Oliepalm vezel

Wat is de gefermenteerde vezel van de oliepalmboom
Fermenteren is een proces waarbij een product onder invloed van bepaalde bacteriën, schimmels of gisten beter verteerbaar gemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat het product bepaalde voordelen voor het lichaam krijgt. Enkele voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn bijvoorbeeld, kaas, yoghurt, bier brood, wijn en zuurkool.

Al eeuwen lang is er een gebruik van de bast van oliepalmbomen in de Aziatische cultuur bekend. Men gebruikt deze bast namelijk als gezondheidsproduct. Door de vezel van de olie palmboom bast te fermenteren, krijgt deze een heel ander soort werking en wordt deze geschikt voor menselijke consumptie.

Waar wordt de gefermenteerde vezel van de oliepalmboom gewonnen?
De vezels van de bast van de oliepalm is afkomstig van de bast van een palmboom die gebruikt wordt voor palmolie. De oliepalmboom wordt in Azië aangeplant omdat hij vruchten draagt waaruit olie geperst kan worden, de zogenaamde palmolie. Net als andere bomen heeft de oliepalm een bepaald aantal levensjaren waarna ze dood gaan en dienen te worden opgeruimd. Jaarlijks betekent dit ongeveer 10 miljard kilo afval bestaande uit palmvezel. Deze hoeveelheid vormt een reëel probleem in de afvalverwerking en staat al jaren centraal in de vervuiling van het milieu in Azië.

Om dit afvalproduct beter te kunnen verwerken, zijn mensen nog steeds op zoek naar nieuwe innovatieve toepassingen voor palmvezel. De vezel kan worden gebruikt als constructiemateriaal, brandstof en bij de productie van papier. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze vezel niet alleen als materiaal gebruikt kan worden, maar ook als bron van Vitamine E en door middel van een duurzaam en uniek fermentatieproces zelfs geschikt is voor menselijke consumptie.

Wat doet de gefermenteerde vezel van de oliepalmboom voor het lichaam?
De meest gebruikte vorm van de vezel van de bast van deze olie palm is bedoeld als supplement dat kan helpen bij het verbeteren van de conditie van het lichaam. Het kan helpen bij het verbeteren van het omzetten van suikers naar energie, het verminderen van het risico op dikke darm kanker, vermindering van het risico op hart en vaat ziekten, overgewicht, verstopping en diarree en het verlagen van de cholesterolspiegel(1).

Naast al deze voordelen is er nog een ander uniek voordeel te noemen. In het lichaam gaat de gefermenteerde vezel van de oliepalmboom bast doordringen in wat we de biofilm in het menselijke darmkanaal noemen.

Wat is de biofilm? Dit is een slijmlaag in het darmkanaal van de mens dat door ziekmakende bacteriën gevormd wordt. Deze slijmlaag van de ziekmakende bacteriën ligt bovenop de gezonde slijmlaag van de darmwand zelf en droogt de gezonde slijmlaag uit. Als gevolg hiervan gaat de gezonde slijmlaag ontsteken en uiteindelijk een te grote doorlaatbaarheid vertonen voor allerhande voedingsstoffen. Dit is de ultieme oorzaak van wat we doorgaans het “lekkende darm syndroom” noemen.

Het is gebleken dat de gefermenteerde vezel van de oliepalmboom bast als enige ingrediënt ter wereld deze schadelijke biofilm kan doordringen zonder deze stuk te maken. Normaal gesproken is de biofilm in de darm ongevoelig voor welk soort van medicijn of supplement dan ook. Men kon de biofilm eenvoudigweg niet bestrijden, tot men de gefermenteerde vezel van de oliepalmboom bast ging inzetten.

Doordat de gefermenteerde vezel met een ander ingrediënt samenwerkt en mee de biofilm in neemt, komt de biofilm vol vocht te zitten waardoor hij opzwelt en loslaat van de darmwand. Hierdoor glijdt de biofilm op volledig pijnloze wijze eenvoudig naar de uitgang, zonder de darmwand op welke wijze dan ook te beschadigen. Dit is een uniek proces om de darmwand van de allergrootste irritatie factor te ontdoen, iets wat door geen enkel ander ingrediënt of middel te bereiken is. Op deze wijze is de gehele darm bij de mens te reinigen, voor zowel de dikke als de dunne darm.

 

1. A. Schauss, W. Fong. Palm fiber-based dietary supplements. US Patent App. 11/190,296, 2006.