Pepsine

Pepsine

Wat is Pepsine
Pepsine is een enzym dat zijn eigen functie heeft om een bepaald proces te versnellen zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Pepsine is het eerste dierlijke enzym dat ontdekt werd in 1836 door Theodor Schwann. Een andere naam voor pepsine is ook wel peptase. Het feit dat het een dierlijk eiwit is houdt in dat dit enzym in de maag van de mens zelf wordt aangemaakt, echter eerst in de vorm van Pepsinogeen, de voorloper van de Pepsine. 

Waar wordt Pepsine gewonnen
Pepsine kan zowel uit dieren als uit mais (Maltodextrin) worden gewonnen. In ons eigen lichaam scheidt de maagwand pepsinogeen, zoutzuur en slijm uit. Deze componenten samen vormen met het hormoon gastrine, dat in de maag geproduceerd wordt, het maagzuur. Als de hoeveelheid maagzuur in de maag sterk toeneemt, ontstaat er zeer zuur milieu waardoor Pepsine wordt gevormd uit Pepsinogeen.

Pepsine is een agressief enzym dat sterk genoeg is om de maagwand op te kunnen laten lossen, maar de maagwand heeft een taaie dikke slijmlaag die de maag goed beschermt. De functie van pepsine is dat het eiwit moleculen splitst. Eiwitten zijn grote gecompliceerde moleculen die in de spijsvertering moeten worden afgebroken tot steeds kleinere soorten moleculen. De zeer goed verteerde eiwitten die kleine moleculen zijn geworden heten aminozuren. Wanneer ze klein genoeg zijn en in de darm aankomen kunnen ze door de darmwand heen in ons bloed worden opgenomen. Zo kunnen ze verder worden getransporteerd naar waar ons lichaam ze nodig heeft.

Het is een feit dat naarmate de mens ouder wordt, de productie van zoutzuur in de maag afneemt, en dus ook de zuurgraad van de maag. Hierdoor wordt er ook veel te weinig Pepsinogeen omgezet in Pepsine, want dat had nu juist een flinke zure omgeving nodig om die omzetting te kunnen maken.  Dan kan er een situatie ontstaan waarbij de maag niet voldoende maagzuur heeft en de eiwitten niet voldoende worden voor verteerd.

Verschillende soorten enzymen
De werking van het lichaam berust op de werking van ongeveer 75.000 soorten enzymen. Deze enzymen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • enzymen die we met ons voedsel binnenkrijgen die de spijsvertering opstarten,
  • enzymen die door ons lichaam worden aangemaakt die het voedsel verder verteren, en
  • enzymen die in de cellen werken en aldaar voor de energievoorziening van de cellen zorgen.

Het is daarom belangrijk dat al die enzymen aanwezig zijn, goed worden aangemaakt en ook optimaal kunnen functioneren. Om die reden eten mensen rauwe groenten en fruit om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de enzymen die er nog in ongekookte voeding zitten. Echter kunnen veel mensen in de moderne maatschappij de rauwe voeding niet goed verdragen. Daarom kunnen we dergelijke enzymen ook als supplement tot ons nemen. Pepsine is een enzym dat als ingrediënt in veel supplementen voorkomt en er voor zorgt dat er een optimale spijsvertering plaatsvindt in de maag.

Wat doet Pepsine voor ons lichaam
In feite horen de eiwitten die wij eten hard nodig hebben als bouwstenen voor herstel in ons lichaam minimaal 2 uur te marineren in een badje van zoutzuur en Pepsine. Vanaf onze 25 jarige leeftijd neemt de productie van maagzuur echter af en zal de spijsvertering daar onder te lijden krijgen. Dit leidt namelijk tot een verminderde voorvertering van eiwitten, die niet goed afgebroken in de darm komen en daar zorgen voor rottingsprocessen.

Dit gebeurt doordat eiwitten aan rotting onderhevig zijn wanneer ze niet goed worden afgebroken. Als dit in het darmkanaal het geval is, zal dit zorgen voor een minder optimaal functioneren van het darmstelsel. Daarnaast zijn de onvoldoende verteerde eiwitmoleculen te groot en kunnen niet door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen. Deze eiwitten verlaten vervolgens het lichaam via de stoelgang wat op termijn kan leiden tot tekorten van bepaalde aminozuren die belangrijk zijn voor het functioneren van de rest van het lichaam.

Dit kan op zijn beurt weer leiden tot allerhande lichamelijke klachten, variërend van verminderde weerstand, bloedarmoede, vochtophopingen tot verminderde aanmaak van neurotransmitters. Het slikken van supplementen die Pepsine, maar ook maagzuur als ingrediënt bevatten, kunnen helpen deze situatie te voorkomen of anders te verbeteren.