een product dat het afslanken op gezonde wijze stimuleert. Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat gebrek aan vitamine B12 overgewicht kan veroorzaken: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400011/

Liposomaal

Naast het feit dat deze formule het lichaam goed ondersteunt met de energie voorziening en de vetverbranding, zijn ook alle ingrediënten in een zogenaamde liposomale formule gemaakt. Dat houdt in dat de ingrediënten van de formule zijn verpakt in microscopisch kleine vetbolletjes die het lichaam als lichaamseigen ziet. Om die reden zal het lichaam de ingrediënten direct naar de lichaamscellen toe transporteren en meteen binnen in de cel opnemen. De ingrediënten in deze formule worden als normaal supplement namelijk niet goed opgenomen. Liposomale toediening biedt hier uitkomst, want door die liposomale toediening wordt deze formule voor meer dan 95% in de cellen opgenomen, alwaar het de hele energievoorziening optimaliseert. Deze 5 stofjes samen vormen een zeer sterke formule die de energie voorziening van het lichaam flink zal ondersteunen. Niet alleen wordt het omzetten van voedsel in energie verbeterd, maar de vetverbranding zal ook geoptimaliseerd worden.