Calcium: waarom hebben we het nodig en hoe verkrijgen we het?

Calcium is het belangrijkste mineraal voor het lichaam, iets wat de meeste mensen wel weten. Naast het feit dat we het nodig hebben om onze botten en tanden sterk te houden, zijn er andere, veelal onbekende redenen waarom ons lichaam niet zonder kan. Er zijn heel wat andere functies die calcium voor het lichaam heeft die net zo belangrijk zijn als het behoud van sterke botten en tanden. De belangrijkste zijn onder andere:

  • De bloedvaten zijn afhankelijk van calcium om zich te ontspannen en te vernauwen zodat het bloed door het lichaam kan stromen.
  • Calcium is nodig om spieren te laten samentrekken zodat wij ons kunnen bewegen, via een mechanisme dat de Calciumpomp wordt genoemd.
  • Het helpt bij het overbrengen van berichten van de hersenen naar de rest van het lichaam omdat het elektrische signalen naar zenuwcellen helpt sturen.
  • Verschillende hormonen zoals onder andere insuline, adrenaline en schildklierstimulerend hormoon zijn afhankelijk van calcium om vrij te komen.
  • Het speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling, iets dat verder bloedverlies uit een wond voorkomt.
  • Het helpt normale hartritmes te reguleren door de hartspier samen te trekken en te laten
  • De buitenste laag van de huid bevat calcium, waar het de productie van talg reguleert. Dit is een stof die helpt om de huid gehydrateerd en eczeemvrij te houden.
  • Calcium reguleert de productie en afgifte van stofjes in ons brein die we neurotransmitters noemen, iets dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van een gelukkige stemming.

Ons lichaam kan niet overleven zonder voldoende calcium, en daarom is het uiterst belangrijk om dagelijks een goede hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat de opname van Calcium in het lichaam erg ingewikkeld is.

De meeste mensen missen de juiste vorm van calcium en hebben ook een tekort aan de co-factoren (een soort hulpstofjes) die nodig zijn voor de opname van calcium. Om voldoende calcium te kunnen opnemen, heeft het lichaam een bepaalde hoeveelheid vitamine D3 nodig, en bijna iedereen in de moderne samenleving heeft een tekort aan die vitamine. Daarnaast wordt vitamine D3, zelfs als iemand er voldoende van heeft, alleen maar in het bloed opgenomen en niet in de lichaamscellen die het nodig hebben.

Als het lichaam tegelijkertijd een tekort aan vitamine K2 heeft, zal calcium in het bloed blijven, omdat vitamine K2 nodig is om calcium van de bloedbaan naar de botten en tanden te transporteren, en zal het calcium zich ophopen in de wanden van de bloedvaten. Dit veroorzaakt dan weer aandoeningen die aderverkalking heten. Deze aderverkalking zal hoe dan ook optreden als er niet genoeg magnesium beschikbaar is in het lichaam om het hele systeem van D3 en K2 überhaupt te laten functioneren. Daarom is het zichtbaar dat het extreem moeilijk is om voldoende calcium op de juiste plaatsen in het lichaam te krijgen. De helaas hoge niveaus van osteoporose in deze moderne wereld hebben dit duidelijk gemaakt.

 

Zelfs als iemand ervoor zorgt dat alle hulpstoffen voor de opname van calcium in de juiste lichaamscellen aanwezig zijn, blijft het een grote uitdaging om dagelijks de juiste vormen van calcium binnen te krijgen. Als we kijken naar de soorten calcium die vandaag de dag overal verkrijgbaar zijn, dan zien we dat onze watervoorraad vol zit met calciumcarbonaat, een soort calcium die ons lichaam niet goed kan verwerken.

Dit is het type calcium dat onze waterleidingen en waterkoker verstopt, zichtbaar als witte plak. Ons lichaam heeft moeite om goed met dit type calcium om te gaan omdat het lichaam ontworpen is om calcium uit plantaardig voedsel te halen en daar zit van nature geen calciumcarbonaat in. Helaas zorgen moderne landbouwsystemen ervoor dat de grond extreem arm is aan het juiste type calcium.

Dit resulteert in het feit dat zelfs de zuivelproducten die we consumeren niet meer het juiste type calcium bevatten, omdat onze koeien ook het verkeerde type gras en granen te eten krijgen.

 

Daarom is het belangrijk om het lichaam aan te vullen met de juiste calciumsoorten, waarbij calciumcitraat de beste optie is. Als men het lichaam aanvult met liposomaal calciumcitraat, kan men de behoefte aan de benodigde hulpstoffen helemaal omzeilen. Als calcium liposomaal gemaakt wordt, betekent dit dat de calciumcitraatmoleculen omgeven zijn door een minuscuul klein soort vetbolletje, een stof waar onze celwanden ook van gemaakt zijn.

Het lichaam hunkert naar deze vetstofjes en denkt dat de bolletjes van het vetstofje met de calcium erin zelf zijn aangemaakt in het spijsverteringskanaal, want zo heeft de natuur het bedoeld. Daarom kan de liposomale calcium intact het spijsverteringskanaal passeren en wordt hij opgenomen in de bloedbaan, vanwaar hij meteen naar de lichaamscellen wordt gezonden. Het liposomenbolletje versmelt dan met de celwand van de cel die het calcium nodig heeft.

 

Dit systeem waarbij de calcium direct door het liposomenbolletje aan de cel wordt afgegeven, is het meest geavanceerde op de supplementenmarkt. Met de LipocellTech-kwaliteit zit er niets anders in het product dan calciumcitraat en biologische, non-GMO zonnebloemlecithine. Er zijn geen vulstoffen, bindmiddelen, smaakversterkers of conserveringsmiddelen nodig en die zitten er dus ook niet in.

Op deze wijze is een product gefabriceerd dat de allerhoogste opname in de cellen van Calcium geeft, zonder welke andere onnodige toevoeging dan ook.

Een betere kwaliteit bestaat er dus niet!