Okra

Wat is Okra
Okra ziet eruit als een kleine stervormige courgette. Okra kan gekookt worden waarna er een slijmerige groenteschotel ontstaat. Dit wordt veel gebruikt in de Griekse, Indiase en Surinaamse keuken. De slijmerige substantie ontstaat doordat het sap van de vrucht als bindmiddel werkt. Okra is daardoor erg goed te gebruiken als vegetarisch bindmiddel.

Waaruit wordt Okra gewonnen
Okra is een eenjarige plant waarvan men de onrijpe vruchten als groente eet. Van deze onrijpe vruchten kan ook poeder gemaakt worden.

Wat doet Okra voor het lichaam
Okra heeft vanwege zijn hoge gehalte aan mineralen, vitamines en vezels een hoge voedingswaarde. Daarnaast heeft het als supplement een sterke helende werking voor het lichaam. Zo hebben diverse medische onderzoeken uitgewezen dat okra de volgende eigenschappen heeft:

  • helpt tegen vermoeidheid
  • stabiliseert de cholesterol levels
  • versterkt de botten
  • geeft het immuunsysteem een boost
  • voorkomt maagontsteking door de H Pylori bacterie
  • voorkomt lever ziektes
  • vermindert het risico op alzheimer
  • doodt borstkanker cellen
  • houdt astma onder controle

Naast deze gezondheid bevorderende eigenschappen heeft de okra plant nog een unieke eigenschap. Wanneer okra tot poeder gemaakt wordt, kan het meer dan 100 maal zijn eigen gewicht in water op kan nemen. Het okra poeder kan gemengd worden met een ander uniek ingrediënt; de gefermenteerde vezel van de bast van een palm boom. Door deze twee ingrediënten te mengen ontstaat er een product met een unieke werking in de darm.

Biofilm
In ieders darm bevindt zich een biofilm. Een biofilm is een ondoordringbare slijmlaag die door ziekmakende bacteriën in het darmstelsel wordt gevormd. Deze laag vormt zich boven op de gezonde slijmlaag in de darmen en droogt deze helemaal uit. Op het moment dat iemand deze gefermenteerde vezel inneemt, zoekt deze onmiddellijk de biofilm in de darmen op. Deze vezel is het enige ingrediënt ter wereld die in de biofilm kan doordringen zonder de biofilm kapot te maken. De ziekmakende bacteriën komen dus niet vrij in de darm. De palm vezel houdt de biofilm intact, hij penetreert alleen de biofilm, zodat het okra poeder mee naar binnen kan.

Het okra poeder neemt vervolgens 100 maal zijn eigen gewicht aan water op waardoor de biofilm opzwelt en zwaar wordt. Daarnaast bevochtigt het okra poeder de damwand en de gezonde slijmlaag. Het functioneert als het ware als een vocht inbrengende crème, wat de darmwand erg ten goede kan komen. De biofilm komt op dat moment los van de darmwand en glijdt eenvoudig naar de natuurlijke uitgang toe. Een product met okra erin heeft zodoende vele gezondheid bevorderende eigenschappen.

 

Bronvermelding

  1. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28. United States Department of Agriculture. Okra. College of Agriculture & Life Sciences.
  2. Gemede, Habtamu Fekadu, Gulelat Desse Haki, Fekadu Beyene, Ashagrie Z. Woldegiorgis, and Sudip Kumar Rakshit. “Proximate, mineral, and antinutrient compositions of indigenous Okra (Abelmoschus esculentus) pod accessions: implications for mineral bioavailability.” Food science & nutrition (2015).
  3. Khatun, Hajera, Ajijur Rahman, Mohitosh Biswas, and Anwar Ul Islam. “Water-soluble fraction of Abelmoschus esculentus L Interacts with glucose and metformin hydrochloride and alters their absorption kinetics after coadministration in rats.” ISRN pharmaceutics 2011 (2011).
  4. Xia, Fangbo, Yu Zhong, Mengqiu Li, Qi Chang, Yonghong Liao, Xinmin Liu, and Ruile Pan. “Antioxidant and anti-fatigue constituents of okra.” Nutrients 7, no. 10 (2015): 8846-8858.
  5. Sabitha, V., S. Ramachandran, K. R. Naveen, and K. Panneerselvam. “Antidiabetic and antihyperlipidemic potential of Abelmoschus esculentus (L.) Moench. in streptozotocin-induced diabetic rats.” Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences 3, no. 3 (2011): 397.
  6. Khosrozadeh, Maryam, Naval Heydari, and Malihe Abootalebi. “The Effect of Abelmoschus Esculentus on Blood Levels of Glucose in Diabetes Mellitus.” Iranian journal of medical sciences 41, no. 3 (2016): S63.
  7. Thanakosai, Wannisa, and Preecha Phuwapraisirisan. “First identification of α-glucosidase inhibitors from okra (Abelmoschus esculentus) seeds.” Natural product communications 8, no. 8 (2013): 1085-1088.
  8. Chen, Yi, Bing-Cheng Zhang, Yu-Han Sun, Jian-Guo Zhang, Han-Ju Sun, and Zhao-Jun Wei. “Physicochemical properties and adsorption of cholesterol by okra (Abelmoschus esculentus) powder.” Food & Function 6, no. 12 (2015): 3728-3736.
  9. Wang, Hong, Gu Chen, Dandan Ren, and Shang‐Tian Yang. “Hypolipidemic activity of okra is mediated through inhibition of lipogenesis and upregulation of cholesterol degradation.” Phytotherapy Research 28, no. 2 (2014): 268-273.
  10. Messing, Jutta, Christian Thöle, Michael Niehues, Anna Shevtsova, Erik Glocker, Thomas Borén, and Andreas Hensel. “Antiadhesive properties of Abelmoschus esculentus (Okra) immature fruit extract against Helicobacter pylori adhesion.” PloS one 9, no. 1 (2014): e84836.
  11. Lengsfeld, Christian, Fritz Titgemeyer, Gerhard Faller, and Andreas Hensel. “Glycosylated compounds from okra inhibit adhesion of Helicobacter pylori to human gastric mucosa.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 52, no. 6 (2004): 1495-1503.
  12. Alqasoumi, S. I. “‘Okra’Hibiscus esculentus L.: A study of its hepatoprotective activity.” Saudi Pharmaceutical Journal 20, no. 2 (2012): 135-141.
  13. Mairuae, Nootchanat, James R. Connor, Sang Y. Lee, Poonlarp Cheepsunthorn, and Walaiporn Tongjaroenbuangam. “The effects of okra (Abelmoschus esculentus Linn.) on the cellular events associated with Alzheimer’s disease in a stably expressed HFE neuroblastoma SH-SY5Y cell line.” Neuroscience letters 603 (2015): 6-11.
  14. Monte, Leonardo G., Tatiane Santi-Gadelha, Larissa B. Reis, Elizandra Braganhol, Rafael F. Prietsch, Odir A. Dellagostin, Rodrigo Rodrigues e Lacerda, Carlos AA Gadelha, Fabricio R. Conceição, and Luciano S. Pinto. “Lectin of Abelmoschus esculentus (okra) promotes selective antitumor effects in human breast cancer cells.” Biotechnology letters 36, no. 3 (2014): 461-469. Breast Cancer. U.S. National Library of Medicine.
  15. Garcia-Larsen, Vanessa, Rhonda Arthur, James F. Potts, Peter H. Howarth, Matti Ahlström, Tari Haahtela, Carlos Loureiro et al. “Is fruit and vegetable intake associated with asthma or chronic rhino-sinusitis in European adults? Results from the Global Allergy and Asthma Network of Excellence (GA 2 LEN) Survey.” Clinical and translational allergy 7, no. 1 (2017): 3.
  16. Milan, Stephen J., Anna Hart, and Mark Wilkinson. “Vitamin C for asthma and exercise‐induced bronchoconstriction.” The Cochrane Library (2013).

Andere artikelen lezen?