Lipase

Nutriënten

Wat is Lipase
Lipase is een natuurlijk stofje dat valt onder de enzymen. Een enzym is een eiwit dat een bepaalde reactie versnelt als een katalysator. Een enzym maakt een chemische reactie in of buiten een cel mogelijk of versnelt deze. Dit doet een enzym zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen.

Dit houdt in dat enzymen in het menselijk lichaam ervoor zorgen dat veel processen kunnen plaatsvinden. Het lichaam kan hierdoor bepaalde stoffen verteren en verbrandingsprocessen laten gebeuren. Dit zorgt er voor dat het lichaam energie in de cellen krijgt.

Waar wordt Lipase gewonnen
Enzymen zijn stofjes die voorkomen in voedsel, maar ook ons lichaam maakt enzymen aan en gebruikt deze. Het lichaam maakt lipase aan in de alvleesklier en er is ook een klein beetje in ons speeksel te vinden. Tevens zijn er kleinere hoeveelheden te vinden in de maag en lever.

Wat doet Lipase voor ons lichaam
Lipase is een enzym dat vetten afbreekt. Het afbreken van vetten is essentieel voor het lichaam want alleen afgebroken vetten kunnen worden opgenomen voor verdere verbranding.

Idealiter haalt het lichaam een derde van zijn energiebehoefte uit vetten. Het is naast het binnenkrijgen van de juiste soorten hoogwaardige vetten dan ook belangrijk dat er voldoende lipase aanwezig is.

Naar mate we ouder worden kan het lichaam minder enzymen aanmaken. Dit geldt voor veel soorten enzymen, maar ook voor maagzuur dat erg belangrijk is voor het verteren van ons voedsel. Als het lichaam niet genoeg maagzuur aanmaakt, komt de voedselbrij redelijk onverteerd in het darmstelsel terecht. De darmen krijgen daardoor een nog grotere behoefte aan enzymen dan normaal. Echter kan het lichaam als het ouder wordt deze enzymen ook niet meer voldoende aanmaken, terwijl de behoefte juist groter wordt. Daarom is het een verstandige keuze voor iedereen die zijn spijsvertering wil optimaliseren om enzymen supplementen te nemen.

Andere artikelen lezen?