Wat zijn nu precies goede vetten om te eten?

Wat zijn nu goede vetten? Het verschil tussen goede vetten en slechte vetten voor consumptie zit in het feit of de vetten van natuurlijk oorsprong zijn of dat ze fabrieksmatig gefabriceerd zijn. Daarnaast is het ook belangrijk of de vetten verhit zijn, hoe heet en hoe vaak. Alle vetten die aan het criterium voldoen dat ze natuurlijk zijn en niet verhit zijn, zijn in principe goede vetten. Echter zitten hier ook weer verschillen in.

Omega’s
Bij gezonde vetten gaat het echter niet om één soort vet dat gezond zou zijn voor het lichaam. Er zijn verschillende soorten vetten die we nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren. De meeste mensen hebben wel eens van ‘omega’s’ gehoord. Dit zijn aanduidingen voor categorieën vetten die we nodig hebben. De gezonde omega’s die we nodig hebben zijn onderverdeeld in omega 3, 6 en 9.

Omega 6
In de westerse wereld krijgen we te veel van omega 6 binnen. Dit zijn de vetten uit vlees van dieren die gevoed zijn met granen die rijk zijn aan omega 6. Granen bevatten erg veel omega 6 en de mens consumeert nu eenmaal veel tarwe tegenwoordig. Ook eten we veel mais, palm- en zonnebloemolie die veel omega 6 bevatten. Dit zijn vetsoorten die veel in voorbewerkte voedingsmiddelen worden gebruikt. Nu zijn plantaardige vetten natuurlijke vetten die soms ook niet eens verhit zijn, maar toch vallen ze in een categorie die we nu te veel binnenkrijgen. De overconsumptie van deze categorie vetten kan leiden tot agressief gedrag, depressies en hart- en vaatziekten.

Omega 3
Deze overconsumptie kunnen we uitbalanceren door voldoende omega 3 aan ons dieet toe te voegen. Dit zijn vetten uit vette vis, schaaldieren, hennepolie, koolzaad, lijnzaad, noten, olijfolie, zaden en peulvruchten. Hiernaast bestaat er een plantje dat ‘Ahiflower’ heet. Dit is de beste plantaardige bron voor omega 3 en is ook nog eens het best opneembaar. Ook olie gewonnen uit algen is rijk aan een zeer goed opneembare vorm van omega 3. Wat koken betreft zijn vetten als zonnebloemolie, sojaolie en katoenzaadolie het slechtst en als ze al verwerkt zijn in een voorgefabriceerd product uit de supermarkt kun je ze beter helemaal vermijden. Zelfs sommige zogenaamde gezonde producten kunnen vol zitten met deze soorten vet en zijn dus helemaal niet zo gezond als men ze zou willen laten lijken.

Wat is wel goed en wat niet?
De vetsoorten biologische roomboter, kokosolie, spekvet en ganzenvet zijn uitstekend geschikt om mee te bakken en braden. Ze zijn relatief laag in omega 6, maar bevatten niet altijd voldoende omega 3 om de balans tussen de omega 3 en 6 in orde te houden. Olijfolie bevat daarentegen weer veel omega 3, maar is totaal niet geschikt om in te bakken en braden. Het is een zeer onstabiele olie en als je die verhit verandert deze snel in transvet, dus dat wil je vermijden. Daarom is het goed om de olijfolie alleen maar te kopen als deze koudgeperst is, oftewel als deze bij het uit de olijven halen niet verhit is. Je gebruikt deze olie ook koud, bijvoorbeeld al dressing over de salade en groenten of je roert hem door yoghurt als sausje. Ook avocado-olie is een olie hoog in omega 3, maar kan ook het beste koud of in pure vorm als hele avocado gegeten worden. Op het gebied van vetten is het altijd belangrijk om de beste kwaliteit te kopen.

De verhouding tussen vetten
Daarnaast is het belangrijk dat men de verhouding tussen de omega vetten goed in de gaten houdt. Er zou eigenlijk net zo veel omega 3 als 6 gegeten dienen te worden. We noemen die verhouding ook wel 1 staat tot 1. Ook een verhouding van 1 staat tot 2 of 1 staat tot 3 is goed. Dat wil zeggen dat je 2 of 3 maal zo veel omega 6 dan 3 binnenkrijgt, maar meer dan 4 keer zo veel omega 6 dan 3 is al te veel. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken en we adviseren mensen die al dergelijke problemen hebben om eens goed naar hun vetzuur inname te kijken.

Vetzuur verhouding
Het is mogelijk om bij verschillende gespecialiseerde laboratoria een vetzuur profiel te laten maken. Dan kan men zien hoe het in het lichaam gesteld is en wat er gecorrigeerd dient te worden. Als mensen denken dat ze niet helemaal aan de juiste vetzuur verhouding komen, kunnen ze supplementen nemen met omega 3 erin, zoals visolie of krillolie. Daarnaast heeft het lichaam bepaalde spijsverteringssappen en enzymen nodig om de juiste vetten goed te kunnen verteren en opnemen. Zelfs de beste kwaliteit van vetzuren kunnen niet goed worden opgenomen door het lichaam als de spijsvertering niet optimaal werkt.