Silica een belangrijk mineraal voor gewrichten, botten, aderen, haar, nagels en huid.
Wat is silica en waar vind je het?
Silicium is het op één na meest voorkomende element op aarde. Zuurstof heeft natuurlijk de eerste plaats. Silica is een natuurlijke verbinding die bestaat uit twee van de meest voorkomende materialen op aarde: silicium en zuurstof.
Het komt van nature voor in water, planten, dieren en de aarde. De aardkorst bestaat voor 59% uit silicium. Het maakt meer dan 95% uit van de bekende gesteenten op de planeet. Als je op een strand zit, is het silicium in de vorm van zand dat tussen je tenen terechtkomt.
Bamboe als bron van silica in supplementen
De Bamboe is de plant die het hoogst mogelijke gehalte aan Silica bevat. Dit maakt het een geweldige bron van silica in supplementen. Silica zorgt ervoor dat de Bamboe plant erg sterk is, snel groeit en tegelijkertijd enorm soepel en buigzaam is.
Silica helpt het lichaam soepeler, sterker en mooier te worden van binnen uit
Het mineraal behoort tot de top 12 van de meest essentiële stoffen voor het menselijk lichaam om goed te kunnen blijven functioneren. Wij zien dit bij de werking van dit mineraal in het menselijk lichaam. Silica helpt het lichaam soepeler, sterker en mooier te worden van binnen uit. Silica is vooral een anti-aging mineraal, maar tevens maakt het de gewrichten, botten, aderen, haren, nagels én huid sterker.
De rol van silica in het voorkomen van botontkalking
Veel mensen denken dat Calcium het belangrijkste mineraal is om de botten sterk te houden. Uiteraard is Calcium inderdaad erg belangrijk voor het lichaam. Toch bestaat het feit dat er in landen met de hoogste zuivel inname per hoofd van de bevolking, ook het hoogste gehalte aan botontkalking aanwezig is. Onderzoek heeft uitgewezen dat dergelijke landen juist die landen zijn, waar de minste Silica in de bodem voorkomt, waardoor er een tekort bij de bevolking kan ontstaan.
Studie over silica en calcium
In 1966 voerde de Engelse wetenschapper Professor Kervran een interessant onderzoek uit bij zijn kippen. Hij woonde in een deel van Engeland waar de grond praktisch geen Calcium bevatte, maar waar daarentegen wel veel Silica te vinden was. Hij vroeg zich af hoe het kwam dat zijn kippen ondanks het gebrek aan Calcium toch zulke mooie sterke eieren legden. Het experiment dat hier op volgde gaf een erg interessante uitkomst.
Professor Kervran heeft zijn kippen bij het daaropvolgende voer een keer geen Calcium gegeven. Toch kwamen er alsnog goede, stevige eieren uit. Toen hij hierna de Silica uit het voer besloot weg te laten bleken de eieren te zacht te blijven, door de schaal die maar niet hard wilde worden. Door onder andere dit experiment zijn wij allemaal wijzer geworden wat betreft de werking van Silica.
De kwestie hierboven geeft aan hoe belangrijk Silica is voor de botten en andere steunweefsels van het lichaam, zoals de huid, het bindweefsel, de gewrichten en nog vele andere dingen. Zonder Silica kan het lichaam Calcium bijvoorbeeld niet goed verwerken en minder goed opnemen. Dit blijkt uit een onderzoek uit 1979 van het echtpaar Loeper, dat onderzoek deed met het injecteren van Silica. Toen duidelijk werd dat dit aderverkalking deed verminderen of verdwijnen, bleek er iets heel belangrijks. Hieruit was namelijk op te maken dat Silica ervoor zorgt dat Calcium niet vast blijft zitten op ongewenste plekken in het lichaam, maar daarentegen vervoerd kan worden naar de juiste plek; de botten en de tanden.
Silica voor de herstel en ontzuring van het lichaam
Helaas maakt ons lichaam op plekken van verwondingen, ontstekingen en andere beschadigingen, aanzienlijk grote ophopingen van Calcium. Dit komt omdat deze verwondingen, ontstekingen en beschadigingen voor sterke verzuring in de weefsels zorgen, waarna het lichaam dit probeert te neutraliseren met Calcium.
Het lichaam doet dit echter alleen met Calcium als er een gebrek is aan Silica, gezien dit het mineraal is dat het lichaam automatisch wil gebruiken voor herstel en ontzuring.
Silica ondersteunt dus het immuunsysteem, helpt het met ontgiften van bijvoorbeeld algemene verzuring, maar ook om bijvoorbeeld gifstoffen zoals alcohol, zware metalen en nicotine uit te leiden. Het maakt bijvoorbeeld ook dat de longen sterk en soepel blijven en weerstand hebben tegen infecties en luchtvervuiling van nicotine of andere schadelijke stoffen. Ook hebben ons zenuwstelsel en hersenen Silica hard nog om gezond en sterk te blijven, waardoor deze ook goed kunnen blijven functioneren.
Dit alles maakt duidelijk dat Silica ons lichaam jong, gezond en sterk houdt van binnenuit, doordat het hier de essentiële bouwsteen voor levert.
Naarmate men ouder wordt, worden onze silicareserves minder
Helaas is het zo dat men naarmate de jaren vorderen steeds minder Silica in het lichaam heeft. Een jong volwassene heeft ongeveer 20 gram Silica in het lichaam, maar daar gaat per dag 10 tot 40 milligram aan verloren door knippen van nagels, haren die uitvallen en het leven en groeien in het algemeen dat onze lichamen doen. Dit is een normaal onderdeel van het ouder worden van het lichaam, met als gevolg dat de grote voorraden van dit mineraal langzaam maar zeker slinken en uitgeput raken.
Het is dan ook een goed idee Silica aan te vullen met de natuurlijke vorm van dit mineraal, die wordt gewonnen uit de Bamboe plant. Dit is een van de best opneembare vormen voor het lichaam, in liposomale vorm is het nog beter opneembaar.
Is silica veilig om als supplement te nemen?
Silica supplementen zijn zeer veilig. Volgens een overzichtsartikel in Nutrition & Metabolism van januari 2013 is de veilige bovengrens voor silica 700 milligram silica per dag voor volwassenen. Maar zelfs als je deze limiet overschrijdt, is een overdosis onwaarschijnlijk, volgens een review van januari 2018 in het European Food Safety Authority Journal, dat geen symptomen meldde van het innemen van te veel silica met doses tot 9.000 milligram per kilogram lichaamsgewicht.