Aloë Vera

Nutriënten

Wat is Aloë Vera
Een supplement met Aloë Vera bevat het sap of het poeder van de plant die Aloë Vera heet. Dit is een plant die op een cactus lijkt, maar dat niet is. Aloë Vera is familie van de lelie en behoort tot de vetplanten.

De plant komt voor in warmere streken zoals het Caraïbisch gebied, Afrika, sommige Zuid-Europese landen en de VS. Eigenlijk heeft deze plant officieel gezien geen bladeren, maar stengels. De stengels zijn dik en hard en hebben stekels aan de uiteinden. Er bestaan vele soorten Aloë, maar de meest krachtig werkende is de Aloë Barbadensis Miller die ook wel de Aloë Vera genoemd wordt, iets wat “De Echte Aloë” betekent. De plant heeft een groot scala van goede eigenschappen voor mens en dier en kent daarom ook veel soorten toepassingen.

Hoe wordt Aloë Vera gewonnen?
Aloë Vera gel: wordt gewonnen uit het binnenste van de bladeren. De bladeren worden in de lengte doorgesneden. De gel wordt opgevangen en vermalen totdat er een heldere substantie ontstaat.

Aloë Vera sap: wordt gemaakt van de bladeren waaruit de gel al is gewonnen. Het overgebleven deel van de bladeren wordt fijngemalen, waarna het sap eruit wordt geperst. Het vruchtvlees wordt in diverse drankjes als verfrissende toevoeging gebruikt.

Aloë Vera latex: wordt gewonnen uit het blad, net onder de huid. Latex is een kleverige substantie.

Wat doet Aloe Vera voor het lichaam?
De meeste mensen kennen de Aloë Vera plant als een gel die gebruikt wordt op de huid om deze te kalmeren of te voeden. Het is bij uitstek geschikt om te gebruiken bij zonnebrand, huidaandoeningen, wondjes, schimmel aandoeningen, infecties  en zelfs rimpels. Ook kan het worden gebruikt om tandplak te verminderen, aften te helen en om de mond mee te spoelen. Het wordt om die reden ook veel gebruikt in natuurlijke mondverzorgingsproducten.

Inwendig gebruik
De producten van deze plant kunnen ook inwendig gebruikt worden. Allereerst kan het als een voedingssupplement gebruikt worden ter aanvulling van de dagelijkse voeding. Aloë Vera bevat mineralen en vitamines die je gezondheid bevorderen. De belangrijkste vitamines en mineralen die de plant bevat zijn vitamines A, C en E, en mineralen als calcium, kalium, ijzer en zink.

Daarnaast bevat Aloë Vera minstens 18 essentiële aminozuren, enzymen voor de spijsvertering en fytosterol die de opname van cholesterol in de darm remmen. De fytosterol zorgt ervoor dat LDL-cholesterol sneller uit je lichaam verdwijnt. Om deze reden kan Aloë Vera je helpen om gemakkelijker op gewicht te blijven.

Waartegen helpt Aloë Vera
De plant heeft een reputatie om werkzaam te zijn bij een zeer groot scala aan gezondheidsproblemen en ziektes, waarvan de lijst te lang is om hier op te noemen. Maar grofweg kan men zeggen dat het innemen van een goed Aloë Vera supplement kan helpen bij praktisch alle moderne welvaart ziektes.

Verbeteren van de darmwerking
Ook kan deze plant gebruikt worden voor de verbetering van de darmwerking. De plant bevat het stofje barbaloine dat een mild laxerende werking heeft, maar de darmwand niet irriteert zoals andere laxeermiddelen meestal doen. Daarnaast heeft de plant een sterke ontstekingsremmende werking, iets wat gunstig voor het herstel van de darmwand na een darmreiniging. Ook voedt het de goede darmbacteriën en werkt het tegen de slechte bacteriën in de darm. Om die reden heeft het ook een ontgiftende werking in de darm omdat het de slechte microben afvoert.

Juiste bereiding van Aloë Vera
Om de goede eigenschappen van deze veelzijdige plant te gebruiken is het wel zaak ervoor te zorgen dat men een juiste bereiding van deze plant neemt. Er bestaan veel drankjes op de markt die best lekker smaken, maar helaas vol zitten met chemische toevoegingen. Daarnaast bevatten deze drankjes vaak een extract dat op niet zo een goede wijze is gewonnen.

Een goed product dat Aloë Vera bevat wordt gemaakt door met koud persen het sap te verkrijgen. Ook is het mogelijk om de plant voorzichtig open te snijden en de gel er uit te halen. Er mag in ieder geval nooit hitte of een oplosmiddel gebruikt worden om het sap uit de plant te halen. Hitte en oplosmiddelen vernietigen grotendeels de goede ingrediënten van de plant. Een fabrikant met een goede reputatie gebruikt dus de juiste methode om aan het sap, gel of poeder te komen.

Andere artikelen lezen?