R-Alfa-Liponzuur

R-Alfa-Liponzuur staat voor een zwavel houdend vetzuur dat ons lichaam hard nodig heeft. Het is zowel in vet als water oplosbaar en dat maakt dat het lichaam het voor vele functies kan inzetten. We vinden het in alle cellen van het lichaam en het wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt in de mitochondriën die de cel van energie voorzien. Het helpt de enzymen in de cellen de voedingsstoffen om te zetten in energie.

Lichaamseigen stof R-Alfa-Liponzuur
R-Alfa-Liponzuur is dan ook een echte powerhouse voor de cellen die het hard nodig hebben. Ondanks het feit dat het lichaam de stof zelf aanmaakt, is er in deze tijd een grotere behoefte aan deze stof dan dat het lichaam kan maken. Dit komt door de toegenomen hoeveelheid gifstoffen in de wereld, die dienen te worden geneutraliseerd door antioxidanten, waar het R-Alfa-Liponzuur toe behoort. Om die reden is het zinvol en in sommige gevallen erg raadzaam deze stof ofwel via de voeding ofwel via supplementen in te nemen. In voeding komt het onder andere voor in gist, orgaanvlees, spinazie, broccoli en aardappelen.

Oplossing voor insuline resistentie
Een van de interessante eigenschappen van deze stof is dat het de lichaamscellen gevoeliger maakt voor insuline en dus een oplossing zou kunnen zijn voor insuline resistentie. Insuline resistentie is een situatie waarbij het lichaam wel voldoende insuline aanmaakt, maar de cellen het niet meer opnemen. Dat is wat algemeen wordt gezien als de voorloper van Diabetes type2 , waarbij iemand niet is geboren met diabetes, maar door omstandigheden later diabetes krijgt.

Ondersteunend bij afslank diëten
Het R-Alfa-Liponzuur kan gebruikt worden bij zowel de fase van alleen insuline resistentie, als wel bij echte Diabetes type 2. Ook zou het behulpzaam kunnen zijn bij afslank diëten omdat het ervoor zorgt dat de insuline beter gebruik kan worden door de cellen, waardoor deze meer energie krijgen en dus zo ook vet verbranden. Met normale supplementen wordt dit te duur omdat er grote hoeveelheden van de stof nodig zijn voor een afslankend effect, maar als men het product in  liposomale vorm neemt is het meer dan 20 keer werkzamer en dus ook 20 maal sterker.

Bescherming tegen vrije radicalen
Daarnaast wordt de stof ingezet om het zenuwweefsel van patiënten met beide vormen van diabetes te beschermen, dit vanwege de sterke antioxidanten werking van de stof. Deze werking van R-Alfa-Liponzuur maakt het ook geschikt voor sporters om na de training sneller te herstellen. Bovendien geeft deze antioxidanten werking een sterke bescherming tegen vrije radicalen in het hele lichaam, zelfs zo sterk dat het de lever kan beschermen tegen allerlei aandoeningen. Omdat de stof ook de antioxidanten werking in de hersenen heeft kan het goed worden ingezet worden voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Vanwege deze beschermende werking voor de hersenen heeft het ook een goede invloed op het geheugen.

Het verschil tussen R- en L-Alfa-Liponzuur
Van deze stof zijn er 2 verschillende vormen verkrijgbaar, de R-vorm en dan heet het dus R-Alfa-Liponzuur en de L-vorm die L-Alfa-Liponzuur heet. De R-vorm is wat rechtsdraaiend genoemd wordt en is de vorm zoals het lichaam het zelf ook aanmaakt. De L-vorm heeft net zo veel van de rechtsdraaiende moleculen als linksdraaiende en is altijd kunstmatig gemaakt. Het lichaam reageert beter op de R-vorm, omdat het dit herkent als lichaamseigen.

Net als met de meeste andere supplementen is het het meest effectief om deze stof in liposomale vorm te nemen. Alle supplementen die liposomaal zijn gemaakt worden namelijk door het lichaam als lichaamseigen gezien en hierdoor voor meer dan 95% in de cellen opgenomen.