De beste probiotica stammen voor je darmen

Er zijn veel verschillende probiotica producten te koop, maar welke moet je nou hebben? Het is in ieder geval goed om voor een product te kiezen dat verschillende stammen bevat. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder de beste stammen op een rijtje gezet.

Lactobacillus plantarum
In 1986 werd deze bacteriële stam geïsoleerd uit gezond menselijk darmweefsel in Lund (Zweden). Deze probiotische stam had in de meeste proeven, in totaal vier, de beste resultaten. Slechts één onderzoek toonde weinig effect. Het meest recente onderzoek werd ondersteund door het Rosell-Lallemand Institute in Frankrijk en Probi AB, een bedrijf uit Zweden, dat de toepassingsrechten op deze stam bezit. In deze studie werden ongeveer 200 patiënten geworven. De helft van de groep nam het probiotische supplement gedurende vier weken en vertoonde significante verbeteringen. Ze hadden minder buikpijn, opgeblazen gevoel en de ontlastingsfrequentie werd beter. Het belangrijkste is dat de meerderheid van de patiënten die het supplement gebruikten verbeteringen zagen, dit in tegenstelling tot een fractie van patiënten die de placebo gebruikten.

Bifidobacterium infantis 35624
Deze bacteriestam werd geïsoleerd uit stukjes gezonde menselijke darmen in Ierland. In 2006 werd een groot onderzoek uitgevoerd met 362 patiënten. Met verschillende doses B. infantis 35624 werden de IBS-symptomen bij vrouwen onderzocht. Met de juiste dosis had de groep een significante vermindering van buikpijn of ongemak, afname van een opgeblazen gevoel en gasvorming en verbetering van de algemene tevredenheid.

Lactobacillus Bulgaricus Probiotic Information
Bulgaricus is een van de eerste probiotische stammen die ooit zijn bestudeerd. De Russische Nobelprijswinnaar, Ilya Mechnikov, isoleerde voor het eerst Lactobacillus Bulgaricus rond 1882 toen hij de rol van het probioticum in een gunstige spijsvertering ontdekte. Ilya Mechnikov vond L. Bulgaricus in gefermenteerde zure melk. Hij schreef de levensduur van de mensen op de Balkan toe aan hun consumptie van zure melk, gefermenteerde voedingsmiddelen en het probiotische L. Bulgaricus dat in deze voedingsmiddelen zat.

In de jaren 1960 en 1970 was er uitgebreid onderzoek naar dit probioticum door Russische onderzoekers zoals Dr. Ivan Bogdanov. Hier is een volledige lijst van de voordelen:

 • verlagen triglyceriden, LDL-waarden, totaal cholesterol
 • immuniteit verhogen en virussen bestrijden
 • verminderen lekkende darmsymptomen
 • diarree en misselijkheid verminderen
 • verbetering van de spijsvertering
 • ontsteking verminderen
 • IBS-symptomen verbeteren
 • tandbederf verminderen
 • omgaan met hiv-symptomen
 • verminderen lekkende darm
 • vecht tegen dyspepsie 

Saccharomyces Boulardii
Saccharomyces boulardii is een gist, een soort schimmel. Saccharomyces boulardii werd eerder geïdentificeerd als een unieke gistsoort, maar wordt nu beschouwd als een stam van Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist). Saccharomyces boulardii wordt gebruikt als geneesmiddel voor de behandeling en preventie van diarree, inclusief infectieuze soorten zoals rotavirale diarree bij kinderen, diarree veroorzaakt door gastro-intestinale (GI) overname (overgroei) door “slechte” bacteriën bij volwassenen, reizigersdiarree en diarree geassocieerd met sondevoeding. Het wordt ook gebruikt om diarree veroorzaakt door het gebruik van antibiotica te voorkomen en te behandelen.

Saccharomyces boulardii wordt ook gebruikt voor algemene spijsverteringsproblemen, prikkelbare darmsyndroom (IBS), inflammatoire darmsyndroom (IBD, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), ziekte van Lyme, een darmaandoening genaamd recidiverende Clostridium difficile colitis en bacteriële overgroei bij het korte darm syndroom. Sommige mensen gebruiken Saccharomyces boulardii voor lactose-intolerantie, urineweginfecties (UTI’s), vaginale schimmelinfecties, hoge cholesterolwaarden, netelroos, koortsblaren, aften en puber-acne.